Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

«Εφιάλτης» τα κουνούπια στη Λεμεσό.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να κινητοποιηθούν προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζει η δυτική περιοχή της Λεμεσού με τα κουνούπια. Αυτό τονίζουν επηρεαζόμενοι κάτοικοι των κοινοτήτων της ευρύτερης δυτικής περιοχής της πόλης, με αφορμή το πρόβλημα που προκύπτει εδώ και χρόνια με την ύπαρξη κουνουπιών και το οποίο είναι ιδιαίτερα βασανιστικό σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τις περιοχές Τσερκέζ Τσιφλίκ, Ζακακίου, Ασώματου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου. «Εφιάλτης» τα κουνούπια στη ΛεμεσόΜια καθ’ όλα απαράδεκτη κατάσταση που, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής που είναι και οι αποδέκτες αυτής της ρύπανσης και της οχληρίας από τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών, στρέφουν τα πυρά τους εναντίον κάθε αρμόδιας Αρχής, αφού αν και γνωρίζουν την κατάσταση μέσα από παράπονα που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα, δεν κάνουν ό,τι πρέπει για την καταπολέμησή τους.
 
Το γεγονός, αν και γνωστό στις τοπικές Αρχές και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες φαίνεται ότι δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, κάτι που προκαλεί την οργή των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, αφέθηκαν ή καταδικάστηκαν από κάποιους «ειδήμονες», να ζουν στο έλεος των κουνουπιών.
 
«Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα  ούτε και να καθίσουμε στις βεράντες ή στους κήπους των σπιτιών μας αλλά ούτε και να κοιμηθούμε τα βράδια» επεσήμαναν στον «Φ» κάτοικοι της περιοχής, καλώντας τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για επίλυση του προβλήματος. 
 
Από την πλευρά του ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τα επηρεαζόμενα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις Αρχές των Βάσεων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λεμεσού προχωρούν στην άμεση εφαρμογή πρακτικών μέτρων. 
 
Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Λεμεσού με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και επηρεαζομένων συζητήθηκε το πρόβλημα. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών στη δυτική Λεμεσό, ενόψει βέβαια και της αναμενόμενης έξαρσης του προβλήματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της πολυομβρίας που είχαμε τη φετινή χρονιά. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η εφαρμογή των συμφωνημένων Σχεδίων Δράσης για τον περιορισμό και τη διαχείριση των κουνουπιών στις επηρεαζόμενες περιοχές. Προς τον σκοπό αυτό συστάθηκε Ομάδα Περιορισμού και Ελέγχου Κουνουπιών, που αποτελείται από αντιπροσώπους των Υπηρεσιών Υγείας της Δημοκρατίας, των Βάσεων και του Δήμου, αλλά και άλλων συναφών Τμημάτων και Υπηρεσιών, η οποία παρακολουθεί και εφαρμόζει τα διάφορα σχέδια δράσης αντιμετώπισης του προβλήματος.
 
Η συλλογική αυτή προσπάθεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σειρά από δράσεις όπως ο καθαρισμός των πάρκων, των ανοικτών χώρων και των καναλιών, ώστε να μειωθεί η επιφάνεια των στάσιμων νερών όπου μαζεύονται και γεννοβολούν τα κουνούπια και η διενέργεια εντατικών και συντονισμένων με ειδικά βιολογικά σκευάσματα επίγειων ψεκασμών προνυμφοκτονίας με τη χρήση περιβαλλοντικά αποδεκτού προνυμφοκτόνου (Bti) από τις Αρχές των Βάσεων, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, των τοπικών Αρχών και του Δήμου Λεμεσού, στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό την ευθύνη της κάθε υπηρεσίας. Στις δύσβατες περιοχές, όπου οι αρμόδιοι λειτουργοί δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις εστίες των κουνουπιών η καταπολέμησή τους να γίνει με αεροψεκασμούς. 
 
Λαμβάνονται μέτρα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου
 
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, οι συνήθεις εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών εκτός από τις λίμνες, είναι τα έλη και οι αλυκές, στις οποίες γίνεται συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Εξίσου όμως μεγάλες εστίες εκκόλαψης δημιουργούνται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων, όπως είναι όλα τα μέρη ή δοχεία τα οποία μπορεί να συγκεντρώσουν στάσιμα ή σιγοτρεχούμενα νερά, δεξαμενές συλλογής νερού, κουβάδες, φιάλες αναψυκτικών, ποτών και άλλων υγρών, ανθοδοχεία, γλάστρες, παλιά ελαστικά οχημάτων, κατεστραμμένα / οξειδωμένα ντεπόζιτα νερού, αλλά και τα αποχετευτικά συστήματα, φρεάτια, βόθροι και οι ανοιχτοί υπόνομοι 
 
«Κατανοούμε τις όποιες αντιδράσεις και ανησυχίες του κοινού για αυξημένη παρουσία πληθυσμού κουνουπιών, λόγω της φετινής πολυομβρίας», ανέφερε ο  δήμαρχος Λεμεσού και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για εξάλειψη των εστιών εκκόλαψης κουνουπιών και αντιμετώπισης του προβλήματος.  
 
Η φετινή πολυομβρία και οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, ευνοούν την εκκόλαψη κουνουπιών τόσο σε γνωστές, όσο και σε νέες εστίες, κυρίως εντός κατοικημένων περιοχών και γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια για καταπολέμησή τους.  
 
Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Υγείας των βρετανικών Βάσεων και του υπουργείου Υγείας συστάθηκε και εφαρμόζεται σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών στη Δυτική Λεμεσό, μέσα από διευρυμένες δράσεις με ενισχυμένα μέσα και επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό με την πρόσληψη περισσότερων εποχικών εργατών, για ενίσχυση της ψεκαστικής δραστηριότητας που επιτελεί ολόχρονα το μόνιμο προσωπικό.   
 
Άρχισε και συνεχίζεται, ο καθαρισμός των ανοικτών χώρων / οικοπέδων από την άγρια βλάστηση ενώ παράλληλα τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά και ο καθαρισμός των ποταμών σε όλη την επικράτεια της πόλης.
 
Αναγκαία η συνεργασία των πολιτών
 
Παράλληλα με τις πιο πάνω ενέργειες, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Λεμεσού, καθοριστικό παράγοντα στη μείωση του προβλήματος, αποτελούν και τα μέτρα που επιβάλλεται να πάρει το κάθε νοικοκυριό, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και των πολιτών με τη λήψη ατομικών μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών.  
 
Ειδικότερα συστήνει στο κοινό να απομακρύνει τα στάσιμα νερά από την αυλή των σπιτιών του, καθώς επίσης δοχεία ή άλλα αντικείμενα όπως κουβάδες, μπουκάλια, παλαιά ελαστικά που κατακρατούν νερό και μπορούν να αποτελέσουν εστία εκκόλαψης κουνουπιών ή άλλων ενοχλητικών εντόμων.
 
Δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα έτσι ώστε να μη συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα καπάκια που να μην επιτρέπουν την είσοδο εντόμων.
 
Επίσης να γίνει αντικατάσταση ή συντήρηση όλων των καλυμμάτων των σηπτικών βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων
 
Καλεί ακόμη το κοινό να τοποθετήσει μικρά ψαριά (Gambusia affinis) ή άλλα είδη ψαριών σε μικρές δεξαμενές και σιντριβάνια ή να προβαίνει σε ψεκασμό των χώρων αυτών με κατάλληλα εντομοκτόνα βιολογικής δράσης, να καλύπτει με σήτες (συρμάτινα πλέγματα) τα στόμια των βόθρων, όπως και τους εξαερισμούς τους, να ανανεώνει πολύ συχνά το νερό σε ποτίστρες και γούρνες, να καθαρίζει τα φρεάτια αποχέτευσης, να επιδιορθώνει ή να αντικαταστήσει τις οξειδωμένες καταστρεμμένες υδαταποθήκες - ντεπόζιτα, να καθαρίζει τους αγωγούς ομβρίων υδάτων και τα κανάλια απορροής, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ροή του νερού, ενώ σε χώρους όπου υπάρχουν κολυμβητικές δεξαμενές - πισίνες να μην αφήνεται το νερό στάσιμο αλλά να γίνεται συνεχής ανανέωση και επαρκής χλωρίωσή του. 
 
Συστήνεται ακόμη για την προστασία του κοινού από ενοχλητικά τσιμπήματα κουνουπιών να τοποθετηθούν σήτες - δικτυωτά πλέγματα προστασίας από έντομα, σε εξωτερικές πόρτες και στα παράθυρα, καθώς επίσης να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές ή άλλου είδους κουνουπιέρες ενδεδειγμένα εντομοκτόνα ή κατάλληλα εντομοαπωθητικά σκευάσματα σώματος ή χώρου. 

  Ιάσονας Ιάσονος.
philenews.com                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου