Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Απίστευτο: Σουβλάκι από μαύρη αρκούδα έστειλε οικογένεια στο νοσοκομείο.

 Σε τραγωδία κατέληξε μια οικογενειακή συγκέντρωση, αφού πολλά άτομα έφτασαν μέχρι τα επείγοντα του νοσοκομείου, αφότου κατανάλωσαν κρέας μαύρης αρκούδας.Η γιορτή έγινε το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης νοσηρότητας και θνησιμότητας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μία μεγάλη οικογένεια, που δεν κατονομάζεται στην έκθεση, ταξίδεψε στη Νότια Ντακότα για μία οικογενειακή συγκέντρωση.

Ένα μέλος της οικογένειας, κυνηγός, είχε λίγο κρέας μαύρης αρκούδας, από το βόρειο Σασκάτσουαν, το οποίο ήταν από τον Μάιο του 2022.

Ο κυνηγός είπε ότι του είχαν συστήσει να καταψύξει το κρέας, για να σκοτωθούν τυχόν παράσιτα.

Έτσι και έκανε, και το κρέας παρέμεινε στην κατάψυξη για 45 ημέρες, πριν αποψυχθεί και η οικογένεια το ψήσει μαζί με λαχανικά και το σερβίρει ως σουβλάκι.

Μπορεί η ψύξη να σκοτώνει κάποια παράσιτα, τα οποία εντοπίζονται συχνά σε μαύρες αρκούδες, ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό, κάποια είδη παράσιτων είναι ανθεκτικά στο ψύχος.


Παρασιτικά στρογγυλά σκουλήκια μέσα στο κρέας.

Οι αρκούδες και άλλα άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνα, λύκοι και σκίουροι, μπορούν να αρρωστήσουν με τριχινέλλωση, μία σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά στρογγυλά σκουλήκια, του είδους Τριχινέλλα, αλλά συχνά εμφανίζονται εντελώς υγιή.

Όταν τεμαχίζεται το κρέας, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει αν είναι μολυσμένο, καθώς είναι ελάχιστα τα σημάδια του παράσιτου.

Πολλοί ειδικοί της άγριας ζωής προειδοποιούν τους κυνηγούς αρκούδων να θεωρούν όλο το κρέας μολυσμένο και ο CDC συνιστά να μαγειρεύεται πολύ καλά το κρέας σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 165 βαθμών Φαρενάιτ (73 βαθμοί Κελσίου) για να σκοτωθούν τα παράσιτα. Το κάπνισμα το αλάτισμα, το στέγνωμα και το ζέσταμα στα μικροκύματα δεν τα σκοτώνουν πάντα λένε οι ειδικοί.

Το κρέας στην οικογενειακή συγκέντρωση σερβιρίστηκε «rare», δηλαδή σχεδόν ωμό, αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεση του ψήστη, γιατί όπως αναφέρθηκε, ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουν κατά πόσο το κρέας ήταν ψημένο, λόγω του σκούρου χρώματός του.

Κάποιοι που παρατήρησαν ότι δεν είχε ψηθεί, το ξαναέβαλαν στο γκριλ, πριν το σερβίρουν ξανά.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν, όταν όλοι είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Ο πρώτος που αρρώστησε ήταν ένας 29χρονος, που μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων χρειάστηκε νοσηλεία δύο φορές. Εμφάνισε συμπτώματα σοβαρού πόνου στους μύες και πυρετό και πρήξιμο στα μάτια.

Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε ηωσινοφιλία, σημάδι ότι στον οργανισμό υπάρχει κάποια αλλεργία ή καρκίνος ή παράσιτα.

Με τη δεύτερη επίσκεψή του στα επείγοντα, οι γιατροί έμαθαν ότι είχε καταναλώσει κρέας μαύρης αρκούδας και υποψιάστηκαν ότι είχε τριχινέλλωση.

Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν τον φόβο τους και συστήθηκε να εξεταστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.


Τι είναι η τριχινέλλωση.

Η τριχινέλλωση μπορεί να είναι είτε ελαφρία ή σοβαρή μόλυνση και τα συμπτώματα εξαρτώνται από το που αποικούν οι προνύμφες στο ανθρώπινο σώμα. Αν το παράσιτο μετακινηθεί στην γαστροοισοφαγική οδό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, διάρροια ή εμετό.

Στους μύες μπορεί να προκαλέσει πυρετό, εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα και πρήξιμο στο πρόσωπο, ενώ οι ελαφρές μολύνσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.

Περιστασιακά μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων, προβλημάτων με το κεντρικό νευρικό σύστημα και το αναπνευστικό.

Μεταξύ των οκτώ ατόμων που εξετάστηκαν, οι έξι είχαν συμπτώματα τριχινέλλωσης, οι τέσσερις είχαν φάει κρέας με λαχανικά, αλλά οι άλλοι δύο είχαν φάει μόνο τα λαχανικά, τα οποία όμως είχαν μαγειρευτεί μαζί με το κρέας. Τρία άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία.                         

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου