Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημέρωση La Palma: Η πυραμίδα της λάβας κατεβαίνει στη θάλασσα - Περισσότεροι από 29.000 σεισμοί - 10 τόνοι χημικών σχεδόν χύθηκαν από τη λάβα.

Λάβα από το ηφαίστειο Λα Πάλμα χύνεται συνεχώς στη θάλασσα. Σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, το μάγμα, το οποίο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το νερό χθες το βράδυ γύρω στις 11 π.μ. τοπική ώρα , έχει ήδη καλύψει μεταξύ 5 και 10 εκταρίων της θάλασσας, χτίζοντας ένα νέο νησί σε σχήμα πυραμίδας ύψους 50 μέτρων.

Το νέο δέλτα που σχηματίζεται από τη λάβα έχει πλάτος περίπου 500 μέτρα και έχει αλλάξει ακόμη και το χρώμα του περιβάλλοντος νερού - από τιρκουάζ σε καφέ.

Κοιτάξτε το ύψος αυτού του νέου νησιού λάβας!

Εν τω μεταξύ, στο νησί, ο λιωμένος βράχος έχει καταστρέψει περισσότερα από 744 κτίρια, καθώς και 21,5 χιλιόμετρα δρόμων. Την Τετάρτη υπήρχαν μεγάλες ανησυχίες για τους συνδέσμους δρόμους στα νότια της Λα Πάλμα, όπως εκείνοι που εξυπηρετούν το Πουέρτο Νάος και τη Λα Μπόμπιλα. Επιπλέον, θάφτηκαν 476 εκτάρια γης.

Σύμφωνα με υπολογισμό της ιστοσελίδας ακινήτων Idealista, το κόστος της καταστροφής σε σπίτια και οικόπεδα θα μπορούσε να φτάσει τα 206 εκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν, η έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα «δεν επηρέασε την ποιότητα του αέρα, η οποία είναι τέλεια αναπνεύσιμη», σύμφωνα με το συμβούλιο του νησιού, το οποίο πρόσθεσε ότι ο εξοπλισμός μέτρησης δεν ανίχνευσε αέρια που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Παρά αυτά τα καλά νέα, το συμβούλιο ζήτησε από τους κατοίκους της Tazacorte να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, σε περίπτωση που τυχόν τοξικό αέριο εκπέμπεται και παρασύρεται πάνω από το νησί καθώς η λάβα ρέει στον ωκεανό.

Αυτό θα μπορούσε ωστόσο να είχε γίνει πολύ άσχημο εάν το Guardia Civil δεν είχε αφαιρέσει γρήγορα 10 τόνους χημικών ουσιών, νιτρικό αμμώνιο και θείο , που βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 90 μέτρων από την ηφαιστειακή λάβα της Λα Πάλμα.

Μετά από αρκετές ημέρες επιβράδυνσης, η λάβα επανενεργοποιήθηκε την Κυριακή, επιταχύνοντας το ταξίδι της προς τη θάλασσα. Μέχρι εκείνο το σημείο, η έκρηξη ήταν στρομβολική, χαρακτηριζόμενη από μεγάλες εκρήξεις και αργή ροή λάβας. Στην αρχή της εβδομάδας, ωστόσο, πολύ πιο ρευστή λάβα άρχισε να αναδύεται από το ηφαίστειο, επιταχύνοντας την άφιξη του λιωμένου βράχου στη θάλασσα.

Πώς εξελίσσεται η σεισμικότητα κάτω από το ηφαίστειο;

Την εβδομάδα πριν από την έκρηξη υπήρξε μια πολύ έντονη σεισμικότητα στο νησί Λα Πάλμα με αποκορύφωμα έναν σεισμό 4,2 Ρίχτερ που καταγράφηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 23:16 μ.μ. ώρα Καναρίνι.

Τα παρακάτω σχήματα δείχνουν τον αριθμό των σεισμών που εντοπίζονται αυτόματα κάθε ώρα και τα μεγέθη των σεισμικών γεγονότων που θα μπορούσαν να εντοπιστούν.

σεισμοί Λα Πάλμα
Αριθμός σεισμών στη Λα Πάλμα από 1 Σεπτεμβρίου έως 29 Σεπτεμβρίου
σεισμοί Λα Πάλμα
Μεγέθη σεισμού Λα Πάλμα

Μετά την έκρηξη, σημειωμένη με κόκκινη γραμμή, υπάρχει σημαντική μείωση του αριθμού των σεισμών που εντοπίστηκαν.

Ωστόσο, αυτό δεν αντικατοπτρίζει μια πραγματική μείωση της σεισμικότητας, αλλά μια χαμηλότερη ικανότητα ανίχνευσης μικρότερων σεισμών λόγω του ισχυρού σήματος ηφαιστειακής δόνησης που κρύβει σεισμούς χαμηλότερου μεγέθους.

Από την περασμένη 10η Σεπτεμβρίου, το Σεισμικό Δίκτυο Καναρίων εντόπισε, στο νησί Λα Πάλμα, περίπου 29.000 σεισμούς και εντόπισε 1.754 από αυτούς, 19 το τελευταίο 24ωρο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα υποκέντρα των εντοπισμένων σεισμών ήταν γενικά σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, το ίδιο παρατηρήθηκε τις ημέρες πριν από την έκρηξη. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει νέα είσοδο μάγματος. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι αυτοί οι σεισμοί θα μπορούσαν να συνδεθούν με μια βαθιά προσαρμογή του μαγματικού ταμιευτήρα λόγω μείωσης της πίεσης μετά την αποβολή του περιεχομένου του μάγματος στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

Από τους σεισμούς που εντοπίστηκαν από χθες, οι 6 έχουν ξεπεράσει το M3.0 και οι 7 έχουν γίνει αισθητοί. Με άλλα λόγια, οι τρόμοι παραμένουν σταθεροί και έχουν μεσαία πλάτη. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός εκπομπών διοξειδίου του θείου έχει αυξηθεί φτάνοντας τους 10.757 τόνους την ημέρα.

Τι συμβαίνει όταν η λάβα εισέρχεται στη θάλασσα;

Η ροή λάβας από το ηφαίστειο Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, είναι μια βόμβα για τη θάλασσα. Δεν είναι μόνο λόγω των εκρήξεων που δημιουργούνται από τις υδροθερμικές και χημικές αντιδράσεις, αλλά και επειδή θα αλλάξει δραματικά τις συνθήκες της ακτογραμμής.

Η πρώτη αντίδραση είναι θερμική. Τόνοι βράχων με θερμοκρασία πάνω από 1.000ºC πέφτουν σε ένα υδάτινο σώμα όπου η μέση θερμοκρασία είναι 23ºC. Η δεύτερη αντίδραση, που έρχεται αμέσως μετά την πρώτη, είναι χημική και περιλαμβάνει την επαφή μεταξύ των συστατικών της λάβας, του νερού και των θαλασσινών αλάτων από χλωριούχο νάτριο.

Για να μάθετε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της επαφής μεταξύ λάβας και θάλασσας, είναι χρήσιμο να εξετάσετε προηγούμενες έρευνες για παρόμοια γεγονότα. Η πιο πρόσφατη πραγματοποιήθηκε από τον IEO όταν υπήρξε μια υποβρύχια έκρηξη στο κοντινό νησί El Hierro από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2011. Αυτή η έκρηξη δημιούργησε μεγάλη ποσότητα μάγματος και αερίων, αλλά, όπως σημείωσε ο Tomás Vázquez, η αλληλεπίδραση με το νερό ήταν άμεσο, ενώ στην περίπτωση της La Palma, αυτή η επαφή δεν είναι απευθείας με τον βυθό αλλά με τα πιο επιφανειακά στρώματα της θάλασσας.

Οι συνθήκες του νερού θα αλλάξουν σημαντικά: η θερμοκρασία και η οξύτητα θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανθρακικού οξέος και θειικού οξέος. Ο γεωλόγος του IEO σημείωσε ότι στην περίπτωση του El Hierro, αυτές οι αλλαγές ήταν αρκετά σημαντικές επειδή "όλες οι εκπομπές αερίων ήταν υποβρύχιες".

Θα υπάρξουν επίσης αλλαγές στη συγκέντρωση μετάλλων όπως σίδηρο, χαλκό, κάδμιο και υδράργυρο, καθώς και αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μείωση του οξυγόνου - στο El Hierro, αυτή η μείωση ήταν σχεδόν απόλυτη σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις. Τα επίπεδα δεν αναμένεται να είναι τα ίδια στη Λα Πάλμα, όπου η λάβα πέφτει στη θάλασσα από έναν γκρεμό. Ο Mario Lebrato, από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Kiel στη Γερμανία, δήλωσε ότι «αυτά τα υγρά δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως στα συστήματα βαθέων υδάτων».

Οι συνθήκες του νερού θα αλλάξουν σημαντικά: η θερμοκρασία και η οξύτητα θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανθρακικού οξέος και θειικού οξέος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ο Samuel Wilson εξέτασε τον αντίκτυπο της εισόδου λάβας στη θάλασσα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Kīlauea στη Χαβάη το 2018 και διαπίστωσε ότι αυτό το γεγονός τροφοδότησε μεγάλες ανθοφορίες φυτοπλαγκτού στα κοντινά νερά. Αυτά κράτησαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης δύο μηνών και γρήγορα διαλύθηκαν όταν η λάβα σταμάτησε να ρέει. Η αιτία, σύμφωνα με τον Wilson, ήταν οι «απροσδόκητα υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και η αύξηση της θερμοκρασίας».

Οι αλλαγές στο περιβάλλον λόγω της εισόδου της λάβας μπορούν επίσης να ωθήσουν τα είδη να εγκαταλείψουν προσωρινά την περιοχή μέχρι να επιστρέψει η θάλασσα στα φυσιολογικά της επίπεδα, ενώ η αύξηση της οξύτητας του νερού μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο της θαλάσσιας ζωής. Ο Tomás Vázquez πρόσθεσε ότι "η προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας είναι πολύ επιβλαβής για τα είδη που έχουν συνηθίσει σε ένα πολύ καθορισμένο εύρος θερμοκρασιών". Έχω εξηγήσει: «Μερικοί προσπαθούν να φύγουν πριν φτάσει η λάβα, μόλις διαπιστώσουν ότι η θερμοκρασία του νερού αλλάζει».

Στη μελέτη El Hierro, η ερευνητική ομάδα Βιοποικιλότητα, Θαλάσσια Οικολογία και Διατήρηση (Bioecomac) εντόπισε ιζήματα τέφρας και ουσιών από το θείο που προήλθαν από την παλίρροια και τις καταιγίδες. την εμφάνιση νέων οργανισμών · παροδικές αλλαγές στα είδη κυρίαρχων φυκών και αύξηση μαλακίων και ασπόνδυλων των οποίων οι προνύμφες επέζησαν των προσωρινών αλλαγών και επωφελήθηκαν από την πτώση της αρπακτικής πίεσης από τα ψάρια που είχαν εγκαταλείψει την περιοχή ή είχαν πεθάνει. Όταν οι συνθήκες της θάλασσας βελτιώθηκαν, τα ψάρια επέστρεψαν και εκμεταλλεύτηκαν τους μεγαλύτερους αριθμούς πλαγκτόν.

Ο γεωλόγος από το IOE είπε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης πώς η λάβα επηρεάζει τον benthon, τους οργανισμούς που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας. «Πάντα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ξαναπληρωθούν, αλλά για τους πλαγκτονικούς οργανισμούς, θα είναι ευκολότερο να αποικιστεί ξανά η περιοχή».

Οι χρόνοι αποκατάστασης είναι αβέβαιοι, αλλά υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Μια δεκαετής μελέτη σε μια περιοχή που επηρεάστηκε από ένα ηφαίστειο και δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ξαφνικές και καταστροφικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν […] αναμόρφωσαν βαθιά τις βιογεωχημικές διεργασίες σε ρηχά και υπεράκτια ύδατα για ένα χρόνο, αλλά παρέμειναν παροδικές στη φύση, πιθανή ανάκαμψη του συστήματος εντός δύο ετών ».

Ναι, είμαστε μόλις στην αρχή αυτής της έκρηξης και τα αποτελέσματά της θα είναι σίγουρα καταστροφικά ...

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου