Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Ο υπουργός Υδάτινων Πόρων της Αιγύπτου και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν συζητούν στις διαπραγματεύσεις για το GERD.

ΣΧΟΛΙΟ : Το θέμα έχει να κάνει και με τις προφητείες της Π.Διαθήκης που γράφουν ότι ο ποταμός Νείλος θα ξεραθεί.

O υπουργός Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμπντέλ Ατί, συναντήθηκε την Κυριακή με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Σουδάν, Ντόναλντ Μποθ και την απεσταλμένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρίνα Φραΐλα, για να συζητήσουν πού βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα Αναγέννησης και τρόπους επίτευξης μιας δίκαιης και δεσμευτικής νομικής συμφωνίας για την πλήρωση και τη λειτουργία του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Abdel Ati εξέτασε την ιστορία των διαπραγματεύσεων με την πάροδο των ετών και τόνισε τη σαφή επιθυμία της Αιγύπτου να τις ολοκληρώσει.

Τόνισε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου για την πρόταση του Σουδάν που ζητά τη δημιουργία ενός διεθνούς κουαρτέτου υπό την ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμεσολάβηση μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας.

Τα μονομερή μέτρα που έλαβε η αιθιοπική πλευρά σχετικά με την πλήρωση και τη λειτουργία του αναγεννησιακού φράγματος θα οδηγήσουν σε τρομερές συνέπειες, προειδοποίησε ο υπουργός, γεγονός που καθιστά το φράγμα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος τώρα, ειδικά καθώς το έθνος αντιμετωπίζει προβλήματα λειψυδρίας.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει πλήρως όλες τις εξελίξεις στις χώρες της λεκάνης του Νείλου, δήλωσε ο Αμπντέλ Ατί και έχει συνεχώς επιδιώξει να επιτύχει δίκαια οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η κατασκευή του φράγματος, η οποία ξεκίνησε το 2011, θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα νερού της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος, η οποία βασίζεται σημαντικά στο γλυκό νερό του Νείλου, εξέφρασε φόβους ότι η GERD θα επηρέαζε αρνητικά την παροχή νερού της χώρας και επέμεινε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κατάντη χωρών σε περίπτωση ξηρασίας κατά τη διαδικασία πλήρωσης του φράγματος.

Η Αιθιοπία, από την άλλη πλευρά, τόνισε τη σημασία του έργου να ενισχύσει την οικονομία του, όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού ζει σήμερα χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

egyptindependent.com

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ EGYPT INDEPENDENT: Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου