Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Γιατί ο πόλεμος στο Λίβανο θα είναι διαφορετικός από τη σύγκρουση στη Γάζα.

 Γιατί ο πόλεμος στο Λίβανο θα είναι διαφορετικός από τη σύγκρουση στη Γάζα 1

Ο πόλεμος στο Λίβανο θα είναι διαφορετικός (Αρχείο: Romanista / iStock).

Η Χεζμπολάχ ανησυχεί για αυτό που είδε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, λέει ο πρώην επικεφαλής της IDF Γκάντι Εϊζενκότ. Οι δυνατότητες νοημοσύνης, επίθεσης και άμυνας του Ισραήλ εκτέθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν πλήρως σε μια μελλοντική σύγκρουση στο Λίβανο, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού συνεδρίου INSS.

Η Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί προστάτες της παρακολούθησαν σίγουρα την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του IDF και της Χαμάς . Ενώ ο άξονας του Ιράν ήταν ικανοποιημένος από ορισμένες πτυχές της σύγκρουσης, οι αρχηγοί της τρομοκρατίας στον Λίβανο πιθανώς ενοχλούνται από τη συνολική εικόνα.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος φαίνεται ότι είναι άρρωστος με το COVID-19 , ήταν χαρούμενος που είδε κάποιες εξελίξεις. Η Χαμάς έδειξε ότι ενίσχυσε τη στρατιωτική της δύναμη και μπορεί να ρίξει χιλιάδες πυραύλους στο Ισραήλ, ενώ εμπνέει επίσης βία από ορισμένους Ισραηλινούς Άραβες.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα σαφές μειονέκτημα αυτών των επιτευγμάτων από την προοπτική της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Οι ικανότητες της Χαμάς υποβαθμίστηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, πράγμα που σημαίνει ότι η συμβολή της σε έναν πόλεμο πολλών μετώπων κατά του Ισραήλ θα είναι περιορισμένη για το προβλέψιμο μέλλον.

Η Χαμάς έχασε περίπου το 40% των εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών βαρελιών και έχει απομείνει μόνο με μερικούς εκατοντάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, είπε ένας αξιωματικός της IDF στην Walla! Νέα. Παράλληλα, τα ναυτικά κομάντο της ομάδας και άλλες βασικές μονάδες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Για το Ιράν, η κύρια αξία των τρομοκρατικών ομάδων της Γάζας ήταν να διαταράξει τις προσπάθειες των IDF σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο. Αυτό το στρατηγικό όπλο θυσιάστηκε πρόωρα.

Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στη Γάζα αποκάλυψε το επικίνδυνο δυναμικό αραβικής βίας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πλέον πλήρη επίγνωση της απειλής και θα προετοιμαστούν καλύτερα την επόμενη φορά. Επιπλέον, η Σιιτική Χεζμπολάχ πιθανότατα δεν θα εμπνεύσει Ισραηλινούς Άραβες στον ίδιο βαθμό που έκανε η Χαμάς.

Χιλιάδες στόχοι της Χεζμπολάχ.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, τα νέα για τη Χεζμπολάχ χειροτερεύουν. Το IDF επέδειξε τις εντυπωσιακές δυνατότητές του και τη δύναμη καταστροφής του, παρά τη χρήση μόνο ενός περιορισμένου μέρους του οπλοστασίου του. Ο στρατός μεριμνά ιδιαίτερα για να περιορίσει τα ατυχήματα των πολιτών με ακριβείς βομβαρδισμούς , δεν χρησιμοποίησε σχεδόν καθόλου τις δυνάμεις του εδάφους και συγκρατήθηκε λόγω διπλωματικών σκέψεων.

Δυστυχώς για τη Χεζμπολάχ, ένας πόλεμος στο Λίβανο θα είναι πολύ διαφορετικός. Το IDF αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός, να πετύχει περισσότερους στόχους και να χτυπήσει πολύ πιο σκληρά. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έχει ήδη προετοιμάσει μια λίστα με χιλιάδες βασικά περιουσιακά στοιχεία , σε σύγκριση με μόνο εκατοντάδες που εντοπίστηκαν στη Γάζα πριν από την πρόσφατη σύγκρουση.

Επιπλέον, το IDF θα εφαρμόσει τα μαθήματα των επιχειρήσεων της Γάζας για να αναβαθμίσει περαιτέρω τις ικανότητες μάχης. Ο στρατός ήδη αναπτύσσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να καταστρέψει τους εκτοξευτές πυραύλων με βάση τις γνώσεις της μάχης με τη Χαμάς.  

Γιατί ο πόλεμος στο Λίβανο θα είναι διαφορετικός από τη σύγκρουση στη Γάζα 2
Το IDF θα χτυπήσει σκληρά τη Χεζμπολάχ (Αρχείο: Peter R. Foster IDMA / Shutterstock.com)

Το IDF θα είναι λιγότερο συγκρατημένο σε έναν πόλεμο στο Βορρά για πολλούς λόγους: ο Λίβανος είναι ένα κυρίαρχο κράτος και όχι τόσο πυκνοκατοικημένος όπως η Γάζα και η Χεζμπολάχ είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στην περιοχή και παγκοσμίως από τους Παλαιστίνιους. Επιπλέον, η ομάδα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική απειλή, η οποία θα απαιτήσει και θα δικαιολογήσει αυστηρότερα αντίμετρα.

Ενώ το πυραυλικό οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερο από τα αποθέματα της Γάζας, οι περισσότεροι από τους πυραύλους της ομάδας είναι μη εξελιγμένα όπλα μικρής εμβέλειας και η Γάζα είναι πιο κοντά στο κεντρικό Ισραήλ από τον Λίβανο. Επιπλέον, η αεροπορική άμυνα του IDF αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματική ακόμη και ενάντια σε βαριά μπαράζ.

Συνολικά, η Χεζμπολάχ μπορεί σίγουρα να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο Ισραήλ, επιτυγχάνοντας παράλληλα περιορισμένο στρατηγικό αντίκτυπο. Αλλά παράλληλα, το IDF θα καταστρέψει την τρομοκρατική ομάδα και τις ζωτικές υποδομές του Λιβάνου. Ο στρατός έχει επίσης εκπαιδευτεί σκληρά για επίγειες επιχειρήσεις στο Λίβανο και έχει αναπτύξει ισχυρά όπλα για χρήση σε αυτό το θέατρο. Η ελίτ φάντασμα μονάδα αναμένεται ειδικότερα να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ταχεία εξάλειψη των απειλών στο εχθρικό έδαφος.

Η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει εσωτερική απειλή.

Τέλος, υπάρχει ένας άλλος στρατηγικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία δεν αντιμετωπίζει πραγματική αντιπολίτευση στη Γάζα, η Χεζμπολάχ λειτουργεί σε ένα πιο εχθρικό και περίπλοκο περιβάλλον και είναι πολύ μισητή στον Λίβανο. Ενώ η ομάδα είναι σαφώς κυρίαρχη και ισχυρότερη από τους αντιπάλους της, η ισορροπία δύναμης θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με το Ισραήλ.

Ένα επώδυνο πλήγμα που αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τη Χεζμπολάχ και υποβαθμίζει τις δυνατότητές του θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα αντιπολιτευόμενα στοιχεία να αναλάβουν δράση στο Λίβανο. Αυτό θα ήταν ένα σενάριο εφιάλτη για τη Χεζμπολάχ και για τη σιιτική κοινότητα της χώρας.

Τους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος πολέμου στον Λίβανο θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά. Για το Ισραήλ, ο αγώνας της Γάζας έδειξε τη σημασία του χτυπήματος νωρίτερα πριν οι εχθροί γίνουν πιο δυνατοί. Το IDF μπορεί να θέλει να εξουδετερώσει το σχέδιο πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ σύντομα, και προτού η Χαμάς ανακτήσει τη δύναμή της.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν ενδέχεται να γίνουν πιο επιθετικά μετά από μια πυρηνική συμφωνία που ενισχύει τη στρατηγική θέση της Τεχεράνης. Οι Ιρανοί μπορούν επίσης να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είναι ευάλωτο σε επίθεση πυραύλων από πολλές κατευθύνσεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ τεταμένοι σε αυτό το εξαιρετικά εκρηκτικό μέτωπο.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL RADAR : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου