Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Βρετανία: Σε «αχαρτογράφητα νερά» μετά το τρίτο «όχι» στη Μέι για το Brexit.

Με την πλάτη στον τοίχο η Τερέζα Μέι έπειτα και από την τρίτη αποτυχία της να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων - Ποιες είναι οι επιλογές του Λονδίνου την επόμενη μέρα - Έκτακτη Σύνοδος των «27» στις 10 Απριλίου.uk0


Στις 29 Μαρτίου του 2017 ο σερ Τιμ Μπάροου, ο πρεσβευτής της Αυτής Μεγαλειότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το επίσημο αίτημα αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας προέβλεπε ότι τα μεσάνυχτα της 29 Μαρτίου 2019 (απόψε) η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε 27 κράτη – μέλη και φλέγοντα ζητήματα για το μέλλον της Ένωσης, όπως οι εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή και οι προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης θα βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας.

Δύο χρόνια μετά, ακριβώς την ημέρα που προβλεπόταν αποχώρησης της Βρετανίας, η βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης. Μια συμφωνία που είχε υπογράψει η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι. Πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τί πρόκειται να κάνει το Λονδίνο, την ώρα που στις Βρυξέλλες και σε αρκετές άλλες πρωτεύουσες η υπομονή δεν στερεύει απλώς, αλλά έχει εξαντληθεί.

Δύο ολόκληρα χρόνια το Λονδίνο δεν κατάφερε να κατανοήσει και φαίνεται να αδυνατεί ακόμα, ότι η ΕΕ μίλησε με μια φωνή απέναντι στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ. Ένα επιχείρημα που «λύτρωσε» πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που δεν επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε διμερείς επαφές με το Λονδίνο.

Η νομικίστικη προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, οι πολιτικοί και η μεγαλύτερη μερίδα των μέσων ενημέρωσης της οποίας πίστευαν ότι το Λονδίνο μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά κάθε διαπραγμάτευση ζητώντας την πλέον βολική πολιτική λύση, προκάλεσε σοκ στην άλλη πλευρά της Μάχγης. Η ΕΕ έθεσε ως όρο το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ως κράτος- μέλος της Ένωσης

Η Τερέζα Μέι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Σε περίπτωση που έκανε πίσω από τις κόκκινες γραμμές της θα έχανε την υποστήριξη των «σκληρών» του κόμματος της που επιθυμούν ένα ταχύ Βrexit, αλλά και των βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας που την στηρίζει ως πρωθυπουργό της χώρας. Η μικρή επέκταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση που αποφάσισαν 27 κράτη – μέλη χωρίς την παρουσία της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, δεν φάνηκε να αλλάζει τα πράγματα στο Λονδίνο.

Ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάγιερ, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο μπορεί να επιλέξει όποια εναλλακτική επιθυμεί, αλλά μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου.
Οι επιλογές είναι ελάχιστες.

* Αν το Λονδίνο ζητήσει περισσότερο χρόνο, τότε θα πρέπει αφενός να συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στις 23 Μαΐου και στη συνέχεια να προτείνει Επίτροπο για την επόμενη Κομισιόν και αφετέρου να συμφωνήσουν σε αυτήν την επέκταση ομοφώνως οι «27» της ΕΕ. Κάθε κράτος -μέλος, ακόμα και η Μάλτα, το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος έχει δικαίωμα βέτο.

* Η Τερέζα Μέι μπορεί επίσης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το ερώτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι τι θα ζητήσει από την ΕΕ. Το πολιτικό μέλλον της κυρίας Μέι δεν αφορά κανέναν στις Βρυξέλλες.

* Το Λονδίνο μπορεί τελικά να αποχωρήσει από την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 12 Απριλίου, δηλαδή στις 23.00 ώρα Βρετανίας, χωρίς καμία συμφωνία. Σε αυτήν την περίπτωση η αποχώρηση θα γίνει με... βρετανική ακρίβεια.

* Κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Λονδίνο ζητούν ήδη και... τέταρτη ψηφοφορία τη Δευτέρα

* Η μονομερής ανάκληση του άρθρου 50 είναι μια ακόμα πιθανότητα

Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα στη Μεγάλη Βρετανία.
protothema.gr                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου