Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Με μεγάλη διακλαδική άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας απαντά η Μόσχα στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Στρατηγός Yuri Zhadobin αποκάλυψε πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου στο Μίνσκ ότι εν όψει των άνγωστων συνεπειών από την αμερικανική επίθεση στην Συρία, αποφασίστηκε μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας- Λευκορωσίας με την κωδική ονομασία West- 2013, με κεντρικό σενάριο «σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής»!

«Η βάση του στρατιωτικού σεναρίου αφορά εκδοχή μιας από τις πραγματικές καταστάσεις κρίσης που μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο στρατηγός Zhadobin .

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκπονηθούν σχέδια δράσης από τις φίλιες δυνάμεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την παράνομη δράση μισθοφορικών δυνάμεων (διάβαζε των ισλαμιστών μισθοφόρων).

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, από τη μία πλευρά θα συμμετάσχουν οι "κόκκινοι", συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, που θα αντιμετωπίσουν τους «γαλάζιους» των δυνάμεων των χωρών της CSTO .

Οι «γαλάζιες δυνάμεις» θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την επιδείνωση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης σε ένα κράτος, δηλαδή μια κατάσταση στιλ Συρίας.

«Πάνω σε ένα τέτοιο σενάριο, πραγματοποιήθηκαν οι συγκρούσεις των προηγούμενων ετών», δήλωσε ο Στρατηγός Zhadobin .

«Το αμυντικό δόγμα, επιβεβαιώνει την πορεία της Λευκορωσίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και την δέσμευση της χώρας στις υποχρεώσεις της έναντι της συμμαχίας με τη Ρωσία», κατέληξε ο Λευκορώσος ΥΠΑΜ.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στην άσκηση θα είναι περίπου 13.000 στρατιώτες με όλα τα επίγεια εναέρια μέσα και εξοπλισμό που διαθέτουν. Θα συμμετάσχουν 10.000 στρατιώτες από τη Λευκορωσία και περίπου 2500 στρατιώτες από τη Ρωσία καθώς και 300 από άλλες χώρες των χωρών του συνασπισμού CSTO .

Από πλευράς αεροπορικών δυνάμεων περίπου 150 μαχητικά αεροσκάφη και των δύο χωρών θα συμμετάσχουν σε μία ποικιλία αποστολών...

Είναι φανερό πως η άσκηση αυτή λόγω και της κρίσης στην Μ.Ανατολή αποκτά καίρια σημασία για τα «μηνύματα» που εκπέμπονται προς πάσα κατεύθυνση...

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι μαχητικά Su-27SM3 της ρωσικής Αεροπορίας πρόκειται να αναπτυχθούν στη Λευκορωσία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας  Iuri Zhadobin.

Ο Λευκορώσος υπουργός δεν διευκρίνισε που τα ρωσικά μαχητικά θα αναπτυχθούν παρά μόνο περιορίστηκε να πει πως αυτό θα γίνει πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών πρόκειται να γίνει στη νέα ρωσική  αεροπορική βάση που βρίσκεται στην βορειοδυτική Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και την Λιθουανία.

Η νέα αυτή ρωσική αεροπορική βάση βρίσκεται κοντά στην πάλη Lida και όπως είχε πει τον Ιούνιο ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Viktor Bondarev  πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στην «στρατηγική άμυνα της Ρωσίας».

Η αεροπορική βάση στη Lida είναι η δεύτερη που δημιουργεί η Ρωσία σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες  από το 1991. Η πρώτη βάση είχε δημιουργηθεί το 2003 στο Κιργιστάν κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας και σήμερα φιλοξενεί αεροσκάφη Su-27.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου