Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης ξύπνησε. Αρκετοί σεισμοί σημειώθηκαν στη Νάπολη.


Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ευρώπης ξύπνησε. Αρκετοί σεισμοί σημειώθηκαν στη Νάπολη. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 30 δονήσεις. Οι ηφαιστειολόγοι ζητούν να ξεκινήσει η απομάκρυνση των κατοίκων. Η ανταποκρίτρια του MIR 24 Έλενα Νεφέντοβα για την κατάσταση στην ιταλική πόλη.

Το ρολόι έχει περάσει πολύ τα μεσάνυχτα. Όμως οι κάτοικοι της Νάπολης δεν μπορούν να κοιμηθούν. Φοβούνται να πάνε σπίτι. Η πόλη σείεται συνεχώς. Σεισμοί σχεδόν καθημερινά. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 30 δονήσεις. Υπάρχουν ερείπια κτιρίων στους δρόμους. Στα καταστήματα, τα αγαθά και τα προϊόντα είναι στο πάτωμα.

Οι κάτοικοι της Νάπολης συνηθίζουν να ζουν σαν σε ηφαίστειο. Δίπλα τους βρίσκεται ο ίδιος Βεζούβιος που κατέστρεψε την πόλη της Πομπηίας πριν από δύο χιλιετίες. Αλλά τώρα φοβούνται ένα άλλο υπερηφαίστειο - το Campi Flegrei. Είναι πολύ πιο επικίνδυνος.

Το Campi Flegrei βρίσκεται απέναντι από τον Βεζούβιο, στην άλλη πλευρά της Νάπολης. Βρίσκεται όμως υπόγεια και πολλοί αγνοούν την ύπαρξή του. Αλλά αυτό το ηφαίστειο είναι ένας πραγματικός γίγαντας, υπάρχουν 24 κρατήρες μέσα του. Και γύρω υπάρχουν πόλεις και χωριά με πυκνά κτίρια και μεγάλο πληθυσμό: περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ένιωσα δύο σοκ. Νιώθω άσχημα για αυτό ήδη. Θέλω πολύ να φύγω, αλλά δεν έχω πού να ξεφύγω από αυτό», είπε ο άνδρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Campi Flegrei συνέβη πριν από 40 χιλιάδες χρόνια. Ένα στρώμα στάχτης κάλυψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ευρώπη. Η θερμοκρασία έπεσε αμέσως κατά 10 βαθμούς. Πολλά ζώα πέθαναν. Σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτό έγινε η αιτία για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Το χώμα εδώ καπνίζει συνεχώς, βγαίνουν αέρια και η γη τρέμει. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η γεωλογική δραστηριότητα στην περιοχή έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο φλοιός της γης πάνω από το ηφαίστειο τεντώνεται σχεδόν στο όριο του και οι σεισμοί αρχίζουν να επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά.

«Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα τι συμβαίνει στην περιοχή μας, φοβόμαστε να μείνουμε σπίτι» «Έπαθα ακόμη και ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο από όλο αυτό», λένε οι ντόπιοι.

Ο «κοιμισμένος γίγαντας» παρακολουθείται όλο το εικοσιτετράωρο από εκατοντάδες ειδικούς από διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν εμφανιστεί ένα κενό στον φλοιό της γης, μπορεί να συμβεί έκρηξη. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές: η Νάπολη, μια πόλη τριών εκατομμυρίων, μπορεί να εξαφανιστεί και τα σωματίδια θείου θα δηλητηριάσουν όλα τα ζωντανά πράγματα γύρω. Οι ηφαιστειολόγοι ζητούν να ξεκινήσει η εκκένωση των κατοίκων, αλλά οι ιταλικές αρχές δεν πρόκειται να το κάνουν ακόμη.

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου