Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΚΟΥΡΤΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ" .Επιθυμεί να συγχωνεύσει την Πρίστινα και τα Τίρανα, επαναφέρει τον διάλογο σε καλό δρόμο και κατηγορεί τη Σερβία ότι μιμείται τη Ρωσία.

 Ο πρωθυπουργός των Προσωρινών Ιδρυμάτων της Πρίστινας, Αλμπίν Κούρτι, ισχυρίζεται ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι οικονομικά και γεωγραφικά συμπληρωματικά, κάτι που θα βοηθούσε τους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων εάν, όπως δήλωσε, θα υπάρξει συγχώνευση.


Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Κούρτι είπε ότι το θέμα του διαλόγου με το Βελιγράδι δεν περιλαμβάνεται στις τρεις κύριες προτεραιότητες της Πρίστινας, κατηγόρησε τη Σερβία ότι μιμείται τη Ρωσία και ότι «ενισχύοντας τα δορυφορικά παρακράτη, θέλει να παρουσιάσει τους γείτονές της ως δυσλειτουργικούς και να τους μετατρέψει σε αποτυχημένους» «Ανταλλαγή εδάφους εξακολουθεί να ζει στο Βελιγράδι.

Ισχυρίζεται επίσης ότι το Βελιγράδι δεν επιθυμεί την ένταξη των Σέρβων, όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, αλλά και στο Μαυροβούνιο ή τη Β -Ε, επειδή θέλει να τους "χρησιμοποιήσει για την υπεροχή του κράτους και του έθνους".

Σχολιάζοντας τις προοπτικές ενοποίησης της Αλβανίας και του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχια, ο Κούρτι είπε ότι οι λεγόμενες Το Κοσσυφοπέδιο «δεν κήρυξε ανεξαρτησία για να αποστασιοποιηθεί από την Αλβανία, αλλά από τη Σερβία».

Πιστεύει ότι ένα μελλοντικό δημοψήφισμα που διεξάγεται με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο θα είναι «έκφραση της ελευθερίας του Κοσσυφοπεδίου και όχι οποιουδήποτε βάρους που επιβάλλεται στο Κοσσυφοπέδιο ή στο λαό του Κοσσυφοπεδίου».

- Ωστόσο, δεν αποφασίζω για αυτό. Ενθαρρύνω τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, καθώς και της Ευρώπης και του κόσμου που έχουν διπλή ή και τριπλή υπηκοότητα, να ψηφίζουν σε δύο ή τρεις χώρες σε κάθε εκλογή - είπε ο Κούρτι.

Ο Κούρτι είπε ότι οι σχέσεις με τη Σερβία είναι σημαντικές, αλλά, όπως υποστηρίζει, "το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητη χώρα", στο οποίο το θέμα του διαλόγου με το Βελιγράδι δεν είναι μεταξύ των τριών βασικών προτεραιοτήτων, αναφέρει το Kosovo Online.

Πρόσθεσε ότι δεν είπε ότι ο διάλογος θα αγνοηθεί εντελώς, αλλά ότι ο διάλογος για την Πρίστινα βρίσκεται στην έκτη ή την έβδομη θέση στη λίστα των 10 προτεραιοτήτων.

- Η γνώμη μου ήταν ότι πρέπει να γίνει παραχώρηση και να τεθεί στην τέταρτη θέση. Δεν μπορεί να είναι μεταξύ των τριών κύριων προτεραιοτήτων, επειδή δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε έτσι και οι πολίτες ήξεραν τι έκαναν όταν μας ψήφισαν ως δημοκρατική αντιπολίτευση και μας επέστρεψαν στην κυβέρνηση - είπε ο Κούρτι.

Όταν ρωτήθηκε γιατί απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή εδαφών, ο Κούρτι εκτίμησε ότι δεν ήταν λύση και ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση.

- Θέλω δημοκρατικές ειρηνικές λύσεις. Η ανταλλαγή εδαφών είναι μια προσέγγιση που θα μας έφερνε σε συγκρούσεις όπως αυτές της δεκαετίας του '90 και δεν θα περιοριζόταν στη σχέση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αλλά θα επεκτεινόταν σε έξι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια - λέει ο Κούρτι.

Ισχυρίζεται ότι «το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών ήταν μια πλήρης αποτυχία, αλλά η ιδέα εξακολουθεί να ζει στο Βελιγράδι».

- Εκεί, όλες οι γειτονικές χώρες που δεν είναι ενσωματωμένες στην ΕΕ, όπως η Β -Ε, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία, θεωρούνται προσωρινά κράτη - είπε ο Κούρτι.

Ερωτηθείς πώς θα συμπεριφερόταν στη σερβική μειονότητα, ο Κούρτι είπε ότι η πλειοψηφία των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια ενσωματώθηκαν στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου και υποστήριξε ότι ήθελε οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια να έχουν τα ίδια δικαιώματα με την αλβανική πλειοψηφία, το οποίο αποτελεί περισσότερα από 92% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Κούρτι επίσης δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα φύγει από το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία έδειξε πιο ξεκάθαρα από ποτέ μετά τη σύνοδο κορυφής στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο θέλει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Κούρτι λέει επίσης ότι η Πρίστινα ενισχύει επίσης τον στρατό της επειδή, όπως υποστηρίζει, η Σερβία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, "αλλά κατά καιρούς έχει τη συνήθεια να συγκεντρώνει ή να ανασυντάσσει στρατιωτικές δυνάμεις" κατά μήκος των συνόρων.

Ερωτηθείς αν θεωρεί δίκαιη τη διαδικασία κατά του Χασίμ Θάτσι στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Κούρτι είπε ότι τα Ειδικά Τμήματα δεν είναι υπερβολικά διαφανή.

- Ως κυβέρνηση, θεωρούμε το Εξειδικευμένο Επιμελητήριο πλήρη αποτυχία και πιστεύουμε ότι ο UCK δεν διέπραξε έγκλημα. Μπορεί να υπάρχουν άτομα που κακοποίησαν τη στολή του UCK το καλοκαίρι του 1999, όταν διαπιστώθηκε ότι έγιναν σφαγές σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, εκατοντάδες από αυτές, αλλά πιστεύω ότι ο UCK δεν διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - είπε ο Kurti.

blic.rs

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ BLIC : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου