Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

«Μη βιαζόμαστε»: Η απάντηση Κολυδά για τον καύσωνα που έρχεται - «Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις»

 Μπορεί οι περισσότεροι μετεωρολόγοι να κάνουν λόγο για καύσωνα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ο Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του, τονίζει να μην «βιάζονται».

Ο διευθυντής της ΕΜΥ μέσα από το Χ πρώην Twitter, προτρέπει τους συναδέλφους του να μην «τρέχουν» να γράψουν ποια ημέρα θα είναι η πιο ζεστή.

Παράλληλα τονίζει και ο ίδιος ότι η ζέστη έρχεται.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΑΣ ΜΗ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

  • Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις.
  • Η ζέστη βέβαια έρχεται και αυτό διακρίνεται από την μεταβολή των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa
  • Στο βίντεο η μεταβολή της θερμοκρασίας στα 850hPa καθώς και οι δύο χάρτες με τις μεγάλες αποκλίσεις θερμοκρασιών μεταξύ τους»

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι τις επόμενες μέρες θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 36 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος, εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα από την Παρασκευή, με τη μέση θερμοκρασία στους 31 βαθμούς, το Σάββατο στους 33, την Κυριακή στους 35, τη Δευτέρα και την Τρίτη -οι πιο ζεστές ημέρες- με μέση θερμοκρασία 36 βαθμούς και την Τετάρτη στους 35 βαθμούς.

Μάλιστα, αναφέρει ότι στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και στην Κρήτη, μακριά από τη θάλασσα η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Αντίστοιχα, προβλέπει 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία στις ορεινές περιοχές (π.χ. 500 - 1.000 μέτρα υψόμετρο), ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, αλλά με πιο αυξημένη σχετικά θερμοκρασία.

Επίσης από την δικιά τους μεριά, ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε λόγο για «θερμή εισβολή», η οποία θα αρχίσει από την Κυριακή.

«Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος).

Την Κυριακή, όμως, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C, με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η διάρκεια της θερμής εισβολής.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα:

  • Πέμπτη 30/5: 28°C
  • Παρασκευή 31/5: 28°C
  • Σάββατο 1/6: 30-31°C (με επιφύλαξη)
  • Κυριακή 2/6: 33-34°C (με επιφύλαξη)
Δευτέρα 3/6: 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου