Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Θανατηφόρος σεισμός 6.0 ρίχτερ έπληξε την Κρήτη στην Ελλάδα: 1 νεκρός, αρκετοί τραυματίες και μεγάλες δομικές ζημιές σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως τρομακτικό τράνταγμα.

 Ένας «τρομακτικός» σεισμός μεγέθους 6,0 ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο ελληνικό νησί της Κρήτης, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλους, εν μέσω αναφορών για δομικές ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες.


Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ανέφερε ότι ένας σεισμός 6.0 ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.17 το πρωί με επίκεντρο 16 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και βάθος 6,2 μίλια. Τουλάχιστον εννέα μετασεισμοί έπληξαν επίσης την περιοχή, με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στο 4.6.

Το Ελληνικό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ένας άντρας συντρίφτηκε όταν κατέρρευσε ο θόλος της εκκλησίας στην πόλη του Αρκαλοχωρίου. είπαν ότι ανακαίνιζε την εκκλησία την ώρα που έπληξε ο σεισμός.

Οι λεπτομέρειες των συνθηκών των τραυματισμών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Ο Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχος Ηρακλείου, δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση Skai ότι όλα τα σχολεία εκκενώθηκαν για να διαπιστωθούν δομικές ζημιές.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Κρήτη ανέφεραν ότι ορισμένα παλιά κτίρια υπέστησαν δομικές ζημιές, με τους τοίχους να καταρρέουν σε χωριά κοντά στο επίκεντρο.

Οι παραθεριστές εκκενώθηκαν επίσης από τα ξενοδοχεία τους στην Κρήτη. Η Σάρα Γουίλιαμς-Λονγκ, γιατρός στο King's Hospital στο Λονδίνο, η οποία διέμενε στο παραλιακό θέρετρο Creta Maris με τον σύντροφό της και τον τρίχρονο γιο της, είπε στην Independent ότι η εμπειρία ήταν απογοητευτική.

Είπε: « Μας έχουν εκκενώσει από το ξενοδοχείο μας σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος σεισμός - περιμένουμε να μας οδηγήσουν σε ένα ξενοδοχείο μακριά από τα υψηλότερα κτίρια.

« Ας ελπίσουμε ότι θα μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο εάν δεν συμβεί τίποτα στα επόμενα 40 λεπτά. Ηταν τρομακτικό. Αρχικά ακούστηκε ένας πολύ μικρός θόρυβος, όπως η αναμονή ενός τρένου στο υπόγειο, αλλά γρήγορα αυξήθηκε προκαλώντας το κτίριο να κουνηθεί.

« Όλοι ενστικτωδώς μπήκαν κάτω από τα τραπέζια μέχρι που μας ζητήθηκε να φύγουμε από το κτίριο. Μερικοί άνθρωποι κλονίστηκαν εμφανώς - ένας από τους σεφ κατέρρευσε. Ηταν πολύ δραματικό. "

Ένας άλλος Βρετανός στην Κρήτη είπε στην EMSC: « Ερχόμενος από την Αγγλία δεν έχω ζήσει ποτέ τέτοιο σεισμό. Μάλλον φοβήθηκα. Το κτίριο δεν φαίνεται να έχει υποστεί καμία ζημιά », προσθέτοντας ότι υπήρχαν ρωγμές στο πλακόστρωτο.

Ο χρήστης του Twitter Γιώργος Σασλής είπε: « ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το νιώθαμε », σημειώνοντας ότι όλα ήταν εντάξει εκεί που βρισκόταν, εκτός από «λίγα θρυμματισμένα πλαίσια εικόνων».

Ο Πιτ Γκούντγουιν, που ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Βρετανία, είπε στο Twitter: « Μόλις βίωσα έναν πολύ ισχυρό σεισμό/σεισμό στη γη στην Κρήτη! "

Άλλοι στο Twitter ανέφεραν ότι ένιωσαν τρόμο στην Ανάληψη (11 μίλια μακριά) και μέχρι τη Σαντορίνη (92 μίλια μακριά).

Η EMSC είχε αρχικά αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμών πριν τον προσαρμόσει σε 6,0 λίγο αργότερα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανέφερε επίσης ότι ένας σεισμός έπληξε το νησί της Κρήτης, αλλά ανέφερε ένα προκαταρκτικό 5,8.

Ο σεισμός έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά από σεισμό μεγέθους 4,2 Ρίχτερ που έπληξε το κοντινό νησί της Κω σε βάθος 6,2 μιλίων, στις 11 Σεπτεμβρίου.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου