Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Αντιεμβολιαστές στην Πάτρα: Οι "δεν", οι ιστοσελίδες και οι ομάδες τους στα social, τίθενται στο μικροσκόπιο των αρχών.

 Ποιοι είναι


Αναφορές στην Εισαγγελία Πατρών για ομάδες στο facebook που συστήνονται ως ενάντιοι στα εμβόλια του κορωνοϊού και οργανώνουν δράσεις και συγκεντρώσεις στην Πάτρα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και βρίσκονται υπό διερεύνηση για το αν και κατά πόσο σε αυτές τις σελίδες γίνεται διακίνηση fake news.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιές ακριβώς είναι οι σελίδες για τις οποίες έχουν γίνει οι αναφορές και αν και κατά πόσο είναι ένοχες για διακίνηση ψευδών ειδήσεων στην περιοχή.  

Ωστόσο με μια πρόχειρη αναζήτηση μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ύπαρξη και στην περιοχή πυρήνων σε ομάδες στο facebook ή ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για την ανταλλαγή απόψεων για τα εμβόλια και για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων κατά των εμβολιασμών.

Ιστοσελίδες με τίτλους όπως «Αγωνιζόμενοι Πολίτες Πάτρας», «για την υγεία μου αποφασίζω εγώ» και «Πάτρα Μαζί» αναρτούν συνεχώς μηνύματα, «έρευνες» και ο,τιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια και τις παρενέργειές τους.

«Αυτή η ομάδα φτιάχτηκε προς ενημέρωση όλων όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν κ να μην γίνουν θεματοφυλακες. Επίσης σε αυτή την ομάδα θα βρείτε κ θα κατεβάσετε όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στη διάθεσή μας για νομικές κινήσεις κ ενημέρωση σας σχετικά με την επικαιρότητα . Οταν ενημερωθείτε εδώ κ θελήσετε να γίνετε θεματοφυλακες του Συντάγματος όπως πολλοί άλλοι θα σας πούμε σε ποια άλλη ομάδα θα μπείτε να εγγραφείτε που θα βρισκόμαστε μόνο θεματοφυλακες ενεργοποιημένοι για να γνωριζόμαστε καλύτερα οι θεματοφυλακες μεταξύ μας κ να μπορούμε να παρέχουμε στήριξη ο ένας στον άλλον» αναφέρει μια από τις ομάδες στις συστάσεις της στο διαδικτυο.

Ο διαχειριστής μιας άλλης ομάδας ο οποίος και φέρεται να είναι πολύ ενεργός αναφέρει: "Δύο λόγια από εμένα: Η Ομάδα δεν είναι κλειστή γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε φοβάμαι μην εκτεθώ από κάποιο σχόλιο. Στην κοινωνία της Πάτρας ζω 51 χρόνια, αρκετες/οι με ξέρετε. Πότε δεν κρυφτηκα, πιστεύω δεν αδίκησα και ίσως βοήθησα συνανθρώπους μου. Παρατηρώ όμως ότι τα απλά και ξεκάθαρα δεν σας αρέσουν. Λόγια από εμενα μην ψάχνετε ενθαρρυντικά και υποσχέσεις. Ελπίδες μοιράζουν οι πολιτικοί και οι απατεώνες. Η διαδρομή έχει ανηφόρες και αγκάθια όσοι δεν αντέχετε σπίτι σας. Έτσι απλά".

Είναι δε χαρακτηριστικό πως μέλη του «λόμπι» των αντιεμβολιαστών εμφανίστηκαν στο Δικαστήριο στις αρχές Αυγούστου και έκαναν μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, για το εμβόλιο, το lock down, τα περιοριστικά μέτρα κλπ.

Στο μεταξύ βίντεο από Έλληνες χρήστες με fake news για την πανδημία και τα εμβόλια περιελάμβαναν οι τρεις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 Όσον αφορά στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», η ιστοσελίδα των οποίων βρέθηκε επίσης υπό έλεγχο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει ταυτοποιηθεί άνδρας ως σχετιζόμενος με την διαχείρηση της ιστοσελίδας, που σε βάρος του υπάρχει δικογραφία για συμμετοχή σε επεισόδια σε συγκέντρωση για τον Αρτέμη Σώρρα.

Oi τέσσερις ιστοσελίδες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Αρχών ειναι οι εξής: Ελληνες Αυτοχθονες Ιθαγενεις, Brighteon.com, Runble.com, Ugetube.

Δύο εκ των ιστοσελίδων είναι αμερικανικές και μια βρετανική. Έλληνες χρήστες πόσταραν εκεί υλικό που κρίθηκε ως προβληματικό. 
Επίσης, έχουν εντοπιστεί και 6 λογαριασμοί στα social media (4 στο Facebook και 2 στο Twitter) για τους οποίους δεν υπάρχει περαιτέρω πληροφόρηση. 

Οι δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν -η μία για τις ιστοσελίδες και η άλλη για τα προφίλ στα social media-υπεβλήθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που με τη σειρά της, διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου