Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας μεταφέρθηκε η διαμάχη για τη Συρία-Ρωσία και Κίνα στήριξαν τη Δαμασκό.

Ηνωμένα Έθνη
Με το ενδεχόμενο μίας επίθεσης στη Συρία να φαίνεται όλο και κοντινό ώρα με την ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κλήθηκε να συζητήσει την πρόταση που είχε καταθέσει η Βρετανία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, για να συναντήσει όμως την (αναμενόμενη) αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία, καθώς η Μόσχα και το Πεκίνο να εξακολουθούν να απορρίπτουν την στρατιωτική επιλογή, την οποία προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν βγήκαν δεν έκαναν δηλώσεις.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ρωσική πλευρά «επανέλαβε τα επιχειρήματα του [Ρώσου υπουργού Εξωτερικών] Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας μεταφέρθηκε η διαμάχη για τη Συρία
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία  

Ο Λαβρόφ είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.

Η Κίνα, από την πλευρά της, υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Πάντως δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αν και δεν έδειχναν πολύ αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, να δώσει εντολή στην ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα που βρίσκεται στη Δαμασκό να ερευνήσει τρεις επιθέσεις των ανταρτών στις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, Σύροι στρατιώτες εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια. Τα περιστατικά, κατά τον Μπασάρ αλ Τζααφάρι, φέρεται να συνέβησαν στις 2, 24 και 25 Αυγούστου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπενθύμιζε ότι η ρωσική αντίδραση σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα πρέπει να γίνεται ασπίδα για το συριακό καθεστώς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μάρι Χαρφ, είπε ακόμη ότι «θα πάρουμε τοις αποφάσεις μας για τον κατάλληλο τύπο δράσης».

Για το υπουργείο οι τρεις περιπτώσεις ρωσικού βέτο κατά ψηφισμάτων που καταδικάζουν τον Άσαντ μέσα στην τελευταία διετία του εμφυλίου, «θέτουν το ερώτημα αν το Συμβούλιο [Ασφαλείας] είναι αποτελεσματικό μέσο για να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση».

Η Ρωσία παραμένει σύμμαχος της Συρίας με στενή αμυντική συνεργασία, η οποία συνεχίζεται παρά τον εμφύλιο και τη διεθνή απομόνωση της Δαμασκού. Μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Συρίας, και κυρίως αυτό που αφορά την αντιαεροπορική άμυνα, προέρχεται από τη Ρωσία.            από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου