Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ερντογάν: Φοβία και εξυπηρέτηση στους Ρώσους πίσω από τις αναφορές του στην Αγία Σοφία!


Η ιδέα του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σε όφελος της Ρωσίας. Εάν ο Ερντογάν εφαρμόσει το σχέδιό του, θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε ο πολιτικός αναλυτής Στανισλάβ Ταράσοφ, σχολιάζοντας τη δέσμευση του Τούρκου Προέδρου να κάνει την Αγία Σοφία.

Ο Ερντογάν παίζει περιστασιακά το “χαρτί” της Αγίας Σοφίας, συνδέοντάς την με συγκεκριμένες εξελίξεις. Πρόσφατα, βλέπει τον αυξανόμενο ρόλο “της Κωνσταντινούπολης στην Ινσταμπούλ”, η οποία συνδέθηκε, μεταξύ άλλων, με τις ουκρανικές υποθέσεις. Δεν του αρέσει, είναι αντίθετο με τον νεο-οθωμανισμό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα: «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ινσταμπούλ να μετατραπεί σε Κωνσταντινούπολη», λέει ο Στάνισλαβ Ταράσοφ, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της Μέσης Ανατολής-Καυκάσου.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπορεί να αλλάξει από μουσείο σε τζαμί. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι “οι τουρίστες όλων των θρησκειών μπορούν πλέον να εισέλθουν δωρεάν στο Μπλε Τζαμί, το οποίο βρίσκεται δίπλα (με την Αγία Σοφία)”, αναφέρει το TASS.
Με τη δήλωσή του, ο Ερντογάν απαντά στους Αμερικανούς ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ πάνω στα Υψίπεδα του Γκολάν και ότι αναγνώρισαν προηγουμένως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερντογάν στην αντίληψή του προστατεύει τον μουσουλμανικό κόσμο. Καθώς η Ρωσία αντιδρά οδυνηρά σε αυτό που συμβαίνει στον μετασοβιετικό χώρο, η Τουρκία αντιδρά οδυνηρά σε αυτό που συμβαίνει στις περιοχές που κατείχε προηγουμένως», εξήγησε ο Τάρασοφ.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο Ερντογάν πείστηκε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης (ο οποίος φυσικά δεν ξεχνά ότι η Αγία Σοφία ήταν αρχικά ένας Ορθόδοξος καθεδρικός ναός) είναι εντελώς υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και έγινε ανεξάρτητος σε σχέση με την Άγκυρα.
“Ο Βαρθολομαίος βόλευε τον Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις του με τη Ρωσία, αλλά ο αρχηγός της Τουρκίας δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εξαιτίας των Αμερικανών. Τώρα ο Ερντογάν θέλει να αφαιρέσει την έννοια της «Κωνσταντινούπολης» από τη μνήμη των Τούρκων και, όπως γράφουν κάποια μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα εξετάζει και πάλι το ζήτημα της επανεγκατάστασης του πατριαρχείου στον Άθω, κάτι που δεν είναι καινούργιο.
Η επιλογή αυτή εξετάστηκε κατά την ολοκλήρωση της συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Δηλαδή, μια έντονη γεωπολιτική διαμάχη βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός της παραμονής του Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη “, συνέχισε η πηγή.
Κατά τη γνώμη του, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι επωφελής για τη Μόσχα. “Για τη Ρωσία, αυτό είναι επίσης επωφελές. Κοιτάξτε πόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει η Κωνσταντινούπολη για μας τελευταία. Εάν ο Ερντογάν καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αυτό θα αποδυναμώσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τις αξιώσεις του στον μετασοβιετικό χώρο, που με τη σειρά του θα αναδείξει και πάλι τον ρόλο και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο Τάρασοφ.
Η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικό μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 6ου αιώνα, ο κύριος ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Δεύτερης Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Μετά την κατάληψη της βυζαντινής πρωτεύουσας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1935, με την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, ο ναός έγινε ένα μουσείο, ανοίχτηκαν τοιχογραφίες και μωσαϊκά που ήταν προηγουμένως κάτω από ένα στρώμα γύψου.
ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου