Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

"Χρειαζόμαστε καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό"/Ο σεισμός έπληξε και το Κοιμητήριο της Καλλονής: Άνοιξαν μνήματα./Η σύσκεψη στη σκηνή και το… stop στον Κεγκέρογλου που άναψε τα αίματα!/Τσελέντης: Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά.

 


Εκτιμήσεις Χουλιάρα και Λέκκα.

Για την έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται το δεύτερο 24ωρο μετά τον κύριο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης μίλησαν στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, και ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Η κάθε μετασεισμική ακολουθία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στο Αρκαλοχώρι η μετασεισμική ακολουθία είναι στην στεριά, κάτω από τα πόδια των κατοίκων, οπότε η παραμικροί μετασεισμοί γίνονται αισθητοί. Ο μέσος όρος των σεισμών είναι γύρω στα 3,2 Ρίχτερ. Οι δεκατρείς – δεκατέσσερις σεισμοί τεσσάρων Ρίχτερ που έχουν γίνει τα πρώτα 24ωρα ήταν ιδιαίτερα έντονοι για τους κατοίκους», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Από τον κύριο σεισμό είχαμε διπλάσιες επιταχύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό. Πρέπει να χτίζουμε πιο σωστά γιατί οι επιταχύνσεις που καταγράφονται είναι διπλάσιες από τον σχεδιασμό του μηχανικού», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας μιλώντας για την κατάσταση των κτιρίων στην περιοχή.

«Το επίκεντρο των σεισμών είναι πλέον πιο κοντά στο δομημένο ιστό. Οι πόλεις έχουν πάρει έκταση και έχουν πάει πιο κοντά σε ρήγματα. Όσο πιο κοντά είμαστε στο ρήγμα τόσο περισσότερη ενίσχυση χρειαζόμαστε»,  τόνισε ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

αρκαλοχώριΦωτογραφία: EUROKINISSI

Σχολιάζοντας τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι ο κ. Χουλιάρας είπε χαρακτηριστικά: «Η εδαφική κίνηση που παρήγαγε ο κύριος σεισμός ήταν κάθετη, δηλαδή σήκωσε τα σπίτια και τα κατέβασε. Αυτό δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στα θεμέλια των σπιτιών και είναι μια αιτία της καταστροφής που βλέπουμε αυτή την στιγμή».

Και όπως τόνισε, «ο πιο ισχυρός μετασεισμός γίνεται τις πρώτες ώρες. Οι πιθανότητες για νέο ισχυρό σεισμό μειώνονται. Οι κάτοικοι θα ζουν με αυτό το καθεστώς για αρκετές εβδομάδες. Πρέπει να το διαχειριστούν».

Τα σχολεία

Μιλώντας για τα σχολεία που τα περισσότερα είναι κατεδαφιστέα ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι να έρθουν οι κινητές αίθουσες ίσως οι μαθητές κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Όσον αφορά τα εννέα σχολικά κτίρια που είναι κόκκινα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επισήμανε ότι ο ΟΑ.ΣΠ. κάνει αντισεισμικά μαθήματα σε όλη τη χώρα. Δεν αρκεί όμως αυτό. «Πρέπει να γίνει μια βάση δεδομένων σε όλα τα σχολεία της χώρας και στη συνέχεια να γίνει κατηγοριοποίηση. Να γίνει πιστοποίηση των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο».

σχολειαΦωτογραφία: EUROKINISSI

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία υποστήριξε ότι «οι μικροί μετασεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, αλλά δεν προκαλούν καμία ανησυχία».

Όπως είπε, «Η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα. Είναι βίωμα οι σεισμοί της Κρήτης, μαζί με όλα τα άλλα γνωρίσματα».

cretalive.gr

Ο σεισμός έπληξε και το Κοιμητήριο της Καλλονής: Άνοιξαν μνήματα.

Υποχώρησαν τα μάρμαρα από τις δονήσεις.

Σοβαρές ζημιές ακόμη και στο Κοιμητήριο της Καλλονής στον Δήμο Αρχανών - Αστερουσιών προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας στο Αρκαλοχώρι. Τα μάρμαρα σε μνήματα υποχώρησαν με αποτέλεσμα να είναι ορατά τα φέρετρα στο εσωτερικό τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του αναγνώστη του Cretalive Γ.Ξ.:

Καλλονή νεκροταφείο σεισμός

Καλλονή νεκροταφείο σεισμός

Καλλονή νεκροταφείο σεισμός

cretalive.gr

Η σύσκεψη στη σκηνή και το… stop στον Κεγκέρογλου που άναψε τα αίματα!

Ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε!

Υπήρξε ένταση, σπρωξίδι αλλά και… αλαλούμ στη χθεσινή κάθοδο του πρωθυπουργού στο Αρκαλοχώρι, όπου όλοι ήθελαν να δώσουν το παρόν, να ακούσουν και να ακουστούν, σε ένα φυσιολογικό χαμό που επικρατούσε.

Όταν βρέθηκαν στην πρωθυπουργική σκηνή όλοι οι αρμόδιοι, έφτασε και κάποια στιγμή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος ζήτησε να περάσει μέσα και να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα. Όμως εκεί βρέθηκε μπροστά στο… απαγορεύεται του επικεφαλής ασφαλείας του πρωθυπουργού που δεν ήξερε ποιος ήταν ο… μουσάτος που ήθελε να εισέλθει στα ενδότερα!

Ε, ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε, καθώς ο Βασίλης τα "πήρε στο κρανίο" αφού δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως σε σύσκεψη που γινόταν στο χωριό του, κάποιοι δεν του επέτρεπαν να παραβρεθεί. Τελικά επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και βέβαια ο Κεγκέρογλου παρακολούθησε κανονικά τη συνάντηση.

Πάντως ανάλογη αντιμετώπιση, χωρίς ένταση είχε και η προσπάθεια του δημάρχου Μινώα Μανώλη Φραγκάκη να εισέλθει στη σκηνή, αφού κι εδώ ο φρουρός - σωματοφύλακας δεν αναγνώρισε το δήμαρχο που πάντως το αντιμετώπισε με σκωπτική διάθεση, λέγοντας του, πως "αν αρχίσει η σύσκεψη και δεν είμαι μέσα, εσύ (ο φρουρός δηλαδή) θα έχεις πρόβλημα κι όχι εγώ!"

Η περιοχή της Καλλονής είναι μία από εκείνες που "λαβώθηκαν" από τα φονικά ρίχτερ, με τους κατοίκους να προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, μετρώντας τις πληγές τους.

cretalive.gr

Τσελέντης: Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά.

             Όπως εξήγησε ο γνωστός σεισμολόγος καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας και λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε.
«Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά» επισήμανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης o οποίος μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε στην πορεία του φαινομένου αλλά και στις επιπτώσεις που είχε o ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ. Όπως εξήγησε καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας και λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε μερικά εκατοστά. 

neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου