Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η διαμάχη για το Κοσσυφοπέδιο «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», προειδοποιεί η Ρωσία, καλώντας το ΝΑΤΟ να δραστηριοποιηθεί και να αποτρέψει τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Σερβία.

 Καθώς οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της αποσχισθείσας περιοχής του Κοσσυφοπεδίου επιδεινώνονται, η Μόσχα έχει πει ότι η Δύση αποτυγχάνει να αντιστρέψει τις αγωνιστικές της προσπάθειες για να αποτρέψει την έναρξη της συνολικής σύγκρουσης και να αποφύγει την επιστροφή στις αιματηρές συγκρούσεις.


Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών « πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο». Ο ανώτερος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει να διατηρήσει την ειρήνη στην αμφισβητούμενη περιοχή και προειδοποίησε ότι η αποτυχία να ηρεμήσει η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη κλιμάκωση.

"Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο και η αποστολή κράτους δικαίου της ΕΕ έχουν την εντολή τους να αποτρέψουν την ανομία και ως εκ τούτου φέρουν την πλήρη ευθύνη για την προστασία των αμάχων, τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας", δήλωσε ο Ζαχάροβα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απείλησε στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο εάν το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο διατηρεί παρουσία στην περιοχή, δεν καταφέρει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του πριν επιδεινωθεί η διαμάχη για τα de facto κοινά σύνορα. Τη Δευτέρα, τα αφεντικά του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι είχαν αυξήσει τις περιπολίες κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης καθώς το Βελιγράδι διέταξε ένα απόσπασμα τεθωρακισμένων οχημάτων να παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων.

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι το 2008, μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη Μόσχα ή το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ωστόσο, η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε αφού αξιωματούχοι στο Κοσσυφοπέδιο απαγόρευσαν την είσοδο αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στο έδαφός της, αναγκάζοντας τους οδηγούς να πληρώσουν για προσωρινές ταξινομήσεις. Ο Βούτσιτς περιέγραψε την κίνηση ως "εγκληματική ενέργεια" και η νομοθεσία προκάλεσε φλογερές διαμαρτυρίες μεταξύ των Σέρβων, οι οποίοι φέρεται να πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό γραφείο και έριξαν χειροβομβίδες σε ένα άλλο.

Η απόφαση είναι απλώς ένα ακόμη μέσο για το «καταπιεστικό» κράτος του Κοσσυφοπεδίου να «απομακρύνει τους Σέρβους από την περιοχή», αναφώνησε η Ζαχάροβα, ενώ είπε επίσης ότι η αποσχισθείσα περιοχή δεν έχει λάβει «κατάλληλη καταδίκη και επίπληξη» ούτε από την Ουάσινγκτον ούτε από τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν υπερασπίστηκε τις διεκδικήσεις της για κρατικοποίηση.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε αποκλιμάκωση και απόσυρση των αστυνομικών μονάδων και των οδοφραγμάτων, και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ωστόσο, τα ξένα κεφάλαια εμφανίστηκαν απρόθυμα να πάρουν ανοιχτά πλευρές στη διαμάχη.

"΄Ηρθε η ώρα να ασκήσουμε κάποια πίεση στη διοίκηση της Πρίστινας για να την αναγκάσουμε να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να αποτρέψει την κατάσταση να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση", κατέληξε η Ζαχάροβα.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου