Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Οι ΗΠΑ ορκίζονται δράση στη Συρία, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ.

           Η Βρετανία πρόσθεσε ένα εμπόδιο με συζητήσεις σχετικά με ένα στρατιωτικό κτύπημα  την Τετάρτη, όταν πήγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η Ρωσία επανέλαβε τις αντιρρήσεις της για διεθνή επέμβαση στη Συρία.
           Από το State Department,ο  αναπληρωτής εκπρόσωπος ,Marie Harf, λέει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρήσουν  την αδιαλλαξία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία λέει ότι η χρήση βίας χωρίς κύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια "αργή" παράβαση του διεθνούς δικαίου.
         Οι άνθρωποι στη Δαμασκό εφοδιάζονται με προμήθειες, την Τετάρτη και ορισμένοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που είναι κοντά σε πιθανούς στόχους, καθώς  οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σκιαγράφησαν τα σχέδια για τις πολυεθνικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ,που θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες.
           Στον ΟΗΕ, οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά όπλα ολοκλήρωσαν μια δεύτερη αυτοψία στους αντάρτες που κρατούνται στα προάστια, αναζητώντας ενδείξεις για το τι προκάλεσε την προφανή επίθεση με δηλητηριώδη αέρια αφού οι κάτοικοι λένε ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες ανθρώποι πριν από μία εβδομάδα.
           Αλλά ως επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι-μουν ,απηύθυνε έκκληση για ενότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και ζήτησε περισσότερο χρόνο για τους επιθεωρητές για να ολοκληρώσουν το έργο τους, Η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαίοι και οι συμμάχοι τους στην Μέση  Ανατολή, δήλωσαν ότι έγιναν και ότι ο Πρόεδρος  Άσαντ πρέπει να αντιμετωπίσει τα αντίποινα για τη χρήση των  απαγορευμένων όπλων κατά του λαού του.
            Υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις, ωστόσο, ότι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη ενός ευρέως αναμενόμενου στρατιωτικού πλήγματος για τη Συρία θα μπορούσε να είναι περίπλοκο, όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη παρουσία των επιθεωρητών του ΟΗΕ εκεί, αλλά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για το συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους και τις αυξανόμενες απαιτήσεις για τη διαβούλευση με τους Αμερικανούς  νομοθέτες.
  US vows action in Syria even without UN backing        Η  κυβέρνηση της  Συρίας, με την υποστήριξη κυρίως από τους κύριους προμηθευτές όπλων, τη Ρωσία, φώναξαν φάουλ.  Κατηγόρησαν τους  αντάρτες "τρομοκράτες" για την απελευθέρωση των τοξινών με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της  Γαλλίας, και προειδοποίησαν ότι θα γίνει ένα «νεκροταφείο των εισβολέων".
          Οι Σύριοι αξιωματούχοι λένε ότι η Δύση παίζει στα χέρια των εχθρών της  Αλ Κάιντα. Η παρουσία των ισλαμιστών μεταξύ των ανταρτών αποθάρρυνε  τις δυτικές δυνάμεις από τους εχθρούς του οπλισμού του Άσαντ. Αλλά η Δύση λέει ότι πρέπει τώρα να δράσει για να σταματήσει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων.
          Η Βρετανία ώθησε σε τέσσερα τα βέτο που κατέχουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη,για να εγκρίνει  την στρατιωτική δράση κατά του Άσαντ για την προστασία των αμάχων της Συρίας - μια κίνηση βέβαια που θα αποκλειστεί από τη Ρωσία και, κατά πάσα πιθανότητα, την Κίνα. Η συνάντηση έληξε χωρίς τη λήψη απόφασης.
          Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στον ΟΗΕ , δεν θα τους σταματήσει το βέτο. Οι Δυτικοί διπλωμάτες  ονομάζουν το προτεινόμενο ψήφισμα ένας ελιγμό για την απομόνωση της  Μόσχας ,για να συσπειρώσουν μια συμμαχία πίσω από τις  αεροπορικές επιδρομές.Τα  Αραβικά κράτη, το ΝΑΤΟ και η Τουρκία καταδίκασαν επίσης τον Άσαντ.
          Η Ουάσινγκτον έχει πει επανειλημμένα ,ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει ακόμη κάνει σχέδια με το μυαλό του για το τι μέτρα θα παραγγείλει.
          Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι οι βομβαρδισμοί μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες και θα περιλαμβάνουν και άλλες ένοπλες δυνάμεις: «Μιλάμε για έναν αριθμό διαφορετικών συμμάχων σχετικά με τη συμμετοχή σε ένα πιθανό κτύπημα ," είπε ο αξιωματούχος την Τετάρτη.
           Οι δυτικές δυνάμεις αναμένεται να περιμένουν μέχρι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αποσυρθούν από την Συρία. Η αρχική 14- ήμερη θητεία τους λήγει σε τέσσερις ημέρες, και ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι χρειάζονται τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθεί το έργο.
         Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι στόχοι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά ότι οι στόχοι θα μπορούσαν να επιλεγούν για την πρόληψη του Άσαντ από τη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον. Η Ουάσιγκτον ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να χειριστεί την Συριακή άμυνα και τυχόν αντίποινα από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και του Λιβάνου[της  Χεζμπολάχ πολιτοφυλακής.].             http://europe.chinadaily.com.cn/world/2013-08/29/content_16927988.htm    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ CHINA DAILY:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου