Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημέρωση La Palma: Το ηφαίστειο ξεκινά ξανά να εκρήγνυται - η λάβα θα μπορούσε να φτάσει στο νερό κάποια στιγμή σήμερα - τα σπίτια της La Palma ετοιμάζονται για τις τοξικές αναθυμιάσεις του ηφαιστείου.

 

Το ηφαίστειο la palma εκρήγνυται ξανά μετά από μια σύντομη στάση στις 27 Σεπτεμβρίου 2021
Τα σπίτια της La Palma προετοιμάζονται για τις τοξικές αναθυμιάσεις του ηφαιστείου καθώς η λάβα φτάνει στον ωκεανό

Το ηφαίστειο στο Κανάρια Νησί ,Λα Πάλμα, άρχισε να εκρήγνυται ξανά τη Δευτέρα, μετά από μια σύντομη παύση δύο ωρών περίπου στις 8.30 το πρωί τοπική ώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι παύσεις είναι φυσιολογικές, αν και κανονικά δεν είναι τόσο ξαφνικές και απότομες.

Αυτή η απροσδόκητη διακοπή επιβεβαιώθηκε από την ισχυρή μείωση του ηφαιστειακού τρόμου, δηλαδή το ενεργειακό αποτύπωμα του ηφαιστείου. Αυτό μπορεί είτε να σημαίνει ότι το μάγμα συναντά λιγότερη αντίσταση καθώς αναδύεται στην επιφάνεια, είτε ότι το ηφαίστειο αποβάλλει λιγότερο υλικό.

Το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών στη Μαδρίτη (IGN) προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, καθώς το «σενάριο μπορεί να αλλάξει γρήγορα». Το IGN πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό η ηφαιστειακή δραστηριότητα να σταματήσει προσωρινά, αλλά είπε ότι η ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς ήταν περίεργη.

Δύο ώρες αργότερα, το ηφαίστειο εκπέμπει για άλλη μια φορά «στήλες καπνού και αερίων».

Εν τω μεταξύ, οι γλώσσες της λάβας που έχουν καταστρέψει τα πάντα στο δρόμο τους δεν σταμάτησαν την πρόοδό τους. Μικρές ρυτίδες καπνού είναι πλέον ορατές από το λιμάνι της Tazacorte που γνώρισε χθες μια μεγάλη παράκτια κατολίσθηση.

Το γεωλογικό ινστιτούτο εντόπισε 16 σεισμικές δονήσεις στη βόρεια περιοχή Fuencaliente, που βρίσκεται στα νότια του ηφαιστείου. H πιο έντονη από αυτές εντοπίστηκε στις 6.05 το πρωί της Δευτέρας σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Σε γενικές γραμμές, όλα ήταν πάνω από 2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και βρίσκονταν σε βάθη μεταξύ εννέα και 13 χιλιομέτρων.

Η αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας θα μπορούσε να οφείλεται σε αναπροσαρμογή του βράχου στον οποίο βρίσκεται το μάγμα που τροφοδοτεί το ηφαίστειο ή μπορεί επίσης να σχετίζεται με την έγχυση μάγματος από άλλες πλευρές.

Τις πιο πρόσφατες ώρες, η ηφαιστειακή δόνηση έχει σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς και η εκρηκτική δραστηριότητα ", ανέφερε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρινιών (Involcan). « Η δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ώρες στη Λα Πάλμα », εξήγησε το Madrid Geosciences Institute. « Η πρόοδος πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά γιατί το σενάριο θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα. "

Εν τω μεταξύ, το ηφαίστειο έχει καταστρέψει περισσότερα από 200 εκτάρια γης και έχει καταπιεί μεταξύ 500 και 600 κτιρια.

Από την Κυριακή, και οι δύο ροές λάβας (νότια και κύρια) ενώθηκαν μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, η ροή του λιωμένου βράχου έχει επιταχυνθεί, κινούμενη τώρα με μέσο όρο 100 έως 200 μέτρα την ώρα. Η λάβα κινείται γρηγορότερα επειδή είναι πιο ζεστή, καθώς προέρχεται από ένα βαθύτερο μέρος του ηφαιστείου, γεγονός που κάνει τη ρευστότητά της μεγαλύτερη.

Αυτή η επανενεργοποίηση οδήγησε στην κατάρρευση του καμπαναριού της εκκλησίας στο Todoque, ένα κτίριο που τα πυροσβεστικά συνεργεία είχαν προσπαθήσει να σώσουν την περασμένη εβδομάδα σκάβοντας τάφρους γύρω.

Η αυξημένη ταχύτητα με την οποία κινούνταν η λάβα το βράδυ της Κυριακής ανάγκασε την επείγουσα εκκένωση τεσσάρων κατοικημένων περιοχών λόγω του κινδύνου τοξικών αερίων που θα εκλυθούν όταν η λάβα συναντήσει το θαλασσινό νερό. Υπήρχαν φόβοι ότι ο λιωμένος βράχος θα μπορούσε να είχε φτάσει στον ωκεανό χθες το βράδυ.

"Επικείμενη" άφιξη στη θάλασσα

Οι πληγέντες κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να μείνουν στο σπίτι, με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά μέχρι να αλλάξει η κατάσταση. Η λάβα θα συνεχίσει να ρέει μέχρι να κρυώσει αρκετά για να επιβραδύνει την κίνησή της.

Η επιτροπή κρίσης ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι η ροή της λάβας είχε ήδη περάσει από τη γειτονιά Todoque, η οποία είχε εκκενωθεί πριν από αρκετές ημέρες, και ήταν περίπου 1.600 μέτρα από την ακτή μετά τη διέλευση του δρόμου LP-213-μια βασική διαδρομή για πρόσβαση νότια του νησιού.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός των Καναρίων Νήσων, elngel Víctor Torres, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η λάβα από το ηφαίστειο Cumbre Vieja θα φτάσει «άμεσα» στην ακτή.

Η λάβα θα μπορούσε να φτάσει στο νερό κάποια στιγμή τη Δευτέρα, είπαν οι ειδικοί.

Οποιαδήποτε πιθανότητα όξινης βροχής αποκλείστηκε χθες για τα επόμενα 24ωρα. Τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του θείου που ανιχνεύθηκαν από το δίκτυο παρακολούθησης δείχνουν ότι η ποιότητα του αέρα είναι καλή. 

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου