Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αποχωρούν το Σάββατο από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Το πρωί του Σαββάτου θα φύγουν από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που διεξάγουν έρευνες για τις καταγγελίες χρήσης χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Η αποστολή εμπειρογνωμόνων συνεχίζει την Πέμπτη την έρευνα στο ανατολικό προάστιο Ντούμα της συριακής πρωτεύουσας.

Οι επιθεωρητές έφτασαν στην περιοχή που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και πρόκειται να προβεί σε δειγματοληψίες και να συνομιλήσει με τραυματίες της καταγγελλόμενης επίθεσης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε την Τετάρτη να «δοθεί χρόνος» για την εκπλήρωση της αποστολής των επιθεωρητών και να παρουσιαστεί η έκθεσή τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν αποφασιστεί η όποια δράση.Για όσο διάστημα παραμένουν οι επιθεωρητές στη Συρία θεωρείται απίθανη η έναρξη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, δεδομένου του κινδύνου που συνεπάγεται για τους εμπειρογνώμονες μία επέμβαση της Δύσης, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Στη Δαμασκό πέραν της αποστολής του ΟΗΕ βρίσκεται και η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον Αφοπλισμό Άντζελα Κέιν.

Αποχωρούν το Σάββατο από τη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Επιθεωρητές του ΟΗΕ μεταφέρουν δείγματα από τοποθεσίες όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σε Ευρώπη και αραβικό κόσμο έχουν ήδη επιρρίψει την ευθύνη για τη χρήση χημικών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και εμφανίζεται ως ζήτημα ημερών η ανάληψη δράσης με «χειρουργικές» επιδρομές σε επιχείρηση μικρής χρονικής διάρκειας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έχουν δηλώσει πως το «πράσινο φως» της Δαμασκού στην επιτόπια έρευνα του ΟΗΕ ήλθε «πολύ αργά», καθώς μπορεί να έχουν καταστραφεί οι αποδείξεις εξαιτίας των εκτεταμένων βομβαρδισμών που ακολούθησαν στις περιοχές όπου καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε η επίθεση.

Αναλυτές επίσης θεωρούν ότι η αποστολή του ΟΗΕ δεν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο ως προς την απόδοση της ευθύνης για τη χρήση χημικών όπλων, η οποία κατά τη συριακή αντιπολίτευση προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πλέον βέβαιος ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε ότι θα πρέπει να σταλεί στον Άσαντ ένα «ισχυρό μήνυμα» προκειμένου να μη γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων στο μέλλον. Αναφέρει, πάντως, ότι δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Εντός της ημέρας ενημερώνουν το Κογκρέσο ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα. Εκτάκτως συνεδριάζει παράλληλα την Πέμπτη η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί η κυβερνητική πρόταση για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν δύο φορές, μετά τις έντονες πιέσεις των Εργατικών που απείλησαν να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για ανάληψη δράσης, αν ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δεν περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα από τις έρευνες του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου