Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Κοινές δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου: Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν./«Θετική ατζέντα» Ελλάδας - Τουρκίας: Τα 25 μέτρα που συζήτησαν Μητσοτάκης - Τσαβούσογλου.

Σύντομες δηλώσεις, για ν' αποφευχθεί νέα σύγκρουση, όπως εκείνη στην Άγκυρα - Δεν δέχθηκαν ερωτήσεις - Συμφωνία για τη διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών, με αναγνώριση όλων των εμβολίων - Οι αναφορές στο μπάσκετ και τα συγχαρητήρια για την κατάκτηση της Euroleague από την Αναντολού Εφές.Σύντομες ήταν οι κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη συνάντησή τους στο ελληνικό ΥΠΕΞ, με τις δύο πλευρές να θέλουν προφανώς να αποφύγουν ένα «επεισόδιο» ανάλογο με αυτό της Άγκυρας, όταν ο Νίκος Δένδιας είχε απαντήσει στος προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο.
Με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τσαβούσογλου να έχει προηγηθεί, ορίζοντας ουσιαστικά την ατζέντα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί των 25 σημείων οικονομικής συνεργασίας, ενώ ανακοίνωσαν από κοινού και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγνώριση όλων των εμβολίων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντιστρόφως.

Για διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών σε βάθος χρόνου μίλησε αρχικά ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε αριθμός προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Μίλησε επίσης για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid, ώστε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει να μπορούν να επισκεφθούν τις δύο χώρες.

«Συγχαρητήρια Μεβλούτ για την επιτυχία της Αναντολού» είπε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ στον Τούρκο ομόλογό του, αναφερόμενος στην κατάκτηση της Euroleague από την ομάδα της Εφές.

«Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια» απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ευχαριστώ που έδειξες κατανόηση στην επιτάχυνση των συζητήσεων για τον αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπαρτσελόνα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας».

«Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια» είπε ακόμη.

«Οπως προείπε και ο ομόλογός μου, προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» κατέληξε.

«Θετική ατζέντα» Ελλάδας - Τουρκίας: Τα 25 μέτρα που συζήτησαν Μητσοτάκης - Τσαβούσογλου. 

Σε καλό κλίμα η συνάντηση - Διήρκεσε 11 λεπτά παραπάνω από το προγραμματισμένο.Η επισήμανση ανώτερων κυβερνητικών πηγών ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» συνδέεται με υιοθέτηση και ανακοίνωση μέτρων για την οικονομική συνεργασία.
Σημειώνεται πως η συνάντηση διήρκεσε τουλάχιστον 11 λεπτά περισσότερο από το προκαθορισμένο μιας και θα ολοκληρώθηκε στις 11:11 αντί για τις 11:00. Επίσης ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των συζητήσεων «ξεπροβόδισε» τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύοντάς τον μέχρι την έξοδο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν σε καλό κλίμα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συζητήθηκαν 25 συγκεκριμένες προτάσεις (15 εκ των οποίων έχει εισηγηθεί η Αθήνα, οκτώ η Τουρκία και δύο αφορούν την περιβαλλοντική συνεργασία) στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

fragkogiannis-onal-68
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ
Οι τομείς της επιδιωκόμενης συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες. Αν και πολλές από τις 25 προτάσεις συζητούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, η προσπάθεια συνεννόησης στοχεύει να δοθεί ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη με τον Σεντάτ Ονάλ υπήρξε συμφωνία για την προώθηση των μέτρων οικονομικής συνεργασίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αποδειχθεί αν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων επήλθε τελική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου