Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Το IDF εκδίδει σαφή προειδοποίηση στους κατοίκους της Γάζας, καθώς καταρτίζει τα σχέδια μάχης για τις μαζικές διαμαρτυρίες.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για τις μαζικές διαμαρτυρίες, για την ημέρα της γης, που σχεδιάζονται για τα σύνορα της Γάζας το Σάββατο και για το ενδεχόμενο οι διαδηλώσεις αυτές να πυροδοτήσουν μια αιματηρή σύγκρουση στον παράκτιο θύλακα, άρχισαν να προειδοποιούν τους Παλαιστίνιους - κόκκινη γραμμή ": πλησιάζεται ή παραβιάζεται τον φράκτη ασφαλείας.In this file photo taken on March 30, 2018 Israeli soldiers keep position as they lie prone over an earth barrier along the border with the Gaza Strip in the southern Israeli kibbutz of Nahal Oz as Palestinians demonstrate on the other side commemorating Land Day. (Jack Guez/AFP)

Μέσα από τηλεφωνήματα, μηνύματα, δημόσιες δηλώσεις και φυλλάδια που έπεσαν από τα αεροσκάφη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ειδοποίησαν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα ότι τυχόν απόπειρες διάσπασης του συνοριακού φράκτη θα συναντηθούν με ζωντανά πυρά.
"Ο Ισραηλινός  στρατιώτης δεν θα δεχτεί προσπάθειες να υποστεί βλάβη (ισραηλινών) αμάχων, στρατιωτών ή στο φράχτη ασφαλείας", δήλωσε ο Col. Iyad Sarhan, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντονισμού και Διασυνδεσιμότητας της IDF για τη Γάζα, σε βίντεο στην αραβική γλώσσα που απευθύνεται στους κατοίκους της Γάζας,την Παρασκευή, λέγοντάς τους ότι αν συμμορφωθούν με τους κανόνες θα μπορούσαν να τερματίσουν το Σαββατοκύριακο "ασφαλές με τις οικογένειές σας"Εξαρτάται από εσάς", δήλωσε ο Σάρχαν.   
"Επαναλαμβάνω. Κρατηθείτε μακριά από τα σύνορα και μην προσεγγίσετε τον φράκτη, μείνετε τουλάχιστον 300 μέτρα (320 μέτρα) μακριά », είπε. "Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τους πολίτες μας και δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση ή τρομοκρατικές ενέργειες. Οποιαδήποτε τέτοια παραβίαση θα τραβήξει μια σκληρή απάντηση. Εξοικονομήστε τον εαυτό σας, κρατήστε τους αθώους μακριά από τα σημεία σύγκρουσης και από τους ηθικούς αυτουργούς στη Λωρίδα », είπε.

Η πρωταρχική ανησυχία του Ισραηλινού στρατού σε αυτές τις διαμαρτυρίες του "Μάρτιου Επιστροφής " είναι ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων θα σπάσουν το φράχτη, οπλισμένοι με όπλα, χειροβομβίδες και μαχαίρια, και είτε θα μπουν σε μια από τις ισραηλινές κοινότητες που βρίσκονται σε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα και θα επιτεθούν μέσα, ή θα απαχθούν στρατιώτες που σταθμεύουν κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας.
Palestinians wave Palestinian flags as they try to climb the security fence on the border between Israel and the Gaza Strip, east of Gaza City, on March 22, 2019. (Said Khatib/AFP)
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς διέθεσε την εκστρατεία για καταχρηστικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τους πολιτικούς διαδηλωτές ως κάλυψη για βίαιες στρατιωτικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Χαμάς σχεδιάζει μαζική μεταφορά για το Σάββατο, μαζεύοντας διαδηλωτές από 38 τοποθεσίες στο θύλακα και μεταφέροντας τους σε πέντε σημεία κατά μήκος των συνόρων. Τα  νοσοκομείων έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

A ball of fire lights the sky above a building believed to house the offices of Ismail Haniyeh, the leader of the Hamas terror group, during Israeli strikes on Gaza City, March 25, 2019. (Mahmud Hams/AFP)
Μια αντιπροσωπεία αιγυπτιακών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών εργάζεται για να διεξάγει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν από τη διαμαρτυρία της Ημέρας της Γης - που περνάει από και προς το Τελ Αβίβ και τη Γάζα - εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων θα μπορούσαν να προκαλέσουν χιονοστιβάδα σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση.
Η Χαμάς αναζητά νίκη, καθώς μετά από 11 χρόνια διακυβέρνησής της στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειοψηφία των νέων στη Λωρίδα - περίπου το 70% - είναι άνεργοι, η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο λίγες ώρες την ημέρα και το πόσιμο νερό είναι σπάνιο.
Η Χαμάς ελπίζει ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα άρουν τον αποκλεισμό τους από τη Λωρίδα, που οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για να εμποδίσουν τις τρομοκρατικές ομάδες να εισάγουν όπλα στον παράκτιο θύλακα.
Το Ισραήλ θέλει ένα τέλος σε όλη τη βία κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των ταραχών κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας και των εναέριων εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών που πλέουν τακτικά στο Ισραήλ - ενώ ταυτόχρονα αρνείται τη Χαμάς .
Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματευτικών προσπαθειών θα είναι πιθανό να τις δούμε μόνο το Σάββατο. Εάν είναι επιτυχής, οι διαδηλώσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγάλες, αλλά θα πρέπει να είναι συγκρατημένες. Αν όχι, τότε το χάος και οι σφαγές θα είναι η τάξη της ημέρας.
Την Παρασκευή, ο IDF δήλωσε ότι ο Αρχηγός του Προσωπικού Aviv Kohavi περιόδευσε την περιοχή πάλι την Παρασκευή και "ενέκρινε τα σχέδια που καταρτίστηκαν".
Εκατοντάδες ελεύθεροι σκοπευτές, τόσο από την IDF όσο και από την Αστυνομία Συνόρων, θα τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί μια τέτοια μαζική παραβίαση. Ο στρατός αρνείται να παράσχει ακριβή αριθμό, αλλά εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 200 έως 300.
Η IDF αρνείται επίσης να δημοσιοποιήσει τους συγκεκριμένους κανόνες δέσμευσης που θα ακολουθήσουν αυτοί οι σκοπευτές - καθώς αυτές οι πληροφορίες θα ήταν χρήσιμες για τους τρομοκράτες - αλλά γενικά, ο στρατός είπε ότι οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων (980 πόδια) από τον φράκτη ασφαλείας δεν θα στοχευτούν. Εκείνοι που  θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν το φράχτη ή να βλάψουν μπορούν να στοχευτούν, μαζί με όποιον παρουσιάζει άμεση απειλή για τα στρατεύματα που εξυπηρετούν κατά μήκος των συνόρων.
Ο IDF πιστεύει ότι με το να πυροβολούν άτομα προτού παραβιάσουν τον φράκτη, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις μαζικές διεισδύσεις και την επακόλουθη ανάγκη να πυροβολήσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που σπεύδουν προς τους ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες και παρουσιάζουν άμεση απειλή.
Αυτοί ήταν σε μεγάλο βαθμό οι κανόνες του Ισραήλ για δέσμευση κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους στις τακτικές ταραχές κατά μήκος των συνόρων, στις οποίες περίπου 200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μαζί με έναν ισραηλινό στρατιώτη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Καθώς ο ισραηλινός στρατός θα καθορίσει και θα συμμορφωθεί με σταθερές κόκκινες γραμμές, θα προσπαθήσει επίσης να αποφύγει μεγάλο αριθμό παλαιστινιακών ατυχημάτων το Σάββατο, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει παραβιάσεις των συνόρων και απειλές για τις ισραηλινές κοινότητες που βρίσκονται κοντά. Πέραν των ηθικών παραγόντων και των δυνατοτήτων για διεθνή ανατροπή, όσο περισσότεροι Γαζάνες σκοτώνονται και τραυματίζονται από τον IDF, τόσο περισσότερες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα θα αισθανθούν ότι πρέπει να αντιδράσουν με πυρ και  - ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες συγκρούσεις.
Ο IDF αναφέρει ότι προετοιμάζεται για μια σειρά σεναρίων το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις οποίες πρέπει να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας οι δυνάμεις εδάφους - κάτι που το Ισραήλ δεν έχει κάνει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους διαδηλώσεων και συγκρούσεων.
Τα τρία πιθανότερα σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραματικές εκδηλώσεις ισραηλινών είναι: οι πυροβολισμοί που θα εκτοξευτούν στους ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. ένας πυραύλος ή ένα πυρομαχικό που θα πυροδοτηθεί στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πορείας. και μια επίθεση πυραύλων ή ρουκετών αργότερα το βράδυ σε απάντηση σε μεγάλο αριθμό παλαιστινιακών θυμάτων.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, το "λάθος" της Χαμάς ή η απροσδόκητη βία κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της "Ημέρας της Γης "μπορεί να δει και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου