Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Σεισμός στο Γαλαξίδι: Συγκρατημένοι οι σεισμολόγοι, περιμένουν μετασεισμούς.

Πώς σχολιάζουν τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης, Ευθύμης Λέκκας και  Γεράσιμος Παπαδόπουλος.seismos12


Επιφυλακτικοί είναι οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι, που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Άκης Τσελέντης ευχήθηκε ο σεισμός που σημειώθηκε να είναι και ο κύριος, ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Όσο για τον  διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί στην ίδια εστία.

Άκης Τσελέντης: «Εύχομαι να είναι ο κύριος σεισμός»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στα μέσα για τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι ανέφερε ότι η εξέλιξη του φαινομένου θα παρακολουθείται τα επόμενα 24ωρα συμπληρώνοντας ότι εύχεται να είναι το κύριο σεισμικό γεγονός.

Η εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό στο Γαλαξίδι, θα πρέπει να παρακολουθείται για αρκετές ημέρες καθώς η περιοχή, που έχει πολύ μεγάλο σεισμικό, είναι διεγερμένη μέχρι τη Δυτική Πελοπόννησο, δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Άκης Τσελέντης.

Σε ερώτηση για το αν ο σημερινός σεισμός σχετίζεται με την πρόγνωση του ΒΑΝ για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως το τι μέλοι γενέσθαι, «τα θέματα των προγνώσεων είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, δεν έχει να κάνει με την ενημέρωση του απλού πολίτη».

Προσθέτει ωστόσο πως σαφώς ο σεισμός στο Γαλαξίδι είναι εντός του πλαισίου των όσων είχαν πει ο ίδιος, ο κ. Χουλιάρας και ο καθηγητής Βαρώτσος κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως ο Άκης Τσελέντης, με βάση σήμα της ομάδας ΒΑΝ, είχε πει τον Φεβρουάριο πως υπάρχει 80% πιθανότητα για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Τσελέντης συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να φοβούνται αλλά να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα τα οποία τα ξέρουνε.

«Τα σπίτια μας δεν πέφτουν τόσο εύκολα, έχουμε πολύ καλούς κανονισμούς, οι μηχανικοί μας είναι πολύ καλοί, απλώς να πω και κάτι άλλο, επειδή πλησιάζουμε τουριστική περίοδο να μην δίνουμε βάση στο ραδιο-αρβύλα και να μην κινδυνολογούμε. Να ακούνε πάντα τους υπεύθυνους φορείς, όπως είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και πάντα τα άτομα που έχουν σχέση με την σεισμολογία», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Λέκκας στο ΘΕΜΑ 104,6: Θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση

Για τον σεισμό στο Γαλαξίδι που έγινε έντονα αισθητός ακόμη και στην Αθήνα, μίλησε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στο Θέμα 104, 6 και στη Ματίνα Ηρειώτου.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική εξαιτίας της «κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων», καθώς όπως εξήγησε τα ρήγματα στον Κορυνθιακό κόλπο έχουν μία κατευθυντικότητα από τη δύση προς την ανατολή.

«Συνεπώς έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική αλλά και στην Κόρινθο», πρόσθεσε ο κ.Λέκκας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησύχιας. Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ενώ κατέληξε:

«Θα πρέπει να υπάρξουν μετασεισμοί, προκειμένου να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση. Οι μετασεισμοί αυτοί, όμως θα φτάσουν μέχτι τα 4,8 Ρίχτερ και πιθανόν να μην γίνουν καν αισθητοί».

Θα υπάρξουν και άλλοι μετασεισμοί, λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

O σεισμολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτίμησε ότι ο σεισμός στο Γαλαξίδι δεν θα είναι ο τελευταίος, καθώς, όπως ανέφερε στο Twitter, θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί στην ίδια εστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου