Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ! – Η Ελλάδα θέτει ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ στα ακτοπλοϊκά ταξείδια για ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ αυτοκίνητα, ΥΒΡΙΔΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.

 


Τα πλοία στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με πλήρη μπαταρία για λόγους ασφαλείας. Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο θα περιοριστούν επίσης.
Φωτογραφία: summerphotos/iStock

Στην Ελλάδα, πρόσφατα επετράπη στα πλοία να μεταφέρουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα των οποίων οι μπαταρίες δεν υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση φόρτισης. Περιορισμοί ισχύουν και για άλλους τύπους πρόωσης. Τι σημαίνει αυτό για την ηλεκτροκίνηση;Από τον Maurice Forgeng

28 Μαΐου 2024


Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών. Όλο και περισσότεροι τουρίστες ταξιδεύουν στη χώρα της Μεσογείου με τα (δικά τους) αυτοκίνητα. Λόγω των πολλών νησιών, οι αυτοκινητιστές συχνά πρέπει να προγραμματίζουν δρομολόγια με πορθμεία.Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πρέπει να γνωρίζουν έναν σημαντικό νέο κανονισμό από το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 


Σύμφωνα με αυτό, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε πλοίο με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες από τις 16 Απριλίου. 


Τα plug-in υβριδικά οχήματα επηρεάζονται επίσης από τον νέο κανονισμό. 


Για λόγους ασφαλείας, οι μπαταρίες αυτών των οχημάτων μπορούν να φορτιστούν μόνο στο 40% κατ' ανώτατο όριο.

40% μπαταρία ή 50% αέριο

Σύμφωνα με την ADAC, το προσωπικό του πλοίου ελέγχει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά την επιβίβαση όσον αφορά τη στάθμη της μπαταρίας και τη θερμοκρασία της μπαταρίας. 


Ωστόσο, ο κανονισμός αυτός εξακολουθεί να είναι άγνωστος σε πολλούς. 


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα όπως η Anek Lines, η Minoan Lines και η Superfast Ferries έχουν αναρτήσει αντίστοιχες προειδοποιήσεις στις ιστοσελίδες τους για τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα οχήματα μπαταρίας που αποτελούν στόχο της ελληνικής οδηγίας. 


Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο ή υγραέριο επιτρέπεται να έχουν τις δεξαμενές τους γεμάτες σε μέγιστο ποσοστό 50% εάν θέλουν να επιβιβαστούν σε πλοίο. 


Το προσωπικό του πλοίου ΟΦΕΙΛΕΙ επίσης να ΕΛΕΓΞΕΙ αυτά τα οχήματα πριν από την επιβίβαση για να δει εάν οι δεξαμενές τους έχουν διαρροές.Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστός παρόμοιος περιορισμός για τα οχήματα εσωτερικής καύσης. 


Εξακολουθούν να επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε πλοίο με οποιαδήποτε γεμάτη δεξαμενή.Δίκτυο thin charging στην Ελλάδα

Ο νέος κανονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 


Η ADAC επισημαίνει ότι το ελληνικό δίκτυο φόρτισης εξακολουθεί να είναι σχετικά υποαναπτυγμένο. 


Η "Redaktionsnetzwerk Deutschland" (RND) προσθέτει ότι υπάρχουν σήμερα μόνο περίπου 2.000 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 6.600 νησιών και νησιών.Ο αριθμός των σταθμών φόρτισης εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλός στα νησιά. 


Η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί με περίπου 8.450 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει μόνο 40 σημεία φόρτισης, η Ρόδος έχει επτά, το νησί της Χίου τρία


Σε ορισμένα μέρη, η φόρτιση μπορεί έτσι να αποτελέσει πραγματική πρόκληση για τους οδηγούς των ηλεκτρικών οχημάτων.Εκτός από τους τουρίστες, οι ντόπιοι περιορίζονται εξίσου από το διάταγμα για τα πορθμεία, παρ' όλο που η κυβέρνηση εκεί προωθεί την ηλεκτροκίνηση. 


Σε αντίθεση με την Γερμανία, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει στους κατοίκους της μπόνους αγοράς έως και 8.000 ευρώ για ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με το "Focus". Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρο οχημάτων.Ωστόσο, ο περιορισμός στα ελληνικά πλοία θα μπορούσε τώρα να επιβραδύνει την ηλεκτρική έκρηξη, καθώς η κυκλοφορία των πλοίων είναι μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς Έλληνες, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν στα περισσότερα από 100 κατοικημένα νησιά. 


Το 2023, περίπου 4,8 εκατομμύρια οχήματα χρησιμοποίησαν αυτές τις θαλάσσιες μεταφορές.
Κίνδυνος πυρκαγιάς από ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Το αρμόδιο υπουργείο δικαιολόγησε τον νέο κανονισμό με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). 


Σε αυτό, οι εκκινητές προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς και έκρηξης από ηλεκτρικά οχήματα. 


Η μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου έτους στο φορτηγό πλοίο "Fremantle Highway" στα ανοικτά των ολλανδικών ακτών εξακολουθεί να είναι χαραγμένη στην μνήμη. 


Το πλοίο μετέφερε σχεδόν 3.800 αυτοκίνητα. 


Περίπου 500 από αυτά ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 


Εκείνη την εποχή, υπήρχε υποψία ότι ένα από αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα είχε αναφλεγεί και πυροδότησε την φωτιά.Οι ειδικοί της ADAC αποκλείουν την πιθανότητα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς από τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης: Κατ' αρχήν, "δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί εντελώς ότι ένα αυτοκίνητο θα αυτοαναφλεγεί λόγω ελαττώματος - αλλά αυτό ισχύει για όλους τους τύπους κίνησης".


Ωστόσο, πρέπει να προστεθεί: Ενώ οι κινητήρες εσωτερικής καύσης πρακτικά παίρνουν φωτιά μόνο κατά την λειτουργία ή λόγω εξωτερικών επιρροών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τείνουν ορισμένες φορές να αναφλέγονται αυθόρμητα λόγω της χημείας της μπαταρίας, ακόμη και όταν η μπαταρία είναι άδεια. 


Επιπλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι δύσκολο να σβήσουν, ειδικά στη θάλασσα. Έτσι, δεν καίγονται απαραίτητα πιο συχνά, αλλά όταν το κάνουν, οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες.


Έτσι, τα ελληνικά πλοία προστίθενται σε άλλες ναυτιλιακές εταιρείες που απαγορεύουν ή περιορίζουν τη μεταφορά οχημάτων με εναλλακτικών διαδρομές, ανέφεραν οι Epoch Times.


ΠΗΓΗ: E-Autos, Hybride, Erdgas – Griechenland beschränkt Fährfahrten für alternative Antriebe (epochtimes.de)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου