Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Οι παραγωγοί χυμού πορτοκαλιού σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν άλλα φρούτα μετά τις τιμές «μπανάνες»

 Η παγκόσμια βιομηχανία «σε κρίση», καθώς οι φόβοι για τη βραζιλιάνικη συγκομιδή συμβάλλουν στην ώθηση των τιμών χονδρικής σε υψηλά ρεκόρ.


Οι παραγωγοί χυμού πορτοκαλιού εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε εναλλακτικά φρούτα, όπως τα μανταρίνια, καθώς οι τιμές χονδρικής έχουν «χτυπήσει τις μπανάνες» εν μέσω φόβων για κακή συγκομιδή στη Βραζιλία .

Οι τιμές του συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού έφθασαν στο νέο υψηλό των 4,95 $ (3,88 £) ανά λίβρα στις προθεσμιακές αγορές αυτή την εβδομάδα, αφού οι καλλιεργητές στις κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας δήλωσαν ότι περίμεναν η συγκομιδή να μειωθεί κατά 24% σε σχέση με πέρυσι στα 232 εκατομμύρια 40,8 κιλά κουτιά – χειρότερα από την πτώση 15% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι πορτοκαλιές στη Βραζιλία υποφέρουν από πρασίνισμα των εσπεριδοειδών, μια ανίατη ασθένεια, μετά από ακραίο θερμικό στρες και ξηρασία κατά τη διάρκεια της βασικής περιόδου ανθοφορίας τους στο τελευταίο μέρος του περασμένου έτους που τροφοδοτήθηκε από την κλιματική κρίση.

Η προβλεπόμενη φτωχή σοδειά στη Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, σηματοδοτεί την τρίτη δύσκολη κατά σειρά παγκόσμια συγκομιδή. Εκτός από τα προβλήματα στη Βραζιλία, η Φλόριντα των ΗΠΑ έχει πληγεί από μια σειρά από τυφώνες και την πρασινάδα, η οποία μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν το χυμό και πικρίζει τον καρπό πριν σκοτώσει το δέντρο.

Η σειρά των φτωχών συγκομιδών έχει περιορίσει την ικανότητα των κατασκευαστών να ξεπεράσουν τις τρέχουσες δυσκολίες αναμιγνύοντας τη νέα καλλιέργεια με κατεψυγμένο χυμό – ο οποίος συνήθως έχει διάρκεια ζωής δύο ετών.

«Πρόκειται για κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων».

Η IFU είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις για την επανεγγραφή των κανονισμών για τα τρόφιμα σε επίπεδο ΟΗΕ, ώστε ο χυμός πορτοκαλιού να περιέχει άλλα εσπεριδοειδή, καθώς και να επιδιώξει αλλαγές κανόνων σε επίπεδο χώρας.

Ο Francois Sonneville, ανώτερος αναλυτής ποτών στη Rabobank, είπε ότι η ζήτηση των καταναλωτών για χυμό πορτοκαλιού μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η τιμή είχε «πέσει σε μπανάνες» και οι καταναλωτικές συνήθειες είχαν αλλάξει.

«Η παγκόσμια βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού βρίσκεται σε κρίση. Η βιομηχανία της Φλόριντα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, και τα άλση της Βραζιλίας μαστίζονται από ασθένειες, αυξανόμενο κόστος και δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας, αφήνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες χυμού πορτοκαλιού στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών», είπε.

Ο Sonneville είπε ότι οι παραγωγοί ποτών θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούν χυμούς χαμηλότερης ποιότητας, είτε να δημιουργούν ανάμεικτους χυμούς με άλλα φρούτα όπως μήλο, μάνγκο ή σταφύλια, είτε να χρεώνουν στους καταναλωτές υψηλότερες τιμές. Ήταν δύσπιστος ότι τα μανταρίνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα πορτοκάλια, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν νέα έξοδα για τη μεταφορά του φρούτου σε έναν επεξεργαστή.

Τα προβλήματα θα παραμείνουν, είπε, καθώς χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φυτευτούν νέοι πορτοκαλεώνες και οι αγρότες εξέταζαν άλλες επιλογές καθώς η ζήτηση μειώνονταν ενώ αντιμετώπιζαν προβλήματα με ασθένειες και υψηλό κόστος εργασίας στη Φλόριντα.

theguardian.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου