Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Βαλκάνια: Η ΕΕ ευελπιστεί ότι ο Βούτσιτς και ο Κούρτι θα διαπραγματευτούν στις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

 

Διπλωμάτες της ΕΕ εργάζονται σκληρά για να οργανώσουν μια συνάντηση εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, την επιστροφή της ελευθερίας των μετακινήσεων καθώς η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug που επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με το Βελιγράδι και την Πρίστινα για την άφιξη των αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες, αλλά δεν αποκλείουν ότι μια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε το πρακτορείο.

Ταυτόχρονα, η άφιξη στις Βρυξέλλες του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ επιβεβαιώθηκε για αυτήν την εβδομάδα, με ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη - την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι ο διάλογος στις Βρυξέλλες είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της πρόσφατης κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και όλων των άλλων ανοιχτών ζητημάτων΄

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες από τους κύριους διαπραγματευτές του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

«Οι δύο κύριοι διαπραγματευτές, που έρχονται στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, είναι το πρώτο θετικό βήμα. Είναι ζωτικής σημασίας να έρθουν με εντολή να συζητήσουν και να βρουν βιώσιμες λύσεις που είναι προς το συμφέρον των πολιτών», δήλωσε ο Μπορέλ σε γραπτή δήλωση.

Φημολογείται ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά από μια επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα στις 29 Σεπτεμβρίου.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου