Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα.

Σε «ντέρμπι» φαίνεται να μετατρέπεται η εκλογική μάχη στην Άγκυρα μεταξύ των δύο υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Ενώ ο εκλεκτός του Ερντογάν εμφανίστηκε να προηγείται, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης πήρε προβάδισμα.Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, απέκτησε προβάδισμα έναντι του εκλεκτού του Ερντογάν, πρώην υπουργού Μεχμέτ Οζασεκί, στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.
Παρότι, τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν προβάδισμα του υποψηφίου που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η εικόνα ανατράπηκε με τον υποψήφιο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να περνάει μπροστά, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που μιλούσαν για «ντέρμπι» στην Άγκυρα.
Συγκεκριμένα και με καταμετρημένο το 54,97% των ψήφων στην Άγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Μανσούρ Γιαβάς, προηγείται με 49,55%. Ο αντίπαλός του, Μεχμέτ Οζασεκί, συγκεντρώνει το 47,89%.
Από την άλλη, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Εκρέμ Ιμάμογλου.
Με καταμετρημένο το 77,37% των ψήφων, ο υποψήφιος του AKP, Γιλντιρίμ, συγκεντρώνει 50,24%. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP συγκεντρώνει 47.21%.
Στη Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη, καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του κόμματος του Ερντογάν, Νιχάτ Ζεϊμπέκι.
Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θεωρούνται κρίσιμες για τον πρόεδρο Ερντογάν, σημαδεύτηκαν από τον θάνατο συνολικά τεσσάρων ανθρώπων. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκανς σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει τη ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014, το AKP του Ερντογάν κέρδισε σχεδόν το 43% των ψήφων και κράτησε την εξουσία σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Η θητεία όσων εκλεγούν σήμερα θα είναι πέντε έτη.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου