Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Σουέζ: Μετά από το μεσημεριανό θρίλερ, το Ever Given ταξιδεύει χωρίς την βοήθεια ρυμουλκού.

Ξεκινά και πάλι η ναυσιπλοΐα στην Διώρυγα - Το πλοίο θα επιθεωρηθεί , όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί , αλλά ταξιδεύει πλέον με τις δικές του δυνάμεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν παρουσιάζει ζημιές - Νωρίτερα, είχε «κολλήσει» και πάλι για λίγη ώρα.

Η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ταξιδεύει και πάλι - μάλιστα, χωρίς την βοήθεια ρυμουλκών -  στη Διώρυγα του Σουέζ  από τις  15.00 τοπική ώρα σήμερα, Δευτέρα, και ότι έφτασε  στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, όπου θα υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση. «Δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση ή ζημιά του φορτίου και οι αρχικές έρευνες αποκλείουν οποιαδήποτε βλάβη στη μηχανή ή στον κινητήρα ως αιτία της γείωσης», ανακοινωσε η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το μεσημέρι η αποκόλληση του πλοίου από τα αβαθή του Σουέζ εκτυλίχθηκε σε θρίλερ. Το τεράστιο σκάφος   συνάντησε λίγο πριν από το μεσημέρι ισχυρούς ανέμους με αποτέλεσμα να κλείσει και πάλι για λίγη ώρα την διώρυγα. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Vessel Finder, το  σκάφος πέρασε την την βόρεια έξοδο του καναλιού, με χαμηλή ταχύτητα και η Δοίκηση της εταιρείας που διαχειρίζεται την Διώρυγα ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την επανέναρξη της λειτουργίας της από απόψε. 

evergiven-22


Σημειώνεται πως η προσάραξη του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρίες αντασφάλισης, σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings.Το μήκους 400 μέτρων Ever Given προσάραξε διαγωνίως στη Διώρυγα την περασμένη Τρίτη, κλείνοντας το συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για εκατοντάδες πλοία που ανέμεναν να το διασχίσουν.

Το περιστατικό αυτό θα μειώσει τα κέρδη των παγκόσμιων αντασφαλιστικών εταιριών αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το πιστοληπτικό τους προφίλ, ενώ οι τιμές για την αντασφάλιση στη ναυτιλία θα αυξηθούν περαιτέρω, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα ναύλα για τα τάνκερ πετρελαϊκών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την προσάραξη του πλοίου ενώ ο αποκλεισμός της Διώρυγας προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, απειλώντας με δαπανηρές καθυστερήσεις τις εταιρίες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της COVID-19.

ever-given-ttt


«Οι τελικές απώλειες θα εξαρτηθούν από πόσο θα χρειαστεί η εταιρία "διάσωσης" για να απελευθερώσει τελείως το Ever Given και από το πότε θα αποκατασταθεί η κανονική κίνηση των πλοίων αλλά ο Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες μπορεί άνετα να είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο οίκος.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία και οι εταιρίες ασφάλισης του Ever Given είναι επίσης αντιμέτωπες με αξιώσεις ύψους εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσαν πηγές του κλάδου στο Reuters την Τετάρτη. Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών θα έχει πιθανόν αντασφαλιστεί από μια ομάδα διεθνών αντασφαλιστικών εταιριών, ανέφερε ο Fitch, προσθέτοντας ότι αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στα κέρδη πρώτου εξαμήνου.

Οι παγκόσμιες αντασφαλιστικές εταιρίες είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση λόγω των φυσικών καταστροφών, όπως οι χειμερινές θύελλες στις ΗΠΑ και οι πλημμύρες στην Αυστραλία, καθώς και λόγω ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου