Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ο Πούτιν προειδοποιεί «Να προσέχουν οι μικρές, πυκνοκατοικημένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ» αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος.

 Τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κατά την άποψη του Πούτιν, ο γγ του ΝΑΤΟ, φαίνεται να μη γνωρίζει τι διακυβεύεται -εαν αυτο τελικώς συμβεί- και θέλησε να του επισημάνει κάποια σημεία.

«Να προσέχουν οι μικρές, πυκνοκατοικημένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ»

Σχολιάζοντας (ο Πούτιν) τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλων δυτικών αξιωματούχων για πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους εντός της Ρωσίας, τόνισε πως:

«Οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται.

»Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, κάτι που είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

»Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

«Δεν είμαι σίγουρος αν ξέρει τι λέει ο Στόλτενμπεργκ»

«Όσον αφορά τα πλήγματα, ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος για το τι λέει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

»Αν μιλάει για πιθανή επίθεση στο έδαφος της Ρωσίας με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, αυτός, ως πρόσωπο που ηγείται ενός στρατιωτικοπολιτικού οργανισμού, αν και είναι πολίτης όπως εγώ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς διαστημική αναγνώριση.

»Αυτό είναι το πρώτο μου σημείο».

Συνεχίζοντας για το δεύτερο ο Πούτιν τόνισε ότι:

«Το δεύτερο σημείο μου είναι ότι η τελική επιλογή του στόχου και αυτό που είναι γνωστό ως αποστολή εκτόξευσης μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένους ειδικούς που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα αναγνώρισης, τεχνικά δεδομένα αναγνώρισης.

»Για ορισμένα συστήματα επίθεσης, όπως το Storm Shadow, αυτές οι αποστολές εκτόξευσης μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ο ουκρανικός στρατός.

»Ποιος το κάνει αυτό; Αυτοί που κατασκευάζουν και αυτοί που υποτίθεται ότι προμηθεύουν αυτά τα συστήματα επίθεσης στην Ουκρανία.

»Αυτό μπορεί και συμβαίνει χωρίς τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού».

«Η αποστολή τίθεται από εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ, όχι από τον ουκρανικό στρατό»

«Η εκτόξευση άλλων συστημάτων, όπως το ATACMS, για παράδειγμα, βασίζεται επίσης σε δεδομένα διαστημικής αναγνώρισης, οι στόχοι αναγνωρίζονται και κοινοποιούνται αυτόματα στα αρμόδια πληρώματα που μπορεί να μην αντιλαμβάνονται καν τι ακριβώς βάζουν.

»Ένα πλήρωμα, ίσως και ένα ουκρανικό πλήρωμα, βάζει στη συνέχεια την αντίστοιχη αποστολή εκτόξευσης.

»Ωστόσο, η αποστολή τίθεται από εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ, όχι από τον ουκρανικό στρατό».

Πεσκόφ: «Ακούμε πολλές πολεμοχαρείς δηλώσεις… Ενθαρρύνουν την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο να συνεχίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο»

Η Ρωσία κατηγόρησε, επίσης και τις ΗΠΑ και δυτικούς αξιωματούχους ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις με την Ουκρανία και υποδαυλίζουν έναν «παράλογο πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση «τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες έχει ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης».

Πρόσθεσε: «Το κάνουν αυτό σκόπιμα.

»Ακούμε πολλές πολεμοχαρείς δηλώσεις…

»Ενθαρρύνουν την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο να συνεχίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο.

»Όλα αυτά, φυσικά, θα έχουν αναπόφευκτα συνέπειες και τελικά θα είναι πολύ επιζήμια για τα συμφέροντα των χωρών που έχουν πάρει τον δρόμο της κλιμάκωσης».

Με πληροφορίες από Geopoliticslive, skynews.

Στόλτενμπεργκ: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων στη Ρωσία»

«Πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», δήλωσε την Πέμπτη 30/5 ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς»

Πρόσθεσε επίσης ότι «τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας πρέπει να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία, για να τη στηρίξουν στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Διχασμένη η Δύση.

Οι δυτικές χώρες εμφανίζονται διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες για το αν θα πρέπει να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας, όπως η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Δανία υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα, όμως άλλοι εκφράζουν φόβους ότι η Δύση θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο.

Βέλγιο: Τα F-16 μόνο εντός εμβέλειας της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τα F-16 που η χώρα του σχεδιάζει να αρχίσει να στέλνει από εφέτος στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός των συνόρων της χώρας.

Η Γερμανία έχει επίσης θέσει παρόμοιους περιορισμούς στη χρήση των βαρέων όπλων, όπως των αρμάτων μάχης Leopard.

«Ναι» από το Όσλο.

Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

«Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

»Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη», πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα.

«Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη», πρόσθεσε ο Μπαρθ Άιντε.

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου