Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

«Εντός ημερών» αναμένεται η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Δαμασκός, Συρία
Έτοιμη για να εξαπολύσει επίθεση κατά της Συρίας –κατά πάσα πιθανότητα ολιγοήμερη επίθεση ακριβείας– εμφανίζεται η Δύση χωρίς να περιμένει την μάλλον πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ. Η φονική επίθεση με τα χημικά στη Γούτα κινητοποίησε τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας στο πλευρό τους και την συριακή αντιπολίτευση που εμφανίζεται έτοιμη να συνεισφέρει στην προετοιμασία.

Πάντως, για την ώρα, από την Ουάσινγκτον επικοινωνείται απλώς μία εικόνα ετοιμότητας—οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Τα χτυπήματα μπορεί να αρχίσουν το Σαββατοκύριακό ή και νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, και περισσότερο θα έχουν στόχο να αποδυναμώσουν την συριακή πολεμική μηχανή και όχι να την αποδεκατίσουν.

Όλα αυτά μέσα σε πυρετώδη διπλωματική κινητικότητα και συνομιλίες των δυτικών ηγετών που υπογραμμίζουν σε υψηλούς τόνους ότι η ώρα της επέμβασης δεν θα αργήσει. Προειδοποιήσεις για τις ενέργειες της Δύσης απευθύνει πάντως η Ρωσία, άλλες χώρες όπως η Ιταλία εκφράζουν σκεπτικισμό και δηλώνουν ότι θα μείνουν στο περιθώριο, χωρίς να παράσχουν βοήθεια.

Χτύπημα «εντός των ημερών»

Δημοσιεύματα του Τύπου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων στη συριακή επικράτεια. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από συνασπισμό δυνάμεων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ- με τη στήριξη πιθανώς του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου.Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα εάν δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την εντολή, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Για την ώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από τον πρόεδρο.

Το NBC μετέδωσε πάντως ότι οι πυραυλικές επιθέσεις μπορεί να γίνουν ακόμη και από την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιχείρηση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα στόχευε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είπαν στο ίδιο δίκτυο μη κατονομαζόμενα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.

Τα πλήγματα θα ήταν προειδοποίηση προς τον Άσαντ και όχι απόπειρα να αποδεκατιστούν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον βγαίνει και αυτός μπροστά για στρατιωτική δράση, αναφέροντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, και συγκαλεί εκτάκτως τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Ετοιμότητα και τη γαλλική πλευρά, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Παρίσι δεν θα «αποφύγει τις ευθύνες» του ως προς την αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων, και σημειώνουν πως η Γαλλία «δεν έχει καμία αμφιβολία» πως την ευθύνη φέρει το καθεστώς Άσαντ.

Ρωσική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Intefax ανέφερε πάντως ότι μία επέμβαση δεν θα οδηγήσει σε εύκολη νίκη, λέγοντας ότι η Δαμασκός διαθέτει ικανά συστήματα αεράμυνας (ρωσικά κάποια από αυτά), επαρκή για να αποκρούσουν επίθεση της Δύσης.

Ενήμερη η αντιπολίτευση

Δυτικές δυνάμεις ενημέρωσαν τη συριακή αντιπολίτευση να αναμένει «εντός ημερών» χτύπημα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που παρέστησαν σε συνάντηση απεσταλμένων της Δύσης και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπολίτευση παρέδωσε λίστα με προτεινόμενους στόχους στον άξονα ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις προσεχείς λίγες ημέρες» δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας πως κλήθηκε η αντιπολίτευση να συνεχίσει να προετοιμάζεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, τη σχεδιαζόμενη «Γενεύη ΙΙ».

Στη συνάντηση της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης παρέστησαν ανώτατα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, περιλαμβανομένου του προέδρου του Αχμάντ Τζάρμπα, και απεσταλμένοι από 11 κράτη-μέλη της ομάδας «Φίλων της Συρίας», ανάμεσά τους ο Ρόμπερτ Φορντ, ο ανώτατος Αμερικανός απεσταλμένος που χειρίζεται το θέμα της Συρίας.

«Ναι» με κάποιους δισταγμούς από στρατούς

Προς την κατεύθυνση της επίθεσης κινούνται και στρατιωτικοί ηγέτες δυτικών και αραβικών χωρών που «κατέληξαν σε συμφωνία» σχετικά με την στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, μετά από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας.

Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων 10 κρατών (μεταξύ άλλων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλίας, Ιταλία, Γερμανία, Κατάρ και Τουρκία) αρνήθηκαν να θέσουν χρονοδιάγραμμα για τα προτεινόμενα πλήγματα, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα».

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συμμετέχοντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν η απάντηση στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έρθει μέχρι αργά την Κυριακή. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.

Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Νέα περιστατικά αγριότητας

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν τη Δευτέρα βόμβες φωσφόρου και ναπάλμ σε αμάχους κοντά στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Εικόνες από βίντεο που δημοσιεύονται στο Ίντερνετ, και όπως πιθανολογείται κατέγραψαν την επίθεση της Δευτέρας, δείχνουν γιατρούς να βάζουν μια λευκή αλοιφή στο ερεθισμένο δέρμα αρκετών ανθρώπων που ουρλιάζουν, εκ των οποίων πολλοί είναι νεαρά αγόρια.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από ανεξάρτητη πηγή. Και παλαιότερα είχαν υπάρξει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την χρήση βομβών φωσφόρου από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Οι βόμβες φωσφόρου είναι απαγορευμένο όπλο, υπάρχουν όμως στο οπλοστάσιο πολλών χωρών.

Αναβλήθηκε, εν τω μεταξύ, για την Τετάρτη η δεύτερη επίσκεψη της αποστολής του ΟΗΕ στο σημείο των επιθέσεων για λόγους ασφαλείας. Η αυτοκινητοπομπή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά σκοπευτών τη Δευτέρα, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να φτάσει στη Μουανταμίγια αλ Σαμ και να συλλέξει δείγματα από τραυματίες. Την Τρίτη η αποστολή σχεδίαζε να μεταβεί στην ανατολική Γούτα.

Απομακρύνσεις Ρώσων υπηκόων

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε την Τρίτη στην Λαττάκεια της Συρίας προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα να απομακρύνει Ρώσους και άλλους υπηκόους, ανακοίνωσε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

Το Ιλιούσιν-76, με φορτίο 20 τόνων, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου. Το φορτίο του αποτελείτο κατά κύριο λόγο από κονσέρβες και ζάχαρη, πρόσθεσε.

Το ίδιο αεροσκάφος θα απομακρύνει από τη Συρία 180 Ρώσους και άλλους υπηκόους χωρών της πρώην ΕΣΣΔ οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει απομακρύνει δεκάδες υπηκόους της από τη Συρία, μολονότι τόνιζε ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαζικής εκκένωσης. Η κατάσταση ωστόσο έχει επιδεινωθεί εδώ και μία εβδομάδα, μετά την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, για την οποία η Δύση κατηγορεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πιέζει για μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Έξοδος προσφύγων

Περισσότεροι από 50.000 Σύροι κατέφυγαν στο ιρακινό Κουρδιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, λόγω των μαχών ανάμεσα στις συριακές κουρδικές δυνάμεις και σε ισλαμιστές αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας στο βόρειο Ιράκ. Πρόσφυγες συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα, «αλλά ο αριθμός τους αλλάζει από μέρα σε μέρα».

Περισσότεροι από 200.000 Σύροι, στην πλειονότητά τους κουρδικής καταγωγής, έχουν εγκατασταθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν από την έναρξη της σύγκρουσης στην χώρα τους, εδώ και 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,9 εκατ. Σύροι πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους το ίδιο διάστημα.                          Τρωμένος ο Συριακός Στρατός
Μολονότι στα χαρτιά παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).

Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.

Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.
"Η ονομαστική δυναμικότητα του στρατού πριν από τον πόλεμο πιθανότατα μειώθηκε στο μισό λόγω των αποσκιρτήσεων, των λιποταξιών και των απωλειών", σημειώνουν οι αναλυτές του IISS. "Ορισμένες ταξιαρχίες χάθηκαν, είτε επειδή θεωρήθηκαν πολιτικά μη αξιόπιστες είτε επειδή υπέστησαν σοβαρές απώλειες", τονίζουν στην έκθεσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου