Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ισραήλ θα καταλάβει τη Ράφα – Ενημερώθηκε η Αίγυπτος.

 

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ισραήλ θα καταλάβει τη Ράφα – Ενημερώθηκε η Αίγυπτος… Το Ισραήλ ενημέρωσε επίσημα την Αίγυπτο για την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο της κρίσιμης συνοριακής περιοχής μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου. Αυτή η κίνηση, που αναφέρεται από τη Wall Street Journal, περιλαμβάνει σχέδια για την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα και για την ανάπτυξη ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (Philadelphi Corridor), ένα βασικό πέρασμα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα.

Το Ισραήλ θα καταλάβει τη Ράφα.

Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, αναμένουν ότι αυτή η επιχείρηση θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ασκήσει έλεγχο στον μήκους 14 χιλιομέτρων διάδρομο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε τη σημασία αυτής της περιοχής τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας: «Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας πρέπει να είναι στα χέρια μας για να διασφαλίσουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και να αποτρέψουμε το λαθρεμπόριο όπλων». Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει τη στρατηγική πρόθεση του Ισραήλ να διατηρήσει αυστηρό έλεγχο στην περιοχή, απηχώντας τις ανησυχίες για διακίνηση όπλων μέσω υπόγειων σηράγγων.

Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει σύνθετη. Ένας ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε: «Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να κυβερνήσει τη Γάζα μακροπρόθεσμα, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη;» Επιπλέον, ο Αιγύπτιος βουλευτής Μουσταφά Μπάκρι επέκρινε έντονα τις φιλοδοξίες του Νετανιάχου για τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, θεωρώντας το ως παραβίαση της αιγυπτιακής κυριαρχίας και παραβίαση της ειρηνευτικής συνθήκης Ισραήλ-Αιγύπτου.

Παρά τις εντάσεις αυτές, οι συζητήσεις συνεχίζονται, με επίκεντρο την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και το μακροπρόθεσμο καθεστώς του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας. Οι περιφερειακές επιπτώσεις της προτεινόμενης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ είναι σημαντικές. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνόδου κορυφής στην Άκαμπα, ηγέτες από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Αιγύπτου Abdel-Fatah el-Sissi, εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εκ νέου κατάληψη τμημάτων της Γάζας από το Ισραήλ.

Η τελική δήλωση της συνόδου επιβεβαίωσε τη στάση τους ενάντια στην εκ νέου κατάληψη της Γάζας και υπογράμμισε την ανάγκη να μπορέσουν οι κάτοικοι της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

lumi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου