Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο./ Ανήσυχος ο Τσελέντης για τη σεισμική ακολουθία στη Δ. Ελλάδα.

Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο

Ομαλά κινείται η μετασεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό, μετά το χθεσινό σεισμό των 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ στο Γαλαξείδι, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας που επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή.

Ο κ. Λέκκας τόνισε οτι είναι κρίσιμο να περάσει το 48ωρο απο το χθεσινό σεισμό και πρόσθεσε οτι ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει σημειωθεί έως τώρα, είναι της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι μέχρι τη συμπλήρωση του 48ώρου παραμένουν επιφυλακτικοί και παρακολουθούν το φαινόμενο.
zougla.gr

Ανήσυχος ο Τσελέντης για τη σεισμική ακολουθία στη Δ. Ελλάδα.

Ανήσυχος ο Τσελέντης για τη σεισμική ακολουθία στη Δ. Ελλάδα
Έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου μεταξύ Ιτέας και Γαλαξιδίου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή τόσο γύρω από το επίκεντρο του σεισμού όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως είχαν δοθεί εγκαίρως προβλέψεις για σήματα ενδεχόμενης δόνησης στην περιοχή και τόνισε πως υπάρχει ενδεχόμενο να καταγραφεί ισχυρότερος σεισμός.
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Τσελέντη ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου δεν τον εκπλήσσει καθόλου καθώς εντάσσεται στην αναμενόμενη σεισμική ακολουθία η οποία -όπως ανέφερε ο καθηγητής- είχε εκτιμηθεί πως θα προέκυπτε από τις δύο καταγραφές σημάτων ΒΑΝ που υπήρξαν στον σταθμό του Πύργου και σε αυτόν της Πάτρας.
«Ο χθεσινός σεισμός είχαμε εκτιμήσει ότι θα προέκυπτε από τις καταγραφές των σημάτων ΒΑΝ στους σταθμούς του Πύργου και της Πάτρας, αυτά μαζί με κάποιες αναλύσεις σεισμολογικών δεδομένων τις οποίες κάναμε μαζί με τον Μάκη Χουλιάρα και τον καθηγητή Βαρώτσο, δείχνουν ότι η περιοχή είναι διεγερμένη. Το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
«Δεν τελειώνουμε με το 5,3R»
Παράλληλα, ο κος Τσελέντης εκτίμησε ότι ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι ο τελευταίος «μπορεί να υπάρξει και άλλο γεγονός και όχι κατά ανάγκη στην ίδια περιοχή» δήλωσε και ζήτησε από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί θωρακίζοντας τα σπίτια τους, αλλά και να απομακρύνουν τα παιδιά τους να μην τους επιτρέπουν να παίζουν κοντά σε μάντρες και παλιά κτήρια.
«Η σεισμική ακολουθία είναι μηδενική»
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρατήρησε πως η σεισμική ακολουθία είναι μηδενική σχεδόν κάτι που από μόνο του προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα καθώς όπως εξήγησε έπειτα από έναν σεισμό με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι φυσιολογικό να ακολουθήσει μία μικρότερη δόνηση με μέγεθος ίσo ή μεγαλύτερo του μεγέθους των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Ένας σεισμός 5,3R πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσει 4,5R ή 4,3R δεν μας έχει δώσει σχεδόν τίποτα απολύτως. Αυτό προκαλεί έναν προβληματισμό» είπε ο κος Τσελέντης.
 Οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτήν την ώρα έπειτα από τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτήν την ώρα έπειτα από τον σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Σε εξέλιξη επιστημονικός «πόλεμος»
Τέλος ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης συνέστησε στους πολίτες να μην ακούν γνώμες αναρμόδιων φορέων.
«Η ομάδα του Γεωδυναμικού Iνστιτούτου προσπαθεί πάντα σεμνά και ταπεινά να κάνει τη δουλειά της. Δεν θα βγαίναμε ποτέ να πούμε δημόσια για ύπαρξη σημάτων, αλλά μας εξανάγκασαν όταν εδώ και δύο μήνες είχαμε στείλει μια εμπιστευτικότατη επιστημονική πληροφορία προς τον ΟΑΣΠ αυτή την πληροφορία τη διέρρευσαν και προκλήθηκε ένας μεγάλος πανικός και τώρα ακούω ότι η πρόγνωση είχε λήξει από της 11 Μαρτίου» σχολίασε ο κος Τσελέντης.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου