Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Προεκλογικές πιέσεις στους κούρδους υποψηφίους.

Στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης της Κυριακής το φιλοκουρδικό κόμμα HDP έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει. Παρόλα αυτά η ΄Αγκυρα θέλει να αντικαταστήσει τους «απείθαρχους» δημάρχους με διορισμένους διοικητές.

«Οι οπαδοί μας αντιμετωπίζουν απειλές, τα παιδιά τους υφίστανται προσβολές και παρενοχλήσεις ακόμη με άσκηση βίας, καψώνια με όλα τα μέσα». Η οργή της Σεζάι Τερμελί είναι μεγάλη. Είναι συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Οι εκδηλώσεις για τις εκλογές ανάδειξης τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή συνεχώς συναντούν προσκόμματα. «Οι αστυνομικοί καταγράφουν σε φιλμ τους ανθρώπους, που θέλουν να έρθουν σε εμάς και κρατούν τα ονόματά τους σε μυστικές λίστες» λέει. «Υπό αυτές τις πιέσεις και βία διεξάγουμε προεκλογικό αγώνα».
Ανησυχία και προσμονή
Παρά τις πολλές σημαίες και τις αφίσες η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εκλογική είναι Παρά τις πολλές σημαίες και τις αφίσες η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εκλογική είναι
Υπό διαφορετικές συνθήκες γίνεται ο προεκλογικός αγώνας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.  Πάνω σε τεράστιες σκηνές με μεγαφωνικές εγκαταστάσεις χωρίς καμιά φειδώ για το πόσο κοστίζουν. Παρών είναι και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Το ΑΚΡ διαθέτει πολλαπλάσιο χρόνο στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε αντίθεση με το HDP. Ακόμη και πληρωμένη κομματική διαφήμιση δεν δέχονται οι σταθμοί, εκφράζει το παράπονο η Σεζάι Τέμελι. Η ατμόσφαιρα στην Νοτιοανατολική Τουρκία αντικατοπτρίζει αυτήν τη διακριτική μεταχείριση. Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη με κουρδικό πληθυσμό. Οι άνθρωποι εδώ περιμένουν τις εκλογές της Κυριακής με ανησυχία και προσμονή. Παρά τις πολλές σημαίες και αφίσες η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά εκλογική είναι. Με όσους κατοίκους έρχονται σε επικοινωνία οι δημοσιογράφοι ζητούν να μην αναφερθεί το όνομά τους ή εικόνα του προσώπου τους. Είναι παρόλα αυτά πεπεισμένοι ότι το HDP θα κερδίσει στις εκλογές, διότι το Ντιργιάμπακιρ συνεχίζει να είναι προπύργιο του φιλοκουρδικού κόμματος.
Στις προηγούμενες εκλογές κατέκτησε την πλειοψηφία στους περισσότερους δήμους και κοινότητες. Ο Νίχατ Κους, λιανέμπορος από την επαρχία Sur, αδιαφορεί για την έκβαση των εκλογών. Θέλει να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, διότι αναλόγως του αποτελέσματος θα πρέπει οι άνθρωποι να προσαρμόσουν τις ζωές τους. «Οι ανησυχίες μας εστιάζονται στο πως θα φέρουμε ένα κομμάτι ψωμί το βράδυ στο σπίτι, κανένας πολιτικός δεν το έχει συνειδητοποιήσει», λέει. Το εκλογικό διακύβευμα στην περιοχή είναι εάν θα συνεχιστεί η επιρροή της Αγκύρας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Υπό ειδικό καθεστώς ειδικών διοικητών
Ανησυχία και προσμονή για τις εκλογές της Κυριακής) Ανησυχία και προσμονή για τις εκλογές της Κυριακής
Σε πολλές πόλεις και κοινότητες οι επικεφαλής δεν είναι οι δημοκρατικά εκλεγμένοι άρχοντες. Η τουρκική κυβέρνηση τους έχει αντικαταστήσει από δικούς της ανθρώπους, μέλη του ΑΚΡ, γιατί τους κατηγορεί ότι υποστηρίζουν δήθεν το ΡΚΚ. Ανακρίσεις τρέχουν σε βάρος 60 δημάρχων, 40 εξ αυτών έχουν ήδη προφυλακιστεί, όλοι μέλη του φιλoκουρδικού HDP. Από τις 110 κοινότητες οι 97 βρίσκονται υπό ειδικό διοικητικό καθεστώς.

Το Ντιγιάρμπακιρ είναι μια από αυτές. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος Γκιλτάν Κισανάκ εκτίει ποινή κάθειρξης 14 χρόνων. Ο αντικαταστάτης του είναι άνθρωπος του ΑΚΡ. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν φείδεται απειλών στον προεκλογικό του αγώνα και επαναλαμβάνει ότι εάν συνεχιστεί η στήριξη τρομοκρατών, θα συνεχιστεί και το σύστημα διορισμού ειδικών διοικητών. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: εάν το HDP νικήσει και πάλι όπως το 2014 και το ΑΚΡ καταποντιστεί στις περιοχές αυτές, το επόμενο βήμα θα είναι να τεθούν υπό καθεστώς ειδικών διοικητών. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο που ο κουρδικός λαός δεν δείχνει ενθουσιασμό για τις τοπικές εκλογές.

Φελάτ Μπορασλάν/dpa
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου.
dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου