Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΜΕΓAΛΟΣ EΛΛΗΝΑΣ ΑΛEΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜEΓΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΤOΣ ΤΟΥ.. ΕIΧΑΝ ΠΕΡAΣΕΙ, ΠΑΝΤΡΕYΤΗΚΑΝ ΚΑΙ EΜΕΙΝΑΝ ΕΚΕI … Αυτό το κοριτσάκι μοιάζει με Αφγανή;;;

 


 "Σκέψεις για τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.."

του Μ.Κ.Βhadrakumar

[16ο μέρος, τίτλος: "Του Τζο Μπάιντεν το Ταλιμπάν blues", 12/9/2021]

Το καλύτερο μέρος της επίσκεψης του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ, στο Νέο Δελχί (7-8 Σεπτεμβρίου) ήταν ότι οι δύο χώρες μπορούν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ανακάλυψης της άλλης σε μια φάση της σχέσης τους που η τετράδα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τις χωρίζει αμετάκλητα και καθώς το Δελχί ανεβαίνει στη στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό για να πολεμήσει τους Κινέζους στις παραλίες, στους λόφους και στον αέρα.

Οι Αμερικανοί έχουν βέβαια επιστρέψει στην τροχιά της ψυχροπολεμικής εποχής με εμμονή στην αποδυνάμωση και ενδεχομένως στον διαμελισμό της Ρωσίας, αν μπορούν, για να πραγματοποιήσουν το άπιαστο όνειρό τους για "πυρηνική υπεροχή".

Οι αντιφάσεις είναι πολλές στη σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση και η σχέση Ινδίας-Ρωσίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Κοιτάξτε τη ζωηρή διάθεση στο Δελχί χθες, που υποδέχθηκε δύο Αυστραλούς υπουργούς και συνομίλησε μαζί τους για τους τρόπους και τα μέσα που θα εκφοβίσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών μας S. Jaishankar δεν φάνηκε να γνωρίζει ότι τα αυστραλιανά στρατεύματα έφυγαν από το Αφγανιστάν εν μία νυκτί όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει Αφγανούς πολίτες για ασκήσεις σκοποβολής και έκαναν πολλά αποτρόπαια πράγματα στη χώρα υποδοχής τους! Ωστόσο, η Ινδία και η Αυστραλία ανησυχούν σήμερα για την κατάσταση των Αφγανών γυναικών υπό τους Ταλιμπάν!

Συνοπτικά, η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ των τσάρων ασφαλείας της Ινδίας και της Ρωσίας είναι ότι εκπροσωπούν έθνη με μεγάλους ανήσυχους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που αισθάνονται θιγμένοι για την καταπίεση. Το Δελχί και η Μόσχα ανησυχούν ότι η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ στο άμεσο εξωτερικό τους περιβάλλον θα μπορούσε να ριζοσπαστικοποιήσει τον δικό τους μουσουλμανικό πληθυσμό. 

Ωστόσο, τα ψιλά γράμματα είναι ότι ο Πατρούσεφ είναι στην πραγματικότητα ο τρίτος κατά σειρά τσάρος που περνά μέσα στην εβδομάδα - μετά τον Ρίτσαρντ Μουρ, τον επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ή MI6, και τον Γουίλιαμ Μπερνς, τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να θεωρούν το Δελχί ως τον πιο λογικό προορισμό στην περιοχή σε αυτούς τους έκτακτους καιρούς - ως αντίβαρο στην άνοδο του πολιτικού Ισλάμ και ενός ανερχόμενου κόκκινου άστρου πάνω από το Αφγανιστάν.

Η οικοδόμηση του BBC πάνω από το Αφγανιστάν έχει μια ανατριχιαστική ομοιότητα με αυτό που επιχείρησε πριν από λίγους μήνες να ενορχηστρώσει στη Μιανμάρ και τη Λευκορωσία - μια "έγχρωμη επανάσταση" μέσω της επιδέξιας χρήσης των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για την ανατροπή των καθεστώτων στο υπογάστριο της Κίνας και της Ρωσίας και την περικύκλωσή τους με ένα τόξο εχθρικών κέντρων εξουσίας. Η οπλοποίηση των ζητημάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εύκολη υπόθεση για τη Δύση.

 Οι κομψές αγγλόφωνες Αφγανές εκπροσωπούν πραγματικά τη χώρα τους; Τι γίνεται με το "The Other Afghan Women", που είναι ο τίτλος ενός καταπληκτικού δοκιμίου στο περιοδικό New Yorker που έγραψε ο Anand Gopal, ένας από τους καλύτερους χρονικογράφους του αφγανικού πολέμου στον δυτικό κόσμο και συγγραφέας του αναγνωρισμένου βιβλίου του 2014 "No Good Men Among the Living: America, the Taliban, and the War through Afghan Eyes" (Η Αμερική, οι Ταλιμπάν και ο πόλεμος μέσα από τα μάτια του Αφγανιστάν);

Ο Gopal εκθέτει ότι η αφγανική ύπαιθρος έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία να πει από ό,τι οι αστοί που ενθουσιάζονται από τις προτροπές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερο από το 70% των Αφγανών δεν ζουν στις πόλεις. Ο Gopal γράφει ότι στις αγροτικές περιοχές, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι Razia Iqbal και Lyse Doucet του BBC.

Η ζωή στις αγροτικές περιοχές κάτω από τις μπότες του αμερικανικού στρατού και των εκπαιδευμένων από το ΝΑΤΟ αφγανικών ειδικών δυνάμεων του Αμρούλα Σάλεχ ήταν "καθαρός κίνδυνος- ακόμη και το να πίνεις τσάι σε ένα ηλιόλουστο χωράφι ή να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο στο γάμο της αδελφής σου, ήταν ένα δυνητικά θανατηφόρο ρίσκο". Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Gopal:  

"Ορισμένοι Βρετανοί αξιωματικοί επί τόπου άρχισαν να ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ σκότωναν πάρα πολλούς αμάχους και άσκησαν ανεπιτυχώς πιέσεις για να απομακρυνθούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις από την περιοχή. Αντ' αυτού, στρατεύματα από όλο τον κόσμο ξεχύθηκαν στη Χελμάντ, συμπεριλαμβανομένων Αυστραλών, Καναδών και Δανών. Αλλά οι χωρικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά - γι' αυτούς, οι κατακτητές ήταν απλώς "Αμερικανοί". Η Pazaro, η γυναίκα από ένα κοντινό χωριό, θυμήθηκε: "Υπήρχαν δύο τύποι ανθρώπων -ένας με μαύρα πρόσωπα και ένας με ροζ πρόσωπα. Όταν τους βλέπουμε, τρομάζουμε". Ο συνασπισμός παρουσίαζε τους ντόπιους ως διψασμένους για απελευθέρωση από τους Ταλιμπάν, αλλά μια απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του 2011 περιέγραφε τις αντιλήψεις της κοινότητας για τις δυνάμεις του συνασπισμού ως "δυσμενείς", με τους χωρικούς να προειδοποιούν ότι, αν ο συνασπισμός "δεν έφευγε από την περιοχή, οι ντόπιοι υπήκοοι θα αναγκάζονταν να εκκενώσουν την περιοχή.

Αυτό ήταν ήδη το απελπιστικό σημείο στο οποίο είχε φτάσει πριν από 10 χρόνια - και ακόμα υπήρχαν άλλα 10 χρόνια να περάσουν υπό δυτική κατοχή. Η ανθρώπινη ασφάλεια, σε αντίθεση με την ασφάλεια μιας χώρας, είναι απόλυτη - όχι μόνο επειδή ζεις μόνο μια φορά ή επειδή η κόρη σου μπορεί να χάσει την αθωότητά της μόνο μια φορά. Τι αξία έχει η ζωή σου αν σε χρησιμοποιούν για ασκήσεις σκοποβολής νεαροί μεθυσμένοι Αυστραλοί στρατιώτες ή αν σε σοδομίζουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας σου;

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν εγκαταλείψουν την κατοχή στις 31 Αυγούστου, τα αμερικανικά στρατεύματα διέπραξαν μια τελευταία εγκληματική πράξη -την τελευταία διαθήκη- σκοτώνοντας με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έναν εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση και μια οικογένεια με επτά μικρά παιδιά και λέγοντας με θράσος ότι ο άνδρας ήταν τρομοκράτης του ISIS.  

Δεν έχουν χορτάσει αυτοί οι Αγγλοσάξονες από ανθρώπινο αίμα στη σύγχρονη ιστορία; Αλλά οι Αμερικανοί είναι τόσο εκδικητικοί που δεν επιτρέπουν ούτε στους Αφγανούς να ξοδέψουν τα δικά τους χρήματα. Δεν θα έπρεπε οι ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα αντί να εκφοβίζουν άλλους λαούς; Ένας μικροσκοπικός ιός μόλις αφαίρεσε 677, 737 αμερικανικές ζωές μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο... Πώς μπορεί μια τέτοια χώρα που ξεχειλίζει από θλίψη να έχει σίδερο στην ψυχή της;

Αυτό που επιφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν στους Αφγανούς είναι σκληρότητα. Μην κάνετε κανένα λάθος, ο Προμηθέας, ο Σίσυφος, η Κόρινθος, ο Ακταίωνας - έγιναν φρικτά παραδείγματα από τους αρχαίους Ολύμπιους θεούς για πολύ μικρότερα εγκλήματα.

Θα μπορούσε να είναι χριστιανική αρετή και σίγουρα θα είναι μια πράξη εξιλέωσης αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιστρέψει στους Αφγανούς τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους και επιτρέψει στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ να βοηθήσουν τη χώρα αυτή να ξεπεράσει αυτό το χαμηλότερο σημείο της περήφανης ιστορίας της. Καλώς ή κακώς, αφήστε το στους Ταλιμπάν και τους Αφγανούς συμπατριώτες τους να βρουν τον τρόπο να προχωρήσουν μπροστά. 


indianpunchline.com

μετάφραση: Διόδοτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου