Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Τουρκία: Κρίσιμες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον Τ. Ερντογάν.


Τουρκία: Κρίσιμες οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τον Τ. Ερντογάν

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος και ψήφου εμπιστοσύνης για τον πρόεδρο της Τουρκίας αποτελούν οι σημερινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιούνται στη γείτονα χώρα. Στις κάλπες προσέρχονται 56.911.967 ψηφοφόροι για την εκλογή 30 δημάρχων μητροπολιτικών δήμων και άλλων 1,359 δημάρχων για τα επόμενα 5 χρόνια.

 Το στοίχημα για τον Τ. Ερντογάν είναι μεγάλο καθώς έχει παρουσιάσει την εκλογική νίκη του κόμματός του ως μάχη «επιβίωσης» για την Τουρκία.Κινδυνεύει να χάσει Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 56.911.967 ψηφοφόροι για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.
Σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι κέρδισε διπλή νίκη στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ωστόσο τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο της  πενταετούς θητείας του, αντιμετωπίζει ένα δημοψήφισμα για τη διαχείριση του κράτους.
«Καθώς η λίρα περνά από μια κρίση στην επόμενη, ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους τραπεζίτες με «βαρύ κόστος» που θα κληθούν να πληρώσουν για το υφιστάμενο νομισματικό χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg και προσθέτει ότι σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν το κλίμα στην τουρκική οικονομία, «κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια σπάνια κίνηση, συνεργάζονται, ασκώντας κριτική στον Ερντογάν και στο ισλαμιστικών βάσεων κίνημά του».

Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, ο Ερντογάν έκανε έκκληση στο εθνικιστικό συναίσθημα με προειδοποιήσεις ότι οι αποσχιστικές προσδοκίες μεταξύ των Κούρδων απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας. Ο Τ. Ερντογάν έχει στραφεί εκ νέου στον εθνικισμό και το συντηρητικό θρησκευτικό στοιχείο, αξιοποιώντας την σφαγή 50 ανθρώπων σε τεμένη στην Νέα Ζηλανδία ως προεκλογικό εργαλείο και προαναγγέλλοντας επανειλημμένα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Επίσης η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική ύφεση. Η ανεργία στα τέλη του 2018 ήταν στο 13,5%, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία εννέα χρόνια. Το ποσοστό εμπιστοσύνης των καταναλωτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3%, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε κοντά στο 20% ενώ ειδικά στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις σε βάθος δωδεκαμήνου αγγίζουν το 30%.
Οι συμμαχίες
Κυριότερες συμμαχίες είναι αυτές του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα των Εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η συμμαχία της αντιπολίτευσης ή αλλιώς η συμμαχία του “Λαού” που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το “Καλό κόμμα” που είναι το νέο εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Άκσενερ και έχει αποσπαστεί από αυτό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε κάποιες περιπτώσεις στην συμμαχία αυτή συμμετέχει άτυπα και το κουρδικό κόμμα, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών κάτι που προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Έτσι στους περισσότερους μητροπολιτικούς δήμους έχουμε κούρσα ουσιαστικά μόνο δύο υποψηφίων. Η συμμαχία αυτή της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θα κοστίσει στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, τον μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας με υποψήφιο τον Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο.

Στην Κωνσταντινούπολη πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι για να μπορέσει να κρατήσει τον Μητροπολιτικό δήμο που κερδίζει από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ισχυρός υποψήφιος για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν μονόδρομος. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει και δεν αποκλείεται ακόμη και μια βραδιά θρίλερ με την πλάστιγγα να γέρνει προς τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Η αντιπολίτευση και στην Κωνσταντινούπολη προσβλέπει στις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων κάτι που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές τελευταίες δυο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πόλη. Η έντονη εθνικιστική ρητορική που επέλεξε ο Πρόεδρος της χώρας στην άκρως πολωμένη προεκλογική περίοδο έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να προσεγγίσει τους κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους. Οι Κούρδοι αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας.
Όλη η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη περισσότερο σε κλίμα βουλευτικών παρά δημοτικών εκλογών. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε 102 μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες.
Η εκλογική διαδικασία
Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ).
Οι κάλπες θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα στην ανατολική Τουρκία. Από τις 7 το πρωί ξεκίνησε η ψηφοφορία σε αυτές τις πόλεις και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν από τις 8 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα που θα κλείσουν οι κάλπες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου