Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ετοίμασε σχέδιο ένοπλης επιχείρησης κατά της Δαμασκού. Ο αρχηγός του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ είναι έτοιμος να το υλοποιήσει βάσει εντολής του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Στις δυνάμεις των Αμερικανών μπορούν να προσχωρήσουν οι Βρετανοί στρατιωτικοί. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον δεν κρύβει το γεγονός ότι δεν θα επιτευχθεί η έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, γιατί δεν θα το επιτρέψει η Ρωσία. Είναι αμφίβολο αν θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει η Δύση σε δεύτερο Ιράκ, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ισάεφ:
- Οι Αμερικανοί τότε έκαναν λάθος και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι δεν είχαν βρεθεί χημικά όπλα στο Ιράκ. Αυτό αποτέλεσε μεγάλη χτύπημα για τον Πρόεδρο Μπους το νεότερο και για το ίματζ των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζωότισήμεραθαενεργήσουνπιοπροσεκτικά.
Οι ΗΠΑ πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίσουν αποδείξεις κατά του Άσαντ από τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών που διερευνούν το γεγονός της χρήσης χημικών όπλων σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου. Ωστόσο κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης η ευκαιρία της έρευνας χρονικά έχει χαθεί. Έτσι, από τη μια, ο Λευκός Οίκος εξασφάλισε τη θέση του, δυσφημίζοντας εκ των προτέρων την απόφαση της Επιτροπής. Από την άλλη, κάνοντας δήλωση για στρατιωτικό σχέδιο, άφησε να εννοηθεί στην Επιτροπή του ΟΗΕ, τι αποτέλεσμα περιμένει από το έργο της στη Συρία, λέει ο πολιτικός αναλυτής Λεονίντ Ισάεφ:
- Για να αισθάνονται οι Αμερικανοί ήρεμα, εισβάλλοντας στη Συρία, πρέπει να έχουν πίσω τους μια ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να εξασφαλιστεί τέτοια απόφαση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση. Πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι «κόκκινη γραμμή» για μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα αποτελέσει η χρήση από το καθεστώς του Άσαντ όπλου μαζικής καταστροφής. Σήμερα όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες αντικειμενικά δεν συμφέρει να εισβάλουν στη Συρία. Τον αδιάλλακτο Άσαντ, ίσως, Θα ήθελαν να τον παραμερίσουν, όμως δεν έχουν κανένα για να τον αντικαταστήσουν. Και απλώς να αφήσουν τη χώρα χωρίς ηγέτη και να τη σπρώξουν στο χάος θα σήμαινε μόνο να προσθέσουν προβλήματα στο γειτονικό Ισραήλ. Εξάλλου και πλεόνασμα χρημάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει. Γι΄αυτό το Πεντάγωνο έχει στρατιωτικό σχέδιο, όμως να δώσει διαταγή για την υλοποίηση του ο Ομπάμα δεν βιάζεται, επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας αραβολόγος Σεργκέι Ντεμιντένκο:
- Για τις 28 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών με θέμα τη διοργάνωση της Διάσκεψης για την ειρηνική διευθέτηση του συριακού προβλήματος. Αυτή η συνάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει ακυρωθεί. Γι΄ αυτό προς το παρόν κάθε άλλο παρά μπορεί να πει κανείς ότι η απόφαση για την εξαπόλυση χτυπήματος στη Συρία έχει ήδη ληφθεί.
Η Μόσχα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον για το απαράδεκτο ενός στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού στη Συρία. Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες κατά παράκαμψη του ΟΗΕ θα υποσκάψουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και θα προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.          http://greek.ruvr.ru/2013_08_26/237306007/