Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Αναφορά προς την κυβέρνηση Μπάιντεν: «Η Τουρκία θα βυθιστεί στο χάος μετά τον θάνατο Οτσαλάν - Είναι ο Νέλσον Μαντέλα των Κούρδων»

 Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος.

Το «Γεράκι» των Δημοκρατικών Μάικλ Ρούμπιν, ξαναχτυπά με νέο άρθρο-αναφορά προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, με το οποίο ζητάει να αναγνωριστεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ως «Ο Νέλσον Μαντέλα των Κούρδων».

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αυτόματα και την έξοδο της οργάνωσης του PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων  (κάτι που ήδη είναι στον σχεδιασμό των νυν ΗΠΑ).

Το λέει βέβαια στο τέλος του άρθρου του σημειώνοντας πως με τον “Θάνατο Οτσαλάν θα θαφτεί και η ταμπέλα του τρομοκράτη”.

Ο Μάικλ Ρούμπιν θεωρεί πολύ πιθανό ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μετά από 22 χρόνια φυλάκισης να είναι πλέον νεκρός.

Τι θα ακολουθήσει στην μετα-Οτσαλάν εποχή.

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το warnews247.gr έχει κυκλοφορήσει έντονα η φήμη στα social media πως ο ηγέτης των Κούρδων, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι νεκρός!

Στο άρθρο του ο Μάιλ Ρούμπιν αναφέρει:

«Στις 14 Μαρτίου, ξέσπασαν φήμες στα τουρκικά social media ότι ο Öcalan, ιδρυτής του PKK πέθανε σε τουρκική φυλακή όπου βρίσκονταν σε περιορισμό απομόνωσης. Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν στους δικηγόρους να του μιλήσουν στο τηλέφωνο τον Απρίλιο του 2020.

Πολλοί Κούρδοι θεωρούν τον Öcalan σαν τον δικό τους Nelson Mandela, ένα μαχητή της ελευθερίας που φυλακίστηκε και που επιμένουν ότι μπορεί να είναι ο ηγέτης που θα τους ενοποιήσει.

Πολλοί Τούρκοι, θεωρούν τον ηγέτη του PKK ως ένα μαζικό δολοφόνο, υπεύθυνο για εκστρατείες του τρόμου και τρομοκρατία που στοίχισε την ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Το 1997, το αμερικανικό State Department όρισε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση κατά την διάρκεια της προσπάθειας της κυβέρνησης Κλίντον να κλείσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Άγκυρα (τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν αντιστρέψει τις παρόμοιες κατατάξεις τους).

Καθόλου απροσδόκητα, οι Κούρδοι θρήνησαν και οι Τούρκοι γιόρτασαν όταν το 1999 μια τουρκική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων τον συνέλαβε στο Nairobi.

Οι Τούρκοι τον παρουσίασαν στις τηλεοπτικές κάμερες και απέσπασαν πολλές ομολογίες, πολλές εντελώς γελοίες.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε για παράδειγμα, ότι ο Οτσαλάν υπέδειξε την πρώην γυναίκα του για την δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Olof Palme το 1986. Η έρευνα όμως υπέδειξε τον Σουηδό σχεδιαστή γραφικών Stig Engström (αυτό έχει αμφισβητηθεί έντονα λόγω έλλειψης πραγματικών στοιχείων) ως τον επιτιθέμενο.

Αν και μια γενιά Τούρκων πολιτικών θεωρεί τον ταπεινωμένο και φυλακισμένο Öcalan καμίας ουσιαστικής αξίας, ήταν ο Recep Tayyip Erdoğan, τότε πρωθυπουργός που μια δεκαετία πριν αναγνώρισε τον ρόλο του Öcalan ως απαραίτητο για το Κουρδικό όταν εξουσιοδότησε τις συνομιλίες μεταξύ Öcalan και ΜΙΤ.

“Δημοκρατική Συνομοσπονδία”.

Αυτή η διαδικασία δεν έφερε την ειρήνη αλλά ήταν αδύνατο πάλι για την Άγκυρα να ανακηρύξει τον Öcalan ως ασήμαντο.

Ο Öcalan πέρασε τα χρόνια της φυλακής παραγωγικά.

Έγραψε έναν αριθμό μανιφέστων στα οποία εγκατέλειψε τις ιδέες του για ανεξαρτητοποίηση και πλέον μιλάει για μια «δημοκρατική συνομοσπονδία» στο «Η άνοδος του Κουρδιστάν».

Καταλαβαίνω την φιολοσοφία του αλλά είναι αδύνατον να αρνηθεί κάποιος την σημασία και την ευρεία αποδοχή του ανάμεσα στις κουρδικές κοινότητες από το Κομπάνι μέχρι το Κέρμανς.

Απλώς, το ΡΚΚ εξελίχθηκε.

Θα αναζωπυρωθούν οι εντάσεις στην Τουρκία.

Εάν ο Öcalan είναι όντως νεκρός αυτό τι μπορεί να σημαίνει για την Τουρκία, τους Κούρδους και την περιοχή;

Το γεγονός ότι πέθανε σε τουρκική φυλακή θα αναζωπυρώσει τις εθνοφυλετικές εντάσεις στην Τουρκία.

Ο αδερφός του Öcalan, Mehmet ήδη έχει κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση. Η δυσπιστία για τον θάνατο Öcalan θα υπογραμμίσει την πραγματικότητα ότι δηλαδή η Τουρκία δεν θα γνωρίσει ειρήνη μέχρι να αποδεχτεί την ομοσπονδιοποίηση.

Οι τουρκικές αρχές θα γεννήσουν ακόμα μεγαλύτερο θυμό, εάν θάψουν τον Öcalan σε μια περιορισμένη στρατιωτική ζώνη ή τον αποτεφρώσουν ώστε να αποφύγουν ο τάφος να γίνει κάποιο είδος μνημείου.

Χάος στην Τουρκία.

Η ανησυχία τους είναι βάσιμη: Οι Κούρδοι θα χρησιμοποιήσουν τον τάφο του Öcalan για να δείξουν τον σεβασμό τους σε μεγάλους αριθμούς κάτι που θα υπονομεύσει τα ιδανικά της κεμαλικής Τουρκίας (σ.μ. αυτά που υποδεικνύουν ένα κράτος ένα έθνος κάτι που δεν ισχύει στην Τουρκία παρά τις γενοκτονίες του παρελθόντος και του αναγκαστικού εκτουρκισμού).

Αυτοί που ελπίζουν ότι το PKK μπορεί να διασπαστεί και να εξαφανιστεί μετά τον θάνατο του ιδρυτή του κάνουν λάθος. Σίγουρα η προσωπικότητα του Öcalan εμποτίζει το PKK, αλλά όχι λιγότερο από ότι οι σέχτες του Mustafa Kemal Atatürk και του Erdoğan που κατευθύνουν την Τουρκία, ή σέχτα του Masoud Barzani κυριαρχεί στο Iraqi Kurdistan.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές πάντως. Πρώτον το πολιτικό κίνημα του Öcalan ήδη έχει επιβιώσει, για την ακρίβεια έχει θριαμβεύσει παρά την απουσία του για 22 χρόνια.

Ενώ ο Ερντογάν και ο Barzani συγκεντρώνουν δύναμη εντός της οικογένειάς τους, το κίνημα του Öcalan έχει μοιράσει ευθύνες και μια δημιουργική γραφειοκρατία που θα επιβιώσουν και τον θάνατό του.

Αν και το PKK μπορεί να εκβάλει πολιτικά κόμματα στην βορειοανατολική Συρία, το ίδιο θα αποτελέσει μια πολύ πιο στέρεη βάση από ότι ο κανόνας «η αρχή του ενός ανδρός» ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται πολύ κατά μήκος και πλάτος της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Με τον Öcalan νεκρό θα θάψουν την ταμπέλα του τρομοκράτη.

Να το θέσουμε απλά, για πολλούς Κούρδους σήμερα ο Öcalan αντιπροσωπεύει τον προοδευτισμό ενώ ο Ερντογάν και ο Barzani αντιπροσωπεύουν τον οπισθοδρομικό αυταρχισμό.

Η Τουρκία και οι εμπορικοί εταίροι της στην ΕΕ και στις ΗΠΑ μπορεί να εύχονται το πρόβλημα του ΡΚΚ θα εξαφανιστεί μαζί με τον Öcalan αλλά δεν θα γίνει.

Αυτό πάντως δίνει και στους Τούρκους και στους εταίρους τους στην Δύση την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους. Για πολύ καιρό η Τουρκία και τα ΜΜΕ της εκπαίδευσαν τους Τούρκους να δαιμονοποιούν τις κουρδικές πολιτικές οργανώσεις όπως το PKK και μέσω αυτών όλους τους Κούρδους ως τρομοκράτες.

Με τον Öcalan νεκρό ,ίσως να θάψουν την ταμπέλα του τρομοκράτη μαζί με τον ιδρυτή του PKK και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν μια πραγματικότητα που δεν θα πάψει να υπάρχει».

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου