Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ύποπτος τζιχαντιστής στην Ουγγαρία ισχυρίζεται ότι είναι πράκτορας των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο 27χρονος Σύρος δηλώνει ότι έχει στην Ελλάδα τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά του, ενώ το επίδομα των 500 ευρώ τον μήνα, είναι πολύ μικρό για να τους ζήσει - Δεν αποδεικνύεται σχέση με τις ελληνικές αρχές ή άλλες υπηρεσίες της ΕΕ, λένε οι Ούγγροι.

hungary_jihadist

Συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ισχυρίζεται ότι έχει ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Ουγγαρία, αφού είχε περάσει από την Ελλάδα. Ο 27χρονος Σύρος Χασάν Φ. εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τις βελγικές αρχές και δικάζεται την Κυριακή ως ηγετικό στέλεχος του ISIS και ένας εκ των βασικών εκτελεστών της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Χασάν Φ. ισχυρίστηκε στις ουγγρικές αρχές, μετά τη σύλληψή του στη Βουδαπέστη, ότι είναι πράκτορας της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας, αναλαμβάνοντας να εντοπίζει μέλη του Ισλαμικού Κράτους που καταφτάνουν στην Ευρώπη. Ο János Hajdu, Γενικός Διευθυντής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος είπε πολλά κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης που διεξήχθη, προκειμένου να αποφύγει την καταδίκη και να στρέψει την προσοχή αλλού.

Ο 27χρονος από τη Συρία εμφανίζεται να περιμένει τη σύζυγο και τα πέντε του παιδιά, κάνοντας χρήση, στην Ελλάδα, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες.

Ο στρατηγός József Horváth, εμπειρογνώμονας της πολιτικής ασφαλείας, δήλωσε ότι δεν προκύπτει από πουθενά συνεργασία ενός ηγέτη του ISIS με τη μυστική υπηρεσία οποιασδήποτε χώρας, είτε της Ελλάδας ή είτε άλλης χώρας της ΕΕ. «Εάν τα βελγικά δεδομένα πληροφοριών είναι σωστά για τον Hassan F., δεν μπορείτε να περιμένετε να συνεργαστείτε με την ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία», δήλωσε ο ίδιος.

Την υπόθεση του Χασάν Φ. θα ερευνήσει και η αμερικανική μυστική υπηρεσία, καθώς και το εάν ο επικεφαλής του ισλαμικού κράτους, ο Abu Bakr al-Bagdadi, πρότεινε την αντικατάστασή του.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο Χασάν Δ. κατέφτασε στην Ευρώπη μέση της Ελλάδας και παρουσιάστηκε ως πρόσφυγας, εμφανίζοντας μια ανώνυμη κάρτα VISA, η οποία παρέχεται μέσω του προγράμματος βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την υπεράσπισή του, στην Ελλάδα τον περιμένουν η γυναίκα και τα πέντε παιδιά του, λέγοντας μάλιστα πως το ελληνικό κράτος του έδινε μηνιαίο επίδομα 500 ευρώ, τα οποία όμως δεν του έφταναν για να ζήσει την οικογένειά του.

Ο Χασάν Φ. ταξίδευε με διαβατήριο πρόσφυγα που εξασφάλισε στην Ελλάδα και το οποίο χρησιμοποίησε σε αρκετές χώρες και προορισμούς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, ο 27χρονος Σύρος επισκέφθηκε τουλάχιστον τρεις φορές το Βέλγιο.

Μία βασική υποψία των αρχών είναι η διακίνηση ανθρώπων, γεγονός που δικαιολογεί τα έξοδα του υπόπτου.

Όπως αναφέρουν οι Ούγγροι, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο Χασάν Φ. δεν είναι πράκτορας των ελληνικών αρχών, αλλά ένας από τους διευθυντές του ISIS, μεσαίου διαμετρήματος.          
protothema.gr               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου