Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΟ INVOLCAN ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΊΕΙ ΝΈΑ ΣΗΜΕΊΑ ΕΚΠΟΜΠΏΝ ΣΤΟ ΗΦΑΊΣΤΕΙΟ./Η AEMET ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΊ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΤΟΥ ΝΈΦΟΥΣ ΤΈΦΡΑΣ ΜΈΣΩ ΤΩΝ ΚΑΝΑΡΊΩΝ ΝΉΣΩΝ.Στο παρών μπλογκ μένοντας πιστοί σε όσα συμβαίνουν θα σας τα μεταφέρουμε από εκεί που συμβαίνουν.

Ο διευθυντής του Involcan, Νεμέσιο Περέζ, δήλωσε σήμερα το απόγευμα (Τρίτη) ότι δεν αποκλείουν νέα σημεία εκπομπής λάβας στη ζώνη έκρηξης του ηφαιστείου Λα Πάλμα. Ο Pérez είπε, σε δηλώσεις του στην Efe, ότι "λαμβάνει χώρα μια σημαντική επιφανειακή σεισμικότητα που μπορεί να δημιουργήσει νέα εκρηκτικά στόματα και όχι ρωγμές, αφού η σχισμή άνοιξε ήδη την περασμένη Κυριακή, όταν ξεκίνησε η έκρηξη".

Ανέφερε ότι η έκρηξη "ακολουθεί μια συνηθισμένη πορεία συμπεριφοράς", αλλά η διαφορά μεταξύ αυτής και άλλων εκρήξεων είναι ότι βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα πού βρίσκονται τα τρέχοντα εννέα «στόματα» στο νησί:Ο Perez είπε επίσης ότι δεν είναι σημαντικό σε ποια συγκεκριμένη στιγμή φτάνει η λάβα στη θάλασσα, αφού τίποτα δεν πρέπει να συμβεί όταν δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Involcan έχει πραγματοποιήσει νέα μέτρα για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ποσότητας διοξειδίου του θείου (SO2) που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν ένα ποσοστό εκπομπών μεταξύ 8.000 και 10.600 τόνων ημερησίως, υποθέτοντας ότι η ταχύτητα του ανέμου στα 3.000 μέτρα χθες, ήταν μεταξύ 4,2 και 5,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (μετεωρολογικά δεδομένα παρέχονται από την Aemet).

Η εκτίμηση έγινε μετά από διάφορες μετρήσεις χρησιμοποιώντας έναν απομακρυσμένο οπτικό αισθητήρα, τύπου miniDOAS, τοποθετημένο σε ένα από τα ελικόπτερα Guardia Civil και ένα άλλο miniDOAS τοποθετημένο σε ένα από τα οχήματα ITER / Involcan.

Σύμφωνα με την Involcan, η καθημερινή παρακολούθηση θα είναι απαραίτητη για την ανάλυση της εξέλιξης της τρέχουσας διαδικασίας και για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αυτή η μεθοδολογία για να εκτιμηθεί η τελική ημερομηνία της έκρηξης. Οι τιμές που ελήφθησαν κατά τη δεύτερη ημέρα της έκρηξης (8.000-10.500 τόνοι την ημέρα) είναι παρόμοιες και μάλιστα ελαφρώς υψηλότερες από τις τιμές που καταγράφηκαν για την πρώτη ημέρα, οι οποίες ήταν 6.000-9.000 τόνοι την ημέρα.

Ο Perez εξηγεί ότι αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις πρώτες 48 ώρες εξέλιξης αυτής της διαδικασίας έκρηξης με την εμφάνιση ενός νέου σημείου εκπομπής μαγικού υλικού στο Tacande, μια περιοχή του δήμου του Ελ Πάσο

canarianweekly.com

Η AEMET ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΊ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΤΟΥ ΝΈΦΟΥΣ ΤΈΦΡΑΣ ΜΈΣΩ ΤΩΝ ΚΑΝΑΡΊΩΝ ΝΉΣΩΝ.

Ο Κρατικός Μετεωρολογικός Οργανισμός (Aemet) ανέφερε σήμερα το απόγευμα, μέσω ενός info-graphic που δημοσιεύτηκε στο Twitter, την πρόβλεψη της κίνησης του νέφους τέφρας που παράγεται από την έκρηξη στο Cumbre Vieja, στην La Palma.

Όπως φαίνεται παρακάτω στις εικόνες, το στρώμα θα τείνει να κινείται προς τα δυτικά του Αρχιπελάγους και μπορεί να επηρεάσει τα νησιά El Hierro και, σε μικρότερο βαθμό, τη La Gomera, αλλά σίγουρα θα αποφύγει τα Lanzarote, Fuerteventura και Gran Κανάρια. Ωστόσο, οποιαδήποτε επίδραση στα δυτικά της Τενερίφης εξαρτάται από τον τρόπο που λειτουργεί ο άνεμος τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα να υπάρξει οποιαδήποτε επίδραση.

.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί έχουν αποκλείσει ότι το ηφαίστειο θα προκαλέσει όξινη βροχή όταν η λάβα έρθει σε επαφή με τη θάλασσα και διαβεβαιώνουν ότι οι επιπτώσεις της στο κλίμα θα είναι μόνο σε τοπική κλίμακα.

Το γεγονός ότι οι ροές έχουν επιβραδυνθεί καθώς έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από το σημείο εκπομπής, σημαίνει ότι καθώς φτάνει στη θάλασσα όχι αρκετά θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα για να προκαλέσει πρόβλημα.

canarianweekly.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ CANARIAN WEEKLY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου