Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Επιχειρήσεις: Στα πρόθυρα «κατάρρευσης» λόγω πληθωρισμού – Ποιους κλάδους θα χτυπήσει.

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επιχειρήσεων – και ιδιαίτερα των εισηγμένων -με την εκτιμώμενη αύξηση του πληθωρισμού να γεννά προβληματισμούς για το μέλλον τους, καθώς αποτελούν τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τους.
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδας να καθησύχασε την προηγούμενη εβδομάδα την επιχειρηματική κοινότητα με την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι συγκυριακός, αλλά οι επιχειρηματίες φοβούνται μήπως ο εισαγόμενος λόγω ανατιμήσεων στα καύσιμα πληθωρισμός μετατραπεί σε δομικό και επηρεάσει ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα στις επιχειρήσεις αλλά και τις αποδόσεις των επενδύσεων στις χρηματοοικονομικές.

Το φοβούνται τα στελέχη

Τα περισσότερα οικονομικά στελέχη επιχειρήσεων φοβούνται ότι εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει πολύ πάνω από το 2% μέσα στο επόμενο δίμηνο, η αύξηση στο κόστος παραγωγής θα είναι πολύ υψηλή και οι ανατιμήσεις σε όλη την παραγωγική διαδικασία θα έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην τελική τιμή των προιόντων. Υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5% οδηγεί σε αύξηση της τελικής τιμής του προιόντος κατά -τουλάχιστον- 5%.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και του λειτουργικού κόστους που θα προκύψει, θα μεταφραστεί σε χρηματιστηριακές διορθώσεις ειδικά στις αγορές που οι μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά (Αμερική, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία κά). Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πρόκειται να μείνει εκτός απ’ αυτόν τον χορό των χρηματιστηριακών διορθώσεων.

Ποιοι κλάδοι είναι στην… πρώτη γραμμή

Η πρώτη εισηγμένη που αναφέθηκε άμεσα ή έμμεσα στις πληθωριστικές ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις τους ήταν η Jumbo μέσω των δηλώσεων του κ. Βακάκη. Ομως όλες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις φοβούνται τις επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ επιπτώσεις θα έχουν οι τουριστικές, οι μεταφορικές, οι ακτοπλοικές εισηγμένες, τα διυλιστήρια, οι κατασκευαστικές έμμεσα αλλά και οι τεχνολογικές και τηλεπικοινωνιακές.

Σε ό,τι αφορά τις μη χρηματοοικονομικές (τράπεζες, ασφαλιστικές, επενδυτικές), η άνοδος του πληθωρισμού θα πλήξει άμεσα και έμμεσα όσες έχουν ομόλογα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων λήξεων (δηλαδή μέχρι 10ετία), που θα δούν τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να συρρικνώνονται. Ο γνωστός επενδυτής Bill Gross δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τα κρατικά ομόλογα (αμερικανικά) ως «σκουπίδια», ενώ προφανώς το ίδιο θα ισχύσει και για ευρωπαικά εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει.

Εμμεσα, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός θα οδηγήσει στην διακοπή της παροχής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες (έχουν ήδη προειδοποιήσει και ο Πάουελ από την FED και η Λαγκάρντ από την ΕΚΤ), με αποτέλεσμα να μπεί σε κίνδυνο η παγκόσμια ανάπτυξη.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου