Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ο Καναδάς αφυπνίζεται για τον μεγάλο αδελφό του Yellowstone.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο Ακριβώς την Πρωτοχρονιά, θα μπορούσε να γίνει σεισμός στο ρήγμα της Νέας Μαδρίτης, ενημερώσαμε τους αναγνώστες μας για την ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή του Μόντρεαλ, όπου πρώτα υπήρξε αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα για περίπου ένα μήνα και στη συνέχεια η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε απότομα:

Συνοψίζοντας, αυτές οι δύο παρατηρήσεις υποδηλώνουν την απελευθέρωση ηφαιστειακών αερίων και την ανύψωση του εδάφους, κάτι που οι αξιωματούχοι βλέπουν αλλά σιωπούν. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση εξελίσσεται:

Το αρχικό βίντεο μπορείτε να το δείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Αυτή είναι η ακτή της πόλης Clark, η οποία βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή ενδιαφέροντος των ηφαιστειολόγων του καναπέ. Και το ηφαιστειακό αέριο βγαίνει από τον πυθμένα:

Αυτή είναι η τρίτη καμπάνα στο ρήγμα της Νέας Μαδρίτης. Δεν είναι καν καμπάνα, είναι μια καμπάνα. Αλλά οι αξιωματούχοι δεν σχολιάζουν.  Και το καταλαβαίνουμε, γιατί πρέπει να τρέμουν από το φόβο τους. Γιατί;

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τον χάρτη που προσφέρεται παραπάνω, υπάρχει ένα στρογγυλό νησί του ποταμού ακριβώς βόρεια του Clark. Ονομάζεται Rene-Levasseur:

Δεν σας θυμίζει κάτι αυτό; Σωστά, είναι είτε κρατήρας πρόσκρουσης είτε καλδέρα. Αλλά είναι κρατήρας επειδή το όρος Βαβέλ βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Οπότε είναι μια καλντέρα, καθαρά και ξάστερα:

Το νησί είναι τεχνητό. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, στο πλαίσιο της εκβιομηχάνισης και του εξηλεκτρισμού ολόκληρης της χώρας, κάποιοι ανεπαρκείς άνθρωποι έχτισαν εκεί ένα φράγμα και μετέτρεψαν την καλντέρα σε δεξαμενή. 

Η διάμετρος του νησιού είναι 55 χιλιόμετρα, που είναι το ελάχιστο πλάτος της καλδέρας του Yellowstone. Αλλά το νησί δεν είναι ακόμα καλδέρα, είναι απλώς λόφοι κατάφυτοι από δάσος. Πρόκειται για παλιές εστίες και ηφαιστειακές ανόδους. Η καλδέρα είναι λίγο μεγαλύτερη και το Γέλοουστοουν είναι ο μικρός αδελφός της. 

Τι θα συμβεί αν η Νέα Μαδρίτη ραγίσει, η λίμνη χυθεί μέσα στο θάλαμο μάγματος και υπάρξει έκρηξη ατμού; Δεν ξέρουμε, οι κατασκευαστές του φράγματος είχαν καλύτερη εικόνα, οπότε θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου