Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Πυρά δέχτηκε το κονβόι των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό.

Ελεύθεροι σκοπευτές γάζωσαν με σφαίρες αυτοκίνητο της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη στη Δαμασκό, αναγκάζοντάς τους προσωρινά να οπισθοχωρήσουν. Η αποστολή του ΟΗΕ έφθασε λίγο αργότερα στη συνοικία Μουανταμίγια, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων.

Οι επιθεωρητές εισήλθαν στη σουνιτική συνοικία που είναι περικυκλωμένη από άνδρες του καθεστώτος μέσω ενός σημείου ελέγχου, όπου είναι επίσης ανεπτυγμένες δυνάμεις του στρατού.

Η αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης έρχεται ωστόσο «πολύ αργά» σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σφοδροί βομβαρδισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να έχουν καταστραφεί, εξ ου και έχει ήδη υποβαθμιστεί η σημασία της έρευνας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθεωρητές είναι απίθανο να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο ως προς την απόδοση της ευθύνης για την επίθεση, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την πιο φονική επίθεση με χημικά όπλα αφότου ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εξολοθρεύσει χιλιάδες Κούρδους 25 χρόνια πριν.

Οι επιθεωρητές πρόκειται να συλλέξουν δείγματα αίματος, ούρων και ιστών για εργαστηριακές εξετάσεις από πέντε τοποθεσίες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Πυρά δέχτηκε το κονβόι των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό

Το κονβόι της αποστολής του ΟΗΕ κατά την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο της Δαμασκού με προορισμό τον τόπο της επίθεσης.  

Λίγο αφότου αναχώρησαν για την έναρξη της έρευνας, όχημα της αυτοκινητοπομπής δέχτηκε πυροβολισμούς στην «ουδέτερη ζώνη», όπου κυβέρνηση και αντικαθεστωτικοί έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί στους επιθεωρητές να συλλέξουν στοιχεία.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων αναγκάστηκε να επιστρέψει σε σημείο ελέγχου. Το αυτοκίνητο, το πρώτο όχημα της αυτοκινητοπομπής, καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε προκειμένου να μπορέσουν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν την έρευνα.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το πρώτο όχημα της αυτοκινητοπομπής δέχτηκε πολλές σφαίρες από «άγνωστους σκοπευτές» στην ουδέτερη ζώνη.

Η ίδια η συριακή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει νωρίτερα από το ξενοδοχείο της Δαμασκού, όπου καταλύουν οι επιθεωρητές, με προορισμό τα ανατολικά προάστια της συριακής πρωτεύουσας. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, που φορούν τις γαλάζιες στολές του ΟΗΕ, συνοδεύονται από συριακές δυνάμεις ασφαλείας και ένα ασθενοφόρο.

Το πρωί της Δευτέρας τουλάχιστον δύο βλήματα όλμου είχαν εκτοξευτεί στην περιοχή της κεντρικής Δαμασκού όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο των επιθεωρητών. Κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι οβίδες έπεσαν κοντά στο ξενοδοχείο Four Seasons, όπου διαμένει η αποστολή του ΟΗΕ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι τα βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν από «τρομοκράτες» και ότι προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου