Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Κούρτι συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.Η Σερβία θέλει να κλιμακωθεί η κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλι Σβέκλια πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.


Στην αρχή του συνεδρίου, ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι τα τελευταία επεισόδια στο βορρά προκλήθηκαν από προκλητικές δηλώσεις από το Βελιγράδι.

Σήμερα, το κτίριο του Κέντρου Εγγραφής Οχημάτων πυρπολήθηκε στο Zubin Potok, ενώ επιχειρήθηκε επίθεση και στο Zvečan, γράφει η Koha.

Ο Κούρτι είπε ότι τα περιστατικά συνέβησαν την έκτη ημέρα έντασης στο βορρά, καθώς οι Σέρβοι απέκλεισαν τις διαβάσεις στο Μπρνιάκ και τη Γιαρίνιε, αφού η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου άρχισε να εφαρμόζει την αμοιβαιότητα στις σερβικές πινακίδες. Η σερβική κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό το μέτρο στις πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου για περισσότερα από 10 χρόνια.
 

"Η Σερβία προκαλεί μια σοβαρή σύγκρουση, θέλει την κατάσταση να κλιμακωθεί. Απαντήσαμε θετικά στο κάλεσμα των Βρυξελλών για συνομιλίες, έτσι προκάλεσαν τέτοιες προκλήσεις, εμπόδια και αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο φόβος και το χάος », Είπε ο Κούρτι.

Τόνισε ότι οι πολίτες στο βορρά, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, δεν πρέπει να φοβούνται και τους κάλεσε να σεβαστούν το νόμο.

"Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι έχουμε συνοριακά περάσματα επειδή έχουμε Ειδικές Αστυνομικές Μονάδες. Οι μονάδες μας προστατεύουν τόσο τα συνοριακά περάσματα όσο και την αστυνομία. Την έκτη ημέρα δεν υπάρχουν επεισόδια στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Όπου δεν υπήρχε αστυνομία υπάρχει κίνδυνος περιστατικά. "Το περιστατικό συνέβη επειδή η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου είναι εκεί. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ήρθαν από το έδαφος της Σερβίας στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται ότι οι εμπρηστές από το Βελιγράδι ανησυχούν εδώ. Το ηθικό της αστυνομίας δεν ήταν ποτέ υψηλότερο και ο επαγγελματισμός τους είναι επίσης υψηλός », επεσήμανε ο Κούρτι.

Ο Κούρτι είπε ότι οι ειδικές αστυνομικές μονάδες θα παραμείνουν στο βορρά έως ότου «σταματήσει ο κίνδυνος».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντζελάλ Σβέκλια δήλωσε ότι η απόφαση για τις προσωρινές πινακίδες κυκλοφορεί σε ολόκληρο το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και ότι μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί πάνω από 9.000 προσωρινές πινακίδες.

"Δουλεύουμε στα σημεία διέλευσης επτά ημέρες την εβδομάδα και τα κέντρα εγγραφής δεν είναι ανοιχτά για το Σαββατοκύριακο. Σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα, το κέντρο στο Ζούμπιν Ποτόκ κάηκε σε εγκληματική ενέργεια και δύο χειροβομβίδες ρίχτηκαν στο κέντρο εγγραφής στο Ζβέζαν . "" Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ερευνά την υπόθεση και αναμένουμε γρήγορα αποτελέσματα από αυτές τις έρευνες ", είπε ο Σβέκλια.

Τόνισε ότι οι δύο δρόμοι που οδηγούν στο Μπρνιάκ και στο Γιαρίνιε έχουν αποκλειστεί για αυτοκίνητα.

"Έχουμε στοιχεία ότι διάφορα ιδρύματα στη Σερβία ασκούν πίεση στους πολίτες μας να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν", πρόσθεσε ο Σβέκλια.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε επίσης ότι έχει δεσμευτεί να τηρεί τον νόμο και ότι θα συνεχίσει "παρά τις καταστροφικές ενέργειες που αντιμετωπίζουμε, καλούμε τους πολίτες να μην πέσουν θύματα διαφόρων προκλήσεων", αναφέρει η Koha.

Ο Κούρτι δήλωσε επίσης ότι είχαν προσφορά από διεθνείς εταίρους να πάνε στις Βρυξέλλες για συνομιλίες, αλλά το Βελιγράδι αρνήθηκε, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να αποδεχτούμε" τους όρους της Σερβίας.

«Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μου σχετικά με τη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων και γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία βάση στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου για τη δημιουργία αυτής της ένωσης και έχετε μια δικαστική απόφαση σχετικά με το Κεφάλαιο 7 της Συμφωνίας των Βρυξελλών υπογεγραμμένη από την τότε κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ». Η αστυνομία είναι ένας μηχανισμός του κράτους που επιβάλλει το νόμο, υπάρχει ένα υβριδικό καθεστώς στη Σερβία και δεν είναι δημοκρατικό, φυσικά δεν πρέπει να εκπλαγούμε εύκολα μπροστά σε έναν τέτοιο αντίπαλο. "Νομίζω ότι οι διεθνείς παράγοντες πρέπει να καταλάβουν ότι η Σερβία δεν ενδιαφέρεται για ανοιχτό διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας", τόνισε ο Κούρτι.

Όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες αποφάσεις, ο υπουργός Svečlja είπε ότι βασίζονταν στο νόμο και τον επαγγελματισμό και ότι οι διεθνείς εταίροι ενημερώθηκαν εκ των προτέρων.

«Wasταν γνωστό γιατί η προθεσμία για τη συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορούσε στις 15 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει νομικός λόγος που να εμποδίζει τις αστυνομικές μονάδες να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους », δήλωσε ο Σβέκλια σε συνέντευξη Τύπου.

Η Kosova press αναφέρει ότι θα γίνει σύγκληση όλων των ηγετών των πολιτικών κομμάτων στο Κόσοβο για την κατάσταση που επικρατεί και το πως θα αντιμετωπιστεί.

kosovo-online.com

kosovapress.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ KOSOVO ONLINE KAI KOSOVA PRESS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου