Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Αντιδράσεις στα Κατεχόμενα: Ακιντζί και Οζερσάι λένε «όχι» σε προσάρτηση με την Τουρκία.

Αντιδράσεις προέκυψαν στα Κατεχόμενα, όταν ο Οζέρ Κανλί, ο «πρόεδρος» του «διοικητικού συμβουλίου» της τηλεόρασης του παράνομου «Μπαϊράκ», τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της προσάρτησης του ψευδοκράτους με την Τουρκία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «απαντήσουν» με κάθετο τρόπο, τόσο ο πρώην ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί αλλά και ο Κουντρέτ Οζερσάι, όπου εξέφρασαν τις θέσεις τους ενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη, υπό το φόντο της άτυπης Πενταμερούς του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Η παρέμβαση του Οζερσάι.

Στην δική του ανάρτηση ο Κουντρέτ Οζερσάι παρέπεμψε σε άρθρο του, στις 24 Νοεμβρίου 2016, γράφοντας πάνω από αυτό ότι όπως και τώρα, έτσι και πριν από 5 χρόνια γινόταν τότε συζήτηση περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία. Τότε, προσθέτει, είχε γράψει τις σκέψεις του και ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στο «ίδιο σημείο». Στο άρθρο εκείνο ο κ. Οζερσάι έγραφε ότι «το να προσαρτηθούμε στην Τουρκία δεν είναι επιλογή για μας, δεν είναι λύση. Δεν το αποδεχόμαστε».

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Οζερσάι έγραφε επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν αποδέχονται ούτε το να ενσωματωθούν, να συμμετάσχουν οι Τ/κ στο υφιστάμενο κράτος των ε/κ, κατά την έκφρασή του. Είχε ταχθεί υπέρ του να διοικούν οι Τ/κ τον εαυτό τους. «Δεν είναι μόνο από τους Ε/κ, δεν θέλουμε να διοικούμαστε από κανέναν, ανοικτά και ξεκάθαρα».

Παρέπεμψε επίσης σε δήλωσή του στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 πως όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, γι’ αυτόν δεν είναι εναλλακτικό σενάριο η προσάρτηση στην Τουρκία.

«Όχι» από τον Ακιντζί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε σημερινή του ανάρτηση αναφέρεται στην συζήτησή του με Τούρκο Βουλευτή την δεκαετία του ’90 που αργότερα – όπως γράφει – έγινε Υπουργός, ο οποίος του έλεγε πως η προσάρτηση είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και πίστευε ότι αυτό ήθελε η πλειοψηφία στην Κύπρο και αυτό θα γινόταν.

Η συζήτηση, αναφέρει, έγινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν ο ίδιος πήγαινε στο Στρασβούργο ως μέλος «κοινοβουλευτικής» αντιπροσωπείας των Τ/κ και ο Τούρκος Βουλευτής, που δεν κατονομάζει, έπραττε το ίδιο.

Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει λέγοντας ότι «μάλλον η πληθυσμιακή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια έχει ως στόχο την δημιουργία αυτής της πλειοψηφίας. Ίσως να μην έχουμε φτάσει ακόμη σε εκείνο το σημείο, αλλά είναι πραγματικότητα ότι βήμα βήμα προς τα εκεί μας σέρνουν. Γι’ αυτό το λόγο τη λέξη ‘προσάρτηση’ αρχίσαμε να την ακούμε πιο ανοικτά».

Δεν είναι αβάσιμο το ότι τονίζει με επιμονή πως ζούμε το δίλημμα “λύση ή προσάρτηση”, συνέχισε ο τέως ηγέτης των Τ/κ, όπως ούτε είναι μάταιη η προσπάθειά του να εξηγήσει πως η ρητορική περί δύο κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα είναι ένα καμουφλάζ και όταν αυτό δεν συμβεί, θα ανοίξει το δρόμο για να μετατραπεί σε προσάρτηση.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι άμεση η ανάγκη για ενεργοποίηση όχι μόνο της μιας πλευράς, αλλά και των δύο κοινοτήτων, προς μια ομοσπονδιακή λύση με ισότητα.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Politis / Φωτογραφία αρχείου Reuters.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου