Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: Πως θα γίνει το χτύπημα - ΒΙΝΤΕΟ.

Πως θα γίνει η επέμβαση των αμερικανών και των συμμάχων τους στη Συρία; Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και τον Νίκο Ευαγγελάτο  ο αμυντικός συντάκτης Λουκάς Δημάκας  ανέλυσε τις κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στη περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε συζήτηση στο Δελτίο του Νικου Ευαγγελάτου για την κρίση στην Συρία, βρίσκονται στην Ν.Α.Μεσόγειο  21 πολεμικά πλοία - μάχης και βοηθητικά -  σε εθνικές ή συμμαχικές αποστολές με ΗΠΑ και Ρωσία να  ''ανταγωνίζονται'' με τους μεγαλύτερους αριθμούς ( 5 και 6, αντιστοίχως) αλλά με τις ΗΠΑ να υπερτερούν σε πλοία μάχης (4) έναντι  της Ρωσίας(3). Ακολουθεί η Γερμανία με τρία πολεμικά, η Βρετανία με ένα μαχης και 1 ή 2 βοηθητικά, το Μπαγκλεντές με 2 μάχης,η Γαλλία με 1 μάχης, η Ινδονησία με 1 μάχης και Βραζιλία επίσης με 1 μάχης. Να σημειωθεί ότι από αυτά 4 (3 από ΗΠΑ, 1 από Γαλλία) συμμετέχουν στην ''αντιτρομοκρατiκή'' επιχείρηση επιτήρησης ACTIVE ENDEAVOUR), 6  στην επιχείρηση του ΟΗΕ επιτήρησης του Λιβάνου UNIFIL( 2 από Γερμανία,Ινδονησία,2 από Μπαγκλαντές, Βραζιλία). Στην τελευταία συμμετέχουν επίσης 1 ελληνική τορπιλάκατος και 1 ή 2 Τουρκικά μάχης, ανεβάζοντας με αυτά τον αριθμό σε 23 ή 24.Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα 13 από αυτά είναι σε σταθερές διεθνείς αποστολές , ενώ  άλλα 5-6 διαφόρων χωρών , πάντα ''κυκλοφορούν'' στην περιοχή. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ έχουν πάντα 4 και τώρα έχουν 5 πλοία. Η Ρωσία για πολύ μεγάλα διαστήματα έχει 2 ή 3 ή και 4 πλοία κ.ο.κ.

 Όσον αφορά την ελληνική εμπλοκή ο Λουκάς Δημάκας ανέφερε στο Δελτίο του Σκάι ότι με βάση  πηγές του Υπ. Αμυνας αλλά και ανώτατη στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ, στην Ελλάδα δεν έχει γίνε καμία πρόταση ή βολιδοσκόπηση για συμμετοχή ή αίτημα για χρήση της Σούδας ή οποιουδήποτε άλλης εγκατάστασης. Σύμφωνα με την πληροφόρησή του για την Σουδα θα χρειαστεί έστω και τυπική ελληνική έγκριση, ενώ για την Καλαμάτα ( για την οποία υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που την ανέφεραν)  μετέφερε ότι για να χρησιμοποιηθεί όπως πχ ως βάση ελικοπτέρων Ερευνας και Διάσωσης και λοιπό υποστηρικτικό έργο στην επίθεση στην Λιβύη, θα χρειαστεί να υπογραφεί συμφωνία.Κάτι που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Τέλος ανέφερε ότι περίπου εδώ και ένα χρόνο  έχουν γίνει προετοιμασίες/μελέτες για συγκρότηση ελεγχόμενων χώρων στρατωνισμού (επίσημων ) προσφύγων από την Συρία σε τυχόν ''έξοδο'', σε ελληνικά νησιά, όπως Κρήτη, Ρόδο κλπ. Σε ανάλογο σχέδιο συμμετέχει λόγω εγγύτητας και η Κύπρος.
 
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=28158

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου