Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

B.Πούτιν προς Ν.Κάμερον: "Ποια χημικά; Εγώ δεν είδα να πέφτουν χημικά..."

O ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε θέση πριν από λίγο αναφορικά με την χρήση χημικών όπλων στην Συρία και την πιθανή έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων εκ μέρους των δυτικών, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ και όχι απλώς αμφισβήτησε την χρήση χημικών όπλων από την πλευρά των κυβερνητικων δυνάμεων, αλλά αμφισβήτησε και το αν έχει γίνει γενικά χρήση χημικών όπλων στην Συρία!

Σε συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνιγκ Στριτ δήλωσε ότι "Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών στη Συρία, αλλά ούτε καν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Δεν δεχόμαστε τις δυτικές θέσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διαδικασία συνομιλιών στην Γενεύη".

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν είπε στον Κάμερον: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος είναι ευθύνεται», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχουν «ελάχιστες αμφιβολίες» ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων.

Και οι δύο ηγέτες πάντως «επανέλαβαν τη θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι ηγέτες των χωρών της G8 τον περασμένο Ιούνιο: ότι κανείς δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και ότι κάτι τέτοιο θα άξιζε μια σοβαρή απάντηση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, έγινε με πρωτοβουλία του Κάμερον, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η θέση της Ρωσίας στην παρούσα συγκυρία είναι κρίσιμη: Οποιαδήποτε δήλωση που αφήνει περιθώρια αοδοχής στρατιωτικής δράσης από την Δύση θα μπορούσε να εκληφθεί ως "ρωσικός συμβιβασμός". Η θέση του Β.Πούτιν ότι "Δεν υπάρχουν καν αποδείξεις ότι έγινε χρήση χημικών όπλων" είναι προωθημένη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Το ότι αμφισβητεί ο Ρώσος πρόεδρος αυτό το γεγονός σημαίνει ότι πηγαίνει μία γραμμή εμπρός την θέση του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Δυτικοί αποφασίσουν να επέμβουν πώς και αν θα αντιδράσει η Ρωσία.

Γιατί αν δεν αντιδράσει με κάποιο ουσιαστικό τρόπο, θα πληγεί καίρια το κύρος της.

Πάντως σήμερα ο πρόεδρος της συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι "Οι παραδόσεις των ρωσικών όπλων στην χώρα συνεχίζονται κανονικά και τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει ισχύουν στο ακέραιο"...

Σε ότι αφορά τα γραφόμενα στον δυτικό τύπο (πχ. Daily Telegraph) περί έναρξης των επιχειρήσεων εντός της εβδομάδας, αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί.

To defencenet.gr κατέγραψε τις δυνάμεις των δυτικών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και είναι πολύ μικρές για να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση εντός της εβδομάδας.

Δεν έχουν ούτε τα δύο αεροπλανοφόρα, ούτε τον αριθμό των πλοίων-φορέων βλημάτων cruise στην περιοχή.

Ούτε προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν δυνάμεις πριν την παρέλευση δύο-τριών εβδομάδων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου