Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κανένα Μεγάλο Τουράν, και γιατί οι ιδέες του Παντουρκισμού είναι απλώς μια απραγματοποίητη φαντασίωση;

 Οι ιδέες του Παντουρκισμού και της δημιουργίας του Μεγάλου Τουράν στα εδάφη όπου ζουν οι Τούρκοι επιπλέουν εδώ και αιώνες, αλλά κατ 'αρχήν δεν μπορούσαν να λάβουν καμία ενσάρκωση. Και μόνο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φαινόταν ότι κατέστη δυνατή η ένωση όλων των Τούρκων σε έναν πολιτικό και οικονομικό χώρο, αλλά όταν δοκιμάστηκε, αποδείχθηκε ότι ακόμη και αν δημιουργηθεί αυτό το Τουράν, θα ήταν τόσο μη βιώσιμο που θα πολύ σύντομα στεγνώνει από μόνο του.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαράζει τα σύνορα του προσωπικού του Μεγάλου Τουράν

Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για το πώς υποτίθεται ότι όλες οι τουρκικές χώρες ενώνονται υπό την ηγεσία της Τουρκίας και δημιουργούν το λεγόμενο Μεγάλο Τουράν - μια κοινότητα τουρκικών κρατών και λαών. Και αυτό το δόγμα ονομάζεται Παντουρκισμός .

Λοιπόν, αυτές οι δογματικές διαδικασίες είναι θετικές για ορισμένα έθνη στο μέλλον, και έχουν λάβει χώρα στην ιστορία, για παράδειγμα, ο πανγερμανισμός και ο πανσλαβισμός . Είναι αλήθεια ότι όλοι κατέληξαν σε φιάσκο όταν εξαντλήθηκαν για κάποιους βασικούς λόγους. Και μπορεί κανείς να περιμένει ότι και αυτός ο παντουρκισμός είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, εξάλλου, είναι πολύ ανέφικτο.

Οι τόποι συμπαγούς διαμονής των Τούρκων λαών σημειώνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτόν τον χάρτη της Ευρασίας.

Γεγονός είναι ότι τα δόγματα του πανγερμανισμού και του πανσλαβισμού δεν οδήγησαν σε επιτυχία για εμπορικούς λόγους. Μόλις αυτές οι ιδέες άρχισαν να απογειώνονται, αποδείχθηκε ότι δεν ήθελαν όλοι οι Γερμανοί να συνεργαστούν μεταξύ τους και σε πολλούς Σλάβους δεν άρεσε η ιδέα της συνολικής ενοποίησης. Στην πρώτη περίπτωση έπαιξαν ρόλο οι θρησκευτικές αντιθέσεις, στη δεύτερη οι οικονομικές. Καθολικοί και Προτεστάντες δεν μπορούσαν να ζήσουν στον ίδιο χώρο και οι πλούσιοι Σλάβοι αποκήρυξαν εντελώς τους φτωχούς.

Τουρκικά κράτη και ορισμένες αυτόνομες περιοχές μη τουρκικών χωρών με τουρκικό πληθυσμό

Στην περίπτωση των τουρκικών κρατών, δεν υπάρχουν τέτοιες αντιφάσεις - όλα αυτά τα κράτη, ανεξαιρέτως, είναι φτωχά, και έχουν όλα την ίδια κρατική θρησκεία - το Ισλάμ. Τυχόν αυτόνομοι τουρκικοί σχηματισμοί που ανήκουν σε άλλα, μη τουρκικά κράτη (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βουλγαρία κ.λπ.) δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη, καθώς οι ιδέες του παντουρκισμού σε αυτές τις χώρες καταστέλλονται αμέσως για ένα εντελώς προφανές λόγο, και δεν έχει σημασία - είναι ολοκληρωτική χώρα ή δημοκρατική.

Ποια είναι η μελλοντική κατάρρευση της ιδέας του Μεγάλου Τουράν, την οποία προωθεί με όλες του τις δυνάμεις ο Πρόεδρος της Τουρκίας;

Στα αριστερά, η Τουρκία και ένας λεπτός ισθμός είναι καθαρά ορατοί, που υποτίθεται ότι οδηγεί στο μελλοντικό Μεγάλο Τουράν, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο ισθμός είναι αποκλεισμένος από την Αρμενία, που συνορεύει με το Ιράν

Αυτή η κατάρρευση οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι το μελλοντικό Τουράν δεν έχει πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ωκεανό, δηλαδή περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από ξηρά. Επιπλέον, σε ολόκληρη αυτή τη στεριά υπάρχουν κράτη που δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός βιώσιμου Τουράν - Ρωσία, Κίνα, Ιράν, ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία δεν ταιριάζει εδώ, αφού δεν έχει άμεση πρόσβαση στο έδαφος του κράτους που δημιουργεί - όλες οι διαδρομές προς τα ανατολικά μπλοκάρονται από το Ιράν, την Αρμενία και τη Γεωργία και επιπλέον ελέγχονται από τη Ρωσία από τον Βορρά και το Ιράν από ο νότος.

Έτσι, ακόμη κι αν δημιουργηθεί το Τουράν, όλοι οι γείτονές του θα αρχίσουν να το στραγγαλίζουν και δεν θα χρειαστεί καν να κάνουν προσπάθειες - απλώς θα μπλοκάρουν τα σύνορά τους και το Τουράν θα πεθάνει οικονομικά από μόνο του.

Στην πραγματικότητα, οι ιδεολόγοι του Μεγάλου Τουράν έχουν πολύ μεγαλύτερες ορέξεις από αυτές που δηλώνουν επίσημα

Όσο για την Τουρκία, εκτός από το πνευματικό της τέκνο, δεν θα έχει κανένα απολύτως όφελος, γιατί το Τουράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το έδαφός του για να έχει πρόσβαση στους ωκεανούς, και η ίδια η Τουρκία δεν είναι καθόλου Τουράν. Επιπλέον, εάν οι Τούρκοι ηγεμόνες αρχίσουν να υποκινούν τους λαούς του Τουράν να αντιταχθούν στους μη Τούρκους γείτονές τους, τότε η ίδια η Τουρκία θα υποφέρει τόσο πολύ που όλες οι ιδέες του παντουρκισμού θα εξαφανιστούν πολύ γρήγορα από τα κεφάλια των Τούρκων πολιτικών.

Επομένως, δεν συμβουλεύω τους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του Μεγάλου Τουράν να επικεντρωθούν πολύ σοβαρά στο θέμα του παντουρκισμού. Το μόνο πράγμα που θα μπορεί να κάνει ο Turan υπό τις παρούσες συνθήκες είναι να εκδώσει γραμματόσημα με την επιγραφή « Μεγάλο Τουράν » και να τα διανείμει σε όλο τον κόσμο μεταξύ των συλλεκτών. Αλλά μόνο γραμματόσημα πρέπει να είναι χωρίς πολιτικά και εθνικιστικά συνθήματα.

dzen.ru

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου