Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η πρόταση της Γαλλίας για το Κόσοβο: Αναγνώριση από την Ελλάδα με παραχώρηση το ‘βορρά’./«Κυβέρνηση στην Αθήνα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο θα πέσει»...
                                                                                                                                                                                                           Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πρόταση που συνέταξε, σύμφωνα με αυτά, η Γαλλία για την επίλυση της διαφοράς Βελιγραδίου-Πρίστινα, η οποία δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. 

Σύμφωνα με την πρόταση, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να παραιτηθεί από τους βόρειους δήμους, οι οποίοι θα αποτελούσαν μια αυτόνομη δημοκρατία, παρόμοια με τη Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία, η οποία ελέγχεται εκ των πραγμάτων από το σερβικό κράτος.

Αυτή η στρατηγική, για την οποία οι γαλλικές πρεσβείες στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία δεν έχουν ακόμη σχολιάσει, προτείνει ως «ανταμοιβή» ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από την Ελλάδα και θα λάβει απελευθέρωση βίζας.

 Δεν αναφέρει σε κανένα σημείο την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ή από τα άλλα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του ή την ένταξή του στον ΟΗΕ. 

Από αυτήν την πρόταση, όπως λένε οι ειδικοί στο Κοσσυφοπέδιο,  αναφέρουν μόνο τα πλεονεκτήματα της Σερβίας.

Η πρόταση της Γαλλίας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον πολιτικό σύμβουλο του πρώην Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είπε ότι, από τη γνώση του, το Παρίσι είχε προτείνει μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Αυτή η συμφωνία, όπως εξήγησε ο Άρταν Μπεχράμι, δεν βασίζεται στην αρχή αμοιβαίας αναγνώρισης και εστάλη ως συγκεκριμένη πρόταση στο Βελιγράδι, στις Βρυξέλλες και στην Πρίστινα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η Γερμανία δεν συμμετέχει στο παιχνίδι, λόγω των φετινών εκλογών για τον νέο καγκελάριο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την άδεια στις Βρυξέλλες για διάλογο. Υπάρχει μια ιδέα που καθοδηγείται από τη Γαλλία και υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες, για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, αλλά είναι επιβλαβές για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή μιλά για την αυτονομία του Βορρά, τα μεγαλύτερα δικαιώματα της εκκλησίας σε αντάλλαγμα για αναγνώριση από την Ελλάδα και την απελευθέρωση των θεωρήσεων», είπε ο Μπεχράμι σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η είδηση ​​ότι υπάρχει η πρόταση επιβεβαιώθηκε αργότερα από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης,  όπως η «Vesti Online», που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπαθεί να διαπραγματευτεί για να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα.

Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε μια σειρά τηλεοπτικών δηλώσεων την Τρίτη για να μιλήσει ενάντια στην αναγνώριση της Ελλάδας από το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν «μεγάλες και σημαντικές» διαβουλεύσεις για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για αναφορές ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει την «προεδρία» του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη Σερβία να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και ότι όλα θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες διαφορές στις σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και της Πρίστινας και αναγνώρισε ότι υπήρχαν αναφορές για την ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Αυτές οι κατηγορηματικές αναφορές που έχουμε ακούσει σίγουρα δεν είναι οι καλύτερες ειδήσεις για εμάς. "Θα δούμε, θα ενημερώσουμε το κοινό για αυτό", δήλωσε ο Βούτσιτς.

Εξελίξεις έρχονται καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στις αρχές Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Δένδιας θα συναντηθεί με τους κύριους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου.

Gazeta si, Gazeta Tema,

echedoros-a.gr

«Κυβέρνηση στην Αθήνα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο θα πέσει»...Βελιγράδι.

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα αλλάξει», πιστεύει ο  αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του Πολιτικού Κόμματος των Ελλήνων της Σερβίας, Βασίλειος Προβλέγγιος.

Είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα «πέσει» αν θα αναγνώριζε την λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Οι πιέσεις στην Αθήνα για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχουν διαρκέσει χρόνια, αλλά η Ελλάδα αντιστάθηκε με επιτυχία και δεν υπάρχει λόγος να μην παραμείνει έτσι, επισημαίνει.

«Δεν υπάρχει τίποτα από την αναγνώριση», δήλωσε ρητά ο Προβλέγγιος σχετικά με τους ισχυρισμούς για την αυξανόμενη πίεση των μεγάλων δυνάμεων στην Ελλάδα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου.

Καλεί τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στην άσκηση πίεσης για το σερβικό ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θα «πέσει» και ότι ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει όπως το 1999, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, αναφέρει το σερβικό b92.

«Εάν ο ελληνικός λαός ήταν περήφανος και γενναίος για να εκφράσει τη συμπάθειά του, την αγάπη και τη φιλία του για τη Σερβία κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού και σε ολόκληρη την Αθήνα να συγκεντρωθούν στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη για υποστήριξη, δεν τους βλέπω να ενεργούν διαφορετικά τώρα»,  είπε ο Προβλέγγιος .

Η απόφαση της Αθήνας να αναγνωρίσει το λεγόμενο Το Κοσσυφοπέδιο θα επηρέαζε αρνητικά τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας, λέει ο Προβλέγγιος, αλλά αμφιβάλλει ότι θα συμβεί.

Προσθέτει ότι η Αθήνα και η Πρίστινα αναπτύσσουν διμερείς σχέσεις στην οικονομία με στόχο το άνοιγμα οικονομικών οδών με σκοπό το ελεύθερο εμπόριο και τη ροή αγαθών και ανθρώπων, δηλώνοντας ότι η Σερβία κάνει το ίδιο.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου