Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανικές εκλογές 2021: Ντέρμπι - θρίλερ η εκλογή νέας κυβέρνησης - Ισόπαλοι οι δύο μονομάχοι Scholz - Laschet με 25%, στο 15% οι Πράσινοι.

 Το σφάλμα στην πρόβλεψη των exit polls ήταν κοντά στο 1% σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα στις τρεις τελευταίες εκλογές - H Χριστιανική Ένωση (CDU) αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 200 έδρες, 197 το SPD, 119 οι Πράσινοι, από 87 Afd και FDP και 33 το Die Linke, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας έκλεισαν οι κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών του 2021 στη Γερμανία, οπότε τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF δημοσίευσαν το exit poll που δίνει την απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα στους δύο μονομάχους SPD και CDU με τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν από το 25% των ψήφων.
Η βραδιά προβλέπεται μεγάλη, ενώ η εκλογή νέου καγκελάριου και κυβέρνησης εξελίσσεται σε θρίλερ για γερά νεύρα.
Όσον αφορά στα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων που δίνει το exit poll, την τρίτη θέση φαίνεται να κατακτούν οι Πράσινοι με 15%.
Ακολουθεί νέα ισοψηφία ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (FDP) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνουν από 11% των ψήφων.
Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) καταγράφει απώλειες και, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα exit poll, περιορίζεται στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή:

Πράσινοι, Annalena Baerbock,  15%

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, FDP 11%
Εναλλακτικοί για την Γερμανία, (ακροδεξιό κόμμα) AfD 11%
Αριστερό Κόμμα, Die Linke 5%

Το σφάλμα στην πρόβλεψη των exit polls ήταν κοντά στο 1% σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα στις τρεις τελευταίες εκλογές.
Ωστόσο, το υψηλότερο αναμενόμενο μερίδιο των επιστολικών ψήφων θα μπορούσε να αυξήσει το σφάλμα πρόβλεψης, καθώς τα exit polls αντικατοπτρίζουν μόνο τη δια ζώσης ψηφοφορία συμπεριφορά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και δηλώσεις

Τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.
Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.
Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.
Προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) δίνει το ZDF.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.
Οι αρχικές προβλέψεις από τα exit polls τοποθετούν το Die Linke (Αριστερά) στο 5% – ικανό ποσοστό για να μπει στη Bundestag και καθοριστικό για τη διαμόρφωση των μελλοντικών κυβερνητικών συμμαχιών, σύμφωνα με το blog του Politico την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.
«Γεγονός είναι ότι χάσαμε, χάσαμε σημαντικά (από τα ποσοστά μας) και πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Jörg Schindler, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος της Αριστεράς, ενώ όπως σημειώνουν υποστηρικτές του κόμματος αναμένεται μια μεγάλη εκλογική βραδιά.
H Χριστιανική Ένωση (CDU) αναμένεται να συγκεντρώσει περί τις 200 έδρες, 197 το SPD, 119 οι Πράσινοι, από 87 Afd και FDP και 33 το Die Linke.

01_9.JPG
Laschet (CDU): Απογοητευτικά τα αποτελέσματα – Να κρατήσουμε τη Γερμανία ενωμένη

«Όλα τα κόμματα πρέπει τώρα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να κρατήσουν τη Γερμανία ενωμένη».
Αυτή την έκκληση απηύθυνε ο υποψήφιος για τη θέση του καγκελάριου του κόμματος των Συντηρητικών, Armin Laschet κατά τις πρώτες του δηλώσεις από τα κεντρικά του CDU, μετά τα πρώτα exit polls που δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση στις εκλογές, καθώς το SPD φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 25% μαζί με τους Συντηρητικούς.
 «Θα είναι μια μακρά νύχτα», δήλωσε, αφού αναγνώρισε τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
«Λάβαμε μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους μας.
Η ψήφος για το κόμμα μας είναι μια ψήφος εναντίον μιας αριστερής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με επικεφαλής το CDU».
Στην προεκλογική εκστρατεία του, ο Laschet προειδοποιούσε επανειλημμένα ότι κάθε ψήφος στο SPD οδηγεί προς την άκρα αριστερά και κόμμα της Αριστεράς το οποίο ενδέχεται και να μην μπει στο κοινοβούλιο.
Τo κλίμα στα κεντρικά γραφεία του CDU ήταν ασυνήθιστα ήσυχο όταν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls έδειξαν ότι το CDU/CSU και το SPD έλαβαν ποσοστό 25 % το καθένα, όπως επισημαίνεται στο Blog του Politico αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ορισμένα στελέχη διστακτικά άρχισαν να χειροκροτούν, αλλά όταν κατέστη σαφές ότι ο συνασπισμός μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του Αριστερού κόμματος δεν θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία με βάση αυτές τις προβολές του εκλογικού αποτελέσματος, το χειροκρότημα έγινε πολύ δυνατό.

Scholz (SPD): Οι ψηφοφόροι θέλουν να είμαι ο επόμενος Καγκελάριος

Eνθουσιασμένος δήλωσε ο ηγέτης των Σοδιαλδημοκρατών, Olaf Scholz, με τα έως τώρα στοιχεία από τις σημερινές εκλογές, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί σήμερα έδειξαν ότι τον θέλουν για τον επόμενο καγκελάριο.
«Είμαι χαρούμενος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν.
Το κόμμα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι πριν, για πολύ καιρό».
Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως μεγάλη επιτυχία, είπε ότι το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να είναι ο επόμενος καγκελάριος.
Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματός του, σημείωσε ότι η παράταξή του έχει δείξει τι χρειάζεται για να κυβερνηθεί μια χώρα.
Φυσικά, τόσα χρόνια βρισκόταν σε συνασπισμό με το κόμμα της Angela Merkel.
Όπως δήλωσε περιμένει τα τελικά αποτελέσματα «και τότε θα αρχίσουμε να δουλεύουμε».
Λίγη ώρα αργότερα, ο γενικός γραμματέας του CDU, Paul Ziemiak, σχολίασε το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα είναι «μια μακρά εκλογική βραδιά» και «μία μάχη ψήφο με ψήφο».
Το ερώτημα τώρα θα είναι «ποιος μπορεί να σχηματίσει μια καλή κυβέρνηση», είπε ο Ziemiak, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν συνασπισμό ο οποίος θα αποτελείται από CDU/CSU, τους Πράσινους και το FDP - πιο γνωστός ως «Τζαμάικα».

Πράσινοι: «Φανταστικά» τα αποτελέσματα – Εντολή συμμετοχής στην κυβέρνηση

Ποσοστό κοντά στο 15% δίνουν τα πρώτα exit polls για το κόμμα των Πράσινων και για την επικεφαλής του κόμματος, Annalena Baerbock τα νούμερα αυτά είναι «φανταστικά».
«Έχουμε εντολή για το μέλλον», υπογράμμισε στις πρώτες της δηλώσεις.
«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια “κυβέρνηση για το κλίμα”», συμπλήρωσε.
Βρισκόμενη στο πλευρό του συνεπικεφαλήςτου κόμματος Robert Habeck, επαίνεσε τους νέους ψηφοφόρους και τους μαθητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο Fridays for Future στο Βερολίνο πριν από δύο ημέρες.

FDP: Αποδυναμώθηκαν τα άκρα, ώρα για ένα νέο ξεκίνημα

«Ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα», παρότρυνε ο επικεφαλής του FDP Christian Lindner στη μετεκλογική του ομιλία.
«Τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα του FDP και των Πρασίνων δείχνουν ότι η εποχή της συνέχειας του πολιτικού συστήματος και των γνωστών συνταγών έχει τελειώσει, shme;ivse.
Το πολιτικό κέντρο έχει ενισχυθεί, οι εξτρεμιστές έχουν αποδυναμωθεί, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Αριστερά και το AfD, και οι δύο είχαν χειρότερη απόδοση από ό, τι το 2017.
Για τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι «αξιόπιστης συνεργάτης»,δήλωσε.
Το FDP μπόρεσε να διατηρήσει διψήφιο αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος.


ΑfD : Διατήρησε τις εκλογικές δυνάμεις, επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία, αλλά εκτός κυβερνητικών συμμαχιών

Η Alice Weidel, μια από τις κορυφαίες πολτικές πρωπικότητες του ακροδεξιού AfD, δήλωσε ικανοποιημένη με το διψήφιο ποσοστό για το κόμμα της, το οποίο αναμένεται να χάσει περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 12,6% του 2017.
«Πετύχαμε ένα πολύ σταθερό αποτέλεσμα», είπε στο ARD, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να μας θεωρήσει δεδομένους».
Αποδέχθηκε ότι στην πραγματικότητα κανένα κόμμα δεν θα εξετάσει τον συνασπισμό με το AfD.
Η Weidel κατηγόρησε μέρος των ΜΜΕ για την αποτυχία του κόμματος να κερδίσει και να είναι υποψήφιος εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού, τα οποία, όπως είπε, δημιούργησαν τους Πράσινους και χαρακτήρισαν το AfD ως ανάξιο να αναλάβει την ευθυνη της διακυβέρνησης.
Το AfD είναι το δεύτερο κόμμα την Ανατολικη Γερμανία


zdf.jpg

exit_1.JPG

2021 - 2017

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%  / +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%   / -8,9%  CDU/CSU (32,9%)
+4,1     / +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%  /  3,3%  FDP (10,7)
-1,6%   / 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%   / 4,2%  Die Linke (9,2%)
03_3.JPG

02_6.JPG
Μεγάλη συμμετοχή

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Γερμανών στις βουλευτικές εκλογές,
που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.
Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο - ανάμεσά τους και η καγκελάριος Angela Merkel.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.
Οι πρώτες προβλέψεις που βασίζονται σε καταμέτρηση ψήφων δημοσιεύονται συνήθως εντός 15 λεπτών από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων με παρόμοια μικρά περιθώρια σφάλματος σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις εξόδου στις προηγούμενες εκλογές.
Αυτές οι προβλέψεις ενημερώνονται τακτικά όλη τη νύχτα (αρχικά 5 έως 6 φορές την ώρα).
Κρίσιμος παράγοντας είναι το Die Linke καθώς στο δυσμενές σενάριο δεν εισέρχεται στη Βουλή δυσχεραίνοντας τη διαπραγματευτική θέση του SPD.

Η πρώτη εμφάνιση των υποψηφίων για τα πρώτα σχόλια

21:15 - 22:15 Οι υποψήφιοι των κομμάτων, που εισέρχονται στη γερμανική Βουλή (Bundestag) συμμετέχουν σε τηλεοπτική συζήτηση (που μεταδίδεται από το ARD και το ZDF) και η οποία αποκαλείται «γύρος ελεφάντων».
Αυτή είναι η πρώτη ανάλυση υψηλού επιπέδου για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα παρακολουθήσουμε τυχόν ενδείξεις για πιθανές επιλογές συνασπισμού.
0_8.JPG
Τι θα συμβεί μετά τη νύχτα των εκλογών

Η εκλογική βραδιά είναι απίθανο να δώσει έναν σαφή νικηφόρο συνασπισμό και ο δρόμος για μια νέα κυβέρνηση θα είναι μακρύς.
Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει συνομιλίες υψηλού επιπέδου για πιθανές κυβερνητικές επιλογές (το λεγόμενο «Sondierungsgespräche»).
Η Goldman Sachs αναμένει οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικας (CDU, Πράσινοι , FDP) ή Φαναριού (SPD, Πράσινοι, FDP) να εκτυλιχθούν παράλληλα.
Στις προηγούμενες εκλογές, αυτό το στάδιο διήρκεσε από 2 έως 4 εβδομάδες.
Μόλις εμφανιστεί μια κορυφαία επιλογή, το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεπάγεται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις συνασπισμού μεταξύ των πιθανών μελλοντικών κυβερνητικών κομμάτων.
Σε αυτό το σημείο, η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα δώσει τη θέση της απλώς στην πολιτική αβεβαιότητα.
Δευτέρα (27/9): 04: 00 – 06:00 Το προκαταρκτικό επίσημο αποτέλεσμα δημοσιεύεται.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ενώ δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπάρχει πολιτική πίεση για να αποφευχθούν τα γεγονότα του 2017, όπου η διαδικασία κράτησε σχεδόν 6 μήνες, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό της «Τζαμάικα» κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στη θέση της στις αρχές του 2022 για να ξεκινήσει τον προγραμματισμό του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023.
Επομένως, θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα.
Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναμένεται μια πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση για οποιοδήποτε από τα κορυφαία τριμερή αποτελέσματα σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές.
Ένας συνασπισμός της Τζαμάικα θα ήταν πιο προσηλωμένος αφοσιωμένος στους δημοσιονομικούς κανόνες με λιγότερες εκδόσεις ομολόγων σύμφωνα με την Goldman.
Αντιθέτως στην περίπτωση κυβέρνησης «φαναριού», αναμένεται μεγαλύτερη πρόσθετη έκδοση χρέους (75 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ), ή 0,9% του ΑΕΠ επιπλέον).
Η έκδοση χρεών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη υπό μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το αριστερό Die Linke (130 διse. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ).

Οι πιέσεις

Όλο και περισσότερο, ο Armin Lascet του CDU, ο υποψήφιος που διαδέχθηκε τη Merkel στην ηγεσία του κόμματος ασκούσε τις προηγούμενες ημέρες πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιο τους, Olaf Scholz, να δεσμευτούν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το Linke (Αριστερά), με το οποίο το SPD είναι πιθανότατα εγγυτέρα ιδεολογικά σε σχέση με τους Φιλελεύθερους, σύμφωνα με το Reuters.
afises.jpg
Οι αντιδράσεις των επενδυτών

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Reuters, οι πιθανότητες του σεναρίου αυτού είναι μικρές, καθώς Linke ψηφίζουν μόλις στο 6%, το μισό ποσοστό (11%) των Φιλελεύθερων, το οποίο πιθανώς δεν θα ήταν αρκετό για να δώσει στον Scholz την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αλλά για ορισμένους επενδυτές, η εξέλιξη αυτή είναι ένας κίνδυνος που δεν πρέπει να αγνοηθεί.
«Η συμπερίληψη του Linke σε κυβερνητικό συνασπισμό θα ήταν, κατά τη γνώμη μας, το μεγαλύτερη πρόκληση για τις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκύπτει από τις γερμανικές εκλογές», δήλωσε ο Sassan Ghahramani, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής SGH Macro Advisors που παρέχει συμβουλές σε hedge funds.

Τι θα αλλάξει

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες εύποροι Γερμανοί προσπαθούν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία σύμφωνα με το Reuters.
Εάν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, το ακροαριστεροί Linke και οι Πράσινοι έρθουν στην εξουσία, η επαναφορά φόρου περιουσίας και η αυστηροποίηση του φόρου κληρονομιάς θα μπορούσαν να συμπεριληφθεί στην πολιτική ατζέντα.
«Για τους υπερ-πλούσιους, αυτό είναι πολύ κρίσιμο», δήλωσε δικηγόρος που παρέχει συμβουλές επί φορολογικών θεμάτων.
«Οι επιχειρηματικές οικογένειες ανησυχούν πολύ».
Επιπλέον, οι πολιτικές του Die Linke όπως το ανώτατο όριο στο ενοίκιο και οι φόροι ιδιοκτησίας για τους εκατομμυριούχους θα ήταν αρκετές για να τρομάξουν πολλούς στην επιχειρηματική τάξη της Γερμανίας.
scholz.JPG
Φόροι κληρονομιάς και φόρος εισοδήματος

Συγκεκριμένα, το SPD θέλει να εισάγει εκ νέου φόρο περιουσίας και να αυξήσει τους φόρους κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι (ο πλέον πιθανός εταίρος τους στον συνασπισμό) ευελπιστούν να φορολογήσουν τις μεγαλύτερες περιουσίες πιο σκληρά.
Παρόλο που και οι δύο οραματίζονται αύξηση του φόρου εισοδήματος για τα μεγαλύτερα κλιμακια, και επαχθέστερη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε ο δικηγόρος.

Το ασφαλές καταφύγιο

Ούτως ή άλλως, ο φόβος μιας αριστερόστροφής κυβέρνησης, ενδεχομένως μιας κυβέρνησης με μνήμες από το κομμουνιστικό παρελθόν της Γερμανίας, έδειξε πόσοι εύποροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τον πλούτο τους.
Οι εισροές από τη Γερμανία επιταχύνθηκαν το 2020, προς όφελος της UBS, της Credit Suisse και του Julius Baer.

Καταθέσεις στα 37,5 δολ.

Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου! του 2021.
Σημείωση: αυτό το ποσόν δεν περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Αν έπρεπε να μαντέψουμε, αυτή η τάση πιθανότατα συνεχίστηκε καθώς το προβάδισμα του CDU στις δημοσκοπήσεις συρρικνώθηκε.
laschet.JPG
Ο κόκκινος.. φόβος

Σύμφωνα με το Reuters, πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, αλλά τα μη επισημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισροές συνεχίστηκαν: «Το τελευταίο τρίμηνο διπλασιαστηκαν οι ροές χρημάτων Γερμανών προς την Ελβετία», δήλωσε ένας βετεράνος σύμβουλος επενδύσεων σε μια μεγάλη ελβετική τράπεζα που ασχολείται κυρίως με Γερμανούς πελάτες.
Ένας διευθυντής σε τμήμα επενδύσεων ελβετική τράπεζας περιέγραψε την τάση ως εξής:
«Πολλοί πλούσιοι, ιδίως επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει ένα λάθος … προς τα αριστερά στη Γερμανία - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές», σημείωσε.
Ένας άλλος πρόσθεσε: «Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν μια βάση εκτός Γερμανίας, αν τα πράγματα καταστούν… κόκκινα εκεί».

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου