Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ξεκίνησε η ενσωμάτωση ανθρώπινων ιστών σε μηχανές: Ο πρώτος βιοεπεξεργαστής στον κόσμο χρησιμοποιεί 16 οργανοειδή ανθρώπινου εγκεφάλου!

Όπως με ενημέρωσε ένα φίλος, που ασχολείται με την τεχνολογία, αυτή είναι μια σοβαρότατή είδηση, καθώς ξεκίνησε η ενσωμάτωση ανθρώπινων ιστών στε μηχανές:

Η αρχή είχε γίνει πριν απο μια δεκαετία με σχετικό Ευρωπαικο πρόγραμμα που καλλιέργησε ανθρώπινα νευρικά κύτταρα σε τριβλια με ηλεκτρόδια αλλά εδώ υπάρχει πλέον το μεγάλο κλου, που είναι ο ενεργειακό κόστος! “

Αυτο όπως μου είπε ο ίδιος συνδεεται με τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος για τα διάφορα gpt κλπ, αναγκαστικά θα μας οδηγήσουν σε τέτοιες ’υβριδικές’ λύσεις. κι αυτά είναι μόνον η αρχή…

Μια ελβετική νεοσύστατη εταιρεία βιουπολογιστών εγκαινίασε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε 16 οργανοειδή ανθρώπινου εγκεφάλου. Η FinalSpark ισχυρίζεται ότι η Neuroplatform της είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα στον κόσμο που παρέχει πρόσβαση σε βιολογικούς νευρώνες απο άνθρωπο. Επιπλέον, τέτοιοι βιοεπεξεργαστές «καταναλώνουν ένα εκατομμύριο φορές λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς ψηφιακούς επεξεργαστές», λέει η εταιρεία.

Η FinalSpark λέει ότι η Neuroplatform της είναι ικανή να μαθαίνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες και λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, θα μπορούσε να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπολογιστών…

Σε μια πρόσφατη ερευνητική εργασία σχετικά με τις εξελίξεις του, το FinalSpakr ισχυρίζεται ότι η εκπαίδευση ενός μόνο LLM όπως το GPT-3 απαιτούσε περίπου 10 GWh – περίπου 6.000 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από ό,τι χρησιμοποιεί ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης σε έναν ολόκληρο χρόνο. Τέτοιες ενεργειακές δαπάνες θα μπορούσαν να μειωθούν μαζικά μετά την επιτυχή ανάπτυξη βιοεπεξεργαστών.

Η λειτουργία της Neuroplatform βασίζεται επί του παρόντος σε μια αρχιτεκτονική που μπορεί να ταξινομηθεί ως wetware: η ανάμειξη υλικού, λογισμικού και βιολογίας. Η κύρια καινοτομία που παρέχεται από τη Νευροπλατφόρμα είναι μέσω της χρήσης τεσσάρων Συστοιχιών Πολλαπλών Ηλεκτροδίων (MEAs) που στεγάζουν τον ζωντανό ιστό – οργανοειδή, που είναι τρισδιάστατες κυτταρικές μάζες εγκεφαλικού ιστού.

Κάθε ΜΕΑ περιέχει τέσσερα οργανοειδή, τα οποία συνδέονται με οκτώ ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται τόσο για διέγερση όσο και για καταγραφή. Τα δεδομένα μεταφέρονται πέρα ​​δώθε μέσω ψηφιακού αναλογικού μετατροπέα (ελεγκτής Intan RHS 32) με συχνότητα δειγματοληψίας 30 kHz και ανάλυση 16 bit. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υποστηρίζονται από ένα μικρορευστικό σύστημα υποστήριξης ζωής για τα ΜΕΑ και από κάμερες παρακολούθησης.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι πως μια στοίβα λογισμικού επιτρέπει στους ερευνητές να εισάγουν μεταβλητές δεδομένων και στη συνέχεια να διαβάζουν και να ερμηνεύουν την έξοδο του επεξεργαστή.


Το FinalSpark έδωσε πρόσβαση στην πλατφόρμα απομακρυσμένων υπολογιστών του σε εννέα ιδρύματα για να βοηθήσει στην προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης βιοεπεξεργασίας. Με τη συνεργασία τέτοιων ιδρυμάτων, ελπίζει να δημιουργήσει τον πρώτο ζωντανό επεξεργαστή στον κόσμο. Υπάρχουν ήδη τρεις δωδεκάδες πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται για την πρόσβαση στη Νευροπλατφόρμα.

Για πρόσβαση στη Νευροπλατφόρμα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να εγγραφούν με 500$ για κάθε χρήστη.

Τα οργανοειδή βιολογικού επεξεργαστή «ζουν» περίπου 100 ημέρες.

Τα τσιπ πυριτίου μπορούν να διαρκέσουν χρόνια, μερικές φορές δεκαετίες . Οι νευρωνικές δομές που σχηματίζουν βιοεπεξεργαστές λέγεται ότι έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά είναι «κατάλληλες μόνο για πειράματα που εκτελούνται για κάποιους μήνες», λέει ο FinalSpark. Αρχικά, τα ΜΕΑ της εταιρείας θα διαρκούσαν μόνο λίγες ώρες, αλλά οι βελτιώσεις στο σύστημα σημαίνουν ότι μια οργανοειδής διάρκεια ζωής αναμένεται επί του παρόντος να είναι περίπου 100 ημέρες.

Τι σημαίνουν όλα αυτα;

Αυτό σημαίνει πως η τεχνική νοημοσύνη θα σου λέει, ότι πρέπει να μάθεις για να σκέφτεσαι τόσο, όσο μπορείς να ζήσεις και αυτό γιατί όλα πλέον είναι αυτοματοποιημένα από τις στρατηγικές της τεχνητής νοημοσύνης. (θυμηθείται τον Χαράρι που έλεγε: Τι θα τους κάνουμε τόσους άχρηστους ανθρώπους χωρίς κανένα νόημα στη ζωή τους; Θα πρέπει να τους δίνουμε ναρκωτικά και βιντεοπαιχνίδια).

Θα γίνουμε οι ίδιοι ανθρωποειδή και θα δηλαδή κάτω από ένα σύστημα κανόνων, που ορίζει και επικυρώνει ο προγραμματισμός της τεχνητής νοημοσύνης. 

anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου