Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Μια εβδομάδα μετά την κατάπαυση του πυρός, ο IDF είπε ότι προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο των μαχών στη Γάζα.

Μια εβδομάδα μετά την κατάπαυση του πυρός σε 11 ημέρες εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις φέρεται να προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο μάχης, με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού να δηλώνουν ότι φοβούνται την κλιμάκωση από την τρομοκρατική ομάδα που εδρεύει στη Γάζα,θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή.Ένας Ισραηλινός στρατιώτης περπατά σε ένα στάδιο στάσης κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, 20 Μαΐου 2021. (AP Photo / Maya Alleruzzo)

Ενώ το πολιτικό κλιμάκιο του Ισραήλ έχει δηλώσει τη νίκη στην Επιχείρηση Guardian of the Walls, ανώτεροι αξιωματούχοι της IDF υποστήριξαν ότι σε αυτό το στάδιο είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσο αποτρεπτική ήταν η Χαμάς από μελλοντικές επιθέσεις και πώς θα επηρεάσει η ζημιά στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση είναι ότι θα ξεκινήσει μια ακόμη καμπάνια σύντομα, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz την Πέμπτη.

Τα νέα του Channel 13 ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της άμυνας χαρακτήρισαν την κατάπαυση του πυρός ως «πολύ ασταθής».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αρχηγός προσωπικού του IDF, Αβίβ Κοχάβι, δήλωσε ότι οι μάχες μεταξύ του στρατού και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα τελείωσαν αποφασιστικά προς όφελος του Ισραήλ.

«Η ισορροπία των επιτευγμάτων κατέληξε σε ένα σαφές πλεονέκτημα για το IDF και η Χαμάς, η οποία ξεκίνησε έναν πόλεμο ως ο φερόμενος υπερασπιστής της Ιερουσαλήμ, το ολοκλήρωσε ως καταστροφέα της Γάζας», δήλωσε ο Κοχάβι σε ομιλία του σε αποφοίτους του στρατιωτικού κολεγίου πολέμου.

Μίλησε για τα «πολλά επιτεύγματα» του Ισραήλ στην εκστρατεία έναντι των «περιορισμένων» στρατιωτικών επιτευγμάτων της Χαμάς, τα περισσότερα από τα οποία λέει ότι ήταν ψυχολογικά.

Την Τετάρτη, η είδηση ​​του Καν ανέφερε ότι η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς στο Κάιρο για σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη εκεχειρία Ισραήλ-Γάζας. Ο στόχος της διάσκεψης κορυφής θα ήταν να καταρτιστεί συμφωνία για την ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα είχε μακροπρόθεσμη διάρκεια και θα συζητούσε την επιστροφή των ισραηλινών αμάχων και των σωμάτων δύο στρατιωτών IDF που κρατούσε η Χαμάς για σχεδόν επτά χρόνια.

Οι στρατιώτες του IDF, Χαντάρ Γκόλντιν και ο Όρον Σάουλ, σκοτώθηκαν στον πόλεμο του καλοκαιριού του 2014 με τη Χαμάς, ενώ ο πολιτικός Αβέρα Μενγκστού συνελήφθη αφού εισήλθε στη Γάζα με δική του συμφωνία τον ίδιο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μενγκιστού πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο Hisham al-Sayed, δεύτερος πολίτης, εισήλθε στη Λωρίδα το 2015 και έκτοτε κρατείται εκεί.

Το κόστος για τη Χαμάς ήταν υψηλό: Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Ισραήλ σκότωσε έναν αριθμό κορυφαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών βασικών μελών της πτέρυγας έρευνας και ανάπτυξης, και πραγματοποίησε επιθέσεις σε περίπου τρεις δεκάδες εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων, οι οποίες θα το κάνουν πολύ πιο δύσκολο για την τρομοκρατική ομάδα να αναπληρώσει τα οπλοστάσια της. Το IDF παρεμπόδισε επίσης κάθε drone - τόσο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα όσο και αυτόνομα υποβρύχια - που ξεκίνησε η Χαμάς, καθώς και πολλά στο έδαφος πριν μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Και, ίσως το πιο σημαντικό, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε πάνω από 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) από τις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες το Ισραήλ ονόμασε «το μετρό». Αυτό κατέστησε άχρηστα μεγάλα τμήματα των υπόγειων υποδομών της τρομοκρατικής ομάδας - περίπου το ένα τρίτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IDF - και, το πιο σημαντικό, απέδειξε στους πράκτορες της Χαμάς ότι ήταν ευάλωτοι σε επιθέσεις στις υπόγειες αποθήκες τους.

Τώρα η Χαμάς πρέπει να καθορίσει αν η σημαντική τιμή που πλήρωσε για αυτά τα επιτεύγματα αξίζει τον κόπο ή εάν κέρδισε μια πυρική νίκη. Αυτό θα γίνει σαφές μόνο τους επόμενους μήνες και χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IDF.

timesofisrael.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου